USA udskyder straftold på Kina: Aktier stryger i vejret på få minutter

Aktier banker op på børserne i USA og Europa, efter at USA har annonceret, at den planlagte straftold på kinesiske varer ikke bliver så vidtrækkende som tidligere planlagt. Der er igen pustet liv i håbet om en handelsaftale.

Finansmarkedet laver tirsdag eftermiddag en 180-graders vending, efter at USA bløder op på kinesisk straftold. Det giver fornyet optimisme hos både eksportører og rederier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Etienne Laurent/EPA/Ritzau Scanpix

Det går susende stærkt i handelskrigen mellem USA og Kina.

Ligesom vi troede, at en aftale mellem de to stormagter var skudt til hjørne indtil næste år, kom USA tirsdag med en overaskende meddelelse: Straftolden på kinesiske varer, der skulle træde i kraft 1. september, bliver ikke så vidtrækkende som tidligere antaget. Nogle produkter vil slet ikke blive ramt af tolden, mens andre som for eksempel mobiltelefoner, bærbare computere, spillekonsoller og noget legetøj først vil blive pålagt den ekstra skat 15. december.

Nyheden ses som en opblødning fra USAs side og har pustet nyt liv i håbet om, at Washington og Beijing kan lande en endelig handelsaftale. Kina og USA har nu aftalt at genoptage forhandlingerne igen om to uger.

Aktiemarkedet stryger til vejrs

Meddelelsen fra Washington virkede med det samme som en raket under finansmarkedet. Europæiske aktier, der ellers havde tilbragt hele tirsdagen i mørkerødt territorium, svingede med det samme tilbage i positiv og var målt på det paneuropæiske Stoxx Europe 600-indeks sen eftermiddag oppe med 0,9 pct. Det skal sammenlignes med, at de tidligere på dagen var nede 0,8 pct. I USA kom der også pludselig en positiv stemning på aktiemarkedet, og de store indeks steg med mellem 1,5 pct. og 2,0 pct.

Amerikanske IT-aktier var blandt de største vindere i tirsdagens aktiehandel og fejrede, at en lang række elektronikprodukter nu vil få udskudt straftolden. Apple steg for eksempel 5,0 pct., mens legetøjsgiganten og Barbie-producenten Hasbro klatrede 5,5 pct.

Til gengæld mistede guld sin glans, da investorerne hastede over i de mere risikable papirer som aktier. Guld dykkede fra en pris på omkring 1.535 dollar til 1.480 dollar pr. troy ounce.

Finansmarkedet har de seneste par uger været slave af udviklingen i handelskrigen og reageret voldsomt på selv de mindste signaler fra Washington og Beijing. 1. august blev aktier sendt på en bemærkelsesværdig nedtur, da Trump – midt i en våbenhvile med Kina – annoncerede, at han ville smække importtold på kinesiske varer for cirka 300 mia. dollar fra 1. september. Et par dage efter kom Kina med et modtræk, der involverede både en svækkelse af landets valuta og en plan om at stoppe med at købe amerikanske landbrugsvarer, herunder sojabønner, der er vigtige for nogle af Trumps kernevælgere.

Investorerne var derfor i sidste uge bekymrede for, at handelskonfilkten var gået fuldstændig i hårdknude og kunne føre til deres værste mareridt: En global recession, der kan udløse en voldsom markedsnedtur.

Med den seneste udvikling står det igen klart, hvor ustabil situationen er, og at investorerne stadig sidder med nerverne uden på tøjet.

»Det her har løftet humøret – men kan det holde? Hvornår får vi det næste pessimistiske signal om handel? Vi er kun et tweet væk fra den næste markedsnedtur eller massive optur. Det viser bare, hvor vanskeligt, det er derude, og hvor følsomt markedet er over for uforudsigelige nyheder om handel,« skriver Neil Wilson, chefmarkedsanalytiker hos Markets.com, i en kommentar.

En recession på vej?

Nyheden om, at USA og Kina vil mødes til forhandlinger allerede om 14 dage, kommer, efter at flere økonomer og analytikere de seneste dage har advaret om, at der kan gå lang tid, før en aftale mellem de to stormagter falder på plads.

Eksempelvis meddelte den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs søndag, at de forventer, at vi skal hen på den anden side af det amerikanske præsidentvalg i 2020, før verdens to største økonomier vil nå til enighed. Samtidig nedjusterede Goldman Sachs forventningerne til væksten i den globale økonomi som følge af den usikkerhed, som handelskrigen skaber.

Bekymringen for, at handelskrigen mellem verdens to største økonomier vil lægge en dæmper på væksten i verdensøkonomien, er blevet fremhævet af flere de seneste måneder og var også hovedårsagen til, at Den Internationale Valutafond, IMF, valgte at nedjustere organisationens vækstforventninger i juli.