Trump optrapper atter handelskrigen: Beordrer amerikanske firmaer hjem fra Kina

Fredag eftermiddag valgte regeringen i Beijing at lægge told på amerikanske varer til en samlet værdi af 75 mia. dollar. Få timer senere meddelte den amerikanske præsident, Donald Trump, at et nyt amerikansk modsvar er på vej.

Det tog kun et par timer for USAs præsident, Donald Trump, at svare igen på den kinesiske straftold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tasos Katopodis/Reuters/Ritzau Scanpix

Handelskrigen mellem USA og Kina kører videre på fuldt blus.

Det står helt klart, efter at regeringen i Beijing fredag eftermiddag dansk tid meddelte, at der vil blive indført told på amerikanske varer til en samlet værdi af 75 mia. dollar, hvilket svarer til lidt over 500 mia. kroner.

Den udmelding blev få timer senere fulgt op af den amerikanske præsident Donald Trump, der på Twitter lovede kineserne at komme med et modsvar inden for kort tid. Samtidig beordrede Trump også amerikanske virksomheder med aktiviteter i Kina til omgående at begynde at lede efter nye steder at placere deres aktiviteter.

»Vores fantastiske amerikanske firmaer beordres hermed til øjeblikkeligt at lede efter alternativer til Kina, heriblandt at bringe firmaerne hjem og producere jeres varer i USA. Jeg vil svare på Kinas told denne eftermiddag. Dette er en stor mulighed for USA,« skrev Donald Trump blandt andet på Twitter fredag eftermiddag dansk tid.

Mens aktiemarkedet reagerede meget behersket på Kinas beslutning om at lægge told på amerikanske varer til en værdi af 75 mia. dollar, skabte Donald Trumps løfte om et modsvar stor nervøsitet blandt investorerne. Umiddelbart efter Trumps Twitter-storm faldt det brede S&P 500-indeks med 1,5 pct., mens det teknologitunge Nasdaq-indeks blev ramt lidt hårdere og faldt med omkring to pct.

Ventet reaktion fra Kina

Ifølge det amerikanske medie Bloomberg vil den kinesiske straftold på amerikanske varer blive indført ad to omgange. En del af tolden vil blive pålagt allerede fra 1. september, mens tolden på andre varer først vil få virkning fra 15. december.

Meldingen fra Kina kom som reaktion på, at Donald Trump tidligere på måneden valgte at lægge en ti-procents told på kinesiske varer med en samlet værdi på 300 mia. dollar. Den oprindelige plan var, at tolden skulle træde i kraft allerede fra 1. september, men et par uger senere meddelte den amerikanske regering, at tolden på en række varegrupper var blevet udskudt til 15. december.

Når den forhøjede told træder i kraft, vil så godt som alle varer importeret fra Kina til USA være pålagt straftold. Derfor kom fredagens meddelelse om kinesisk straftold på amerikanske varer heller ikke som den helt store overraskelse.

»Reaktionen fra kineserne er bestemt ikke uventet, men ikke desto mindre er det ikke nogen god nyhed. Det gælder for udsigterne for den globale økonomi såvel som forhåbningen om, at parterne kan finde hinanden ved forhandlingsbordet. Stemningen er lige nu særdeles bitter, og vi har meget svært ved at se en aftale så længe Trump bor i Det Hvide Hus,« skrev chefanalytiker i Sydbank Søren V. Kristensen i en kommentar umiddelbart efter udmeldingen fra regeringen i Beijing.