Havvind, butikscentre og infrastruktur: Pensionsselskaberne vil væk fra de upålidelige aktiemarkeder

Danskernes pensionsmilliarder bliver i stigende grad placeret uden for de globale aktiemarkeder, som er præget af for stor usikkerhed. I stedet øger pensionskasserne investeringerne i alternative aktiver såsom infrastruktur, fast ejendom og skove.

PFA-topchef Allan Polack og hans kolleger hos ATP og Danica søger i stigende grad hen mod investeringer, der ligger uden for de globale aktiemarkeder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aktiemarkederne har i den seneste tid været en sand rutsjebanetur for investorerne og præget af stor usikkerhed. Det har også de store pensionskasser måttet sande herhjemme. Hvis der er noget, de ikke kan lide eller tåle, så er det usikkerhed. Derfor søger de alle i højere grad mod alternativer til aktiemarkederne, så danskernes pensioner kan fremtidssikres.

I 2017 fik ATP, PFA og Danica investeringsoverskud på henholdsvis 24,5 mia. kr., 25,2 mia. kr. og 16,6 mia. kr. I 2018 fik alle et ordentligt rap over nallerne, da aktiemarkederne verden over hen mod slutningen af året blødte rødt. Da lød investeringstabene på 3,7 mia. kr., 5,3 mia. kr. og otte mia. kr. Men havde man inkluderet bare den første måned af 2019 havde de alle været i et solidt plus. Det oplyser selskaberne til Berlingske. Men den rutsjebanetur går ikke, når man skal garantere millioner af danskeres otium.

»Vi skal væk fra kapitalforvaltning »by hope«. Du kan ikke håbe på, at aktiemarkedet går godt. Der er ingen, der med sikkerhed kan sige, at aktiemarkedet går godt,« siger PFA-topchef Allan Polack.

Alt for mange mørke skyer

Han er mildest talt ikke optimist, når det kommer til udviklingen for børsnoterede aktier de næste par år. Her er han i øvrigt på linje med ATP-topchef Bo Foged. 2018 har ganske enkelt været præget af for stor usikkerhed på alt for mange geopolitiske fronter, og horisonten ser ikke mindre skyfri ud.

Det virker ifølge Allan Polack eksempelvis som om, at det eneste pejlemærke for styringen af amerikansk politik er aktiemarkedet.

»Det er farligt, især når det er på kort sigt. Der er lagt op til en spicy situation i den amerikanske økonomi. Vi har kun negative overraskelser i den europæiske økonomi for øjeblikket – og en håbløs politisk situation i Europa. Der er ikke politisk ejerskab til at foretage nogen former for geværgreb,« siger han og tilføjer endnu en mørk sky i øst:

»I Kina har vi også negative overraskelser i økonomien, som er på vej ned i »normal« vækst, og det har været en stor driver for den globale vækst.«

Det er derfor ifølge Allan Polack nødvendigt med et bolværk mod den geopolitiske usikkerhed, der gør aktiemarkederne så volatile i disse år.

»Det er supervigtigt for fremtidens pensionister. Vi skal gerne kunne give dem et afkast fra bæredygtige virksomheder og forretningsmodeller med solide pengestrømme og udbytter frem for at skulle være afhængig af en rente eller et aktiemarked, der bevæger sig op og ned.«

Appetit på en anden type risiko

Bolværket bliver bygget op med hastigt stigende investeringer i fast ejendom og alternative investeringer, såsom infrastruktur og unoterede aktier.

»Vi kan godt lide de investeringer, der giver gode, solide pengestrømme. Vi er eksempelvis med i ejendomsudviklingen i Nordhavn, Hongkong, USA og Tyskland,« forklarer Allan Polack og tilføjer:

»Vi forventer eksempelvis, at vores investering i Nykredit giver os et stabilt afkast på syv til ni pct. hvert år i form af udbytter. Nykredits forretningsmodel er ret bæredygtig og stabil i et samfund som vores.«

Her ligger han på linje med den anden helt store aktør i den kommercielle del af pensionsbranchen, Danica, og så det helt store dyr i den danske pensionsjungle, ATP.

Alle tre har sat ekstra fart på investeringerne uden for aktiemarkederne i de seneste to år. Mens ATP eksempelvis øgede sine børsnoterede investeringer med 18 pct. fra 2016 til 2018, så øgede man i samme periode de placerede summer i ejendomme og alternative investeringerne med henholdsvis 35 og 39 pct.

»Vi har generelt appetit på de områder, hvor vi kan se attraktive afkast, og det er inden for de illikvide områder som blandt andet fast ejendom og infrastruktur,« forklarer ATP-topchef Bo Foged.

Danica, der efter opkøbet af SEB Pension nærmer sig PFA som den største kommercielle aktør i pensionsbranchen, har siden starten af 2016 eksempelvis øget andelen af alternative investeringer i dens Balance-portefølje fra knap seks procent til ca. 13 pct. i dag. Samlet set har Danica placeret 36 mia. kr. i alternative investeringer, mens man har placeret 31,4 mia. kr. i ejendomme. Man er ifølge selskabets investeringsdirektør Anders Svennesen sulten efter at få endnu flere milliarder sat i spil uden for aktiemarkederne.

»De sidste tre år, hvor vi for alvor har været i gang med de alternative investeringer, har det givet et rigtig godt afkast. Vi har ikke den ønskede allokering til alternativer i Balance-porteføljerne endnu, men vi kan takket være de investeringsmuskler, vi har gennem Danske Bank-koncernen, få sat ekstra fart på. Dog investerer vi kun, hvis vi finder aktiverne attraktive,« siger han.

Hos PFA øgedes værdien af de børsnoterede aktier med »blot« 21 pct. fra 2016 til 2018, mens midlerne i ejendomme og alternative investeringer blev øget med henholdsvis 34 og hele 135 pct.

Og ifølge Allan Polack regner man med at fortsætte ned ad den sti, omend man nok ikke skal forvente lige så store stigninger som i de sidste to år, hvor PFA har foretaget fire enorme enkeltinvesteringer i så forskellige ting som verdens største havvindmøllepark Walney, realkreditmastodonten Nykredit, telegiganten TDC og i det tyske ejendomsmarked.

»Vi er meget bevidste om priserne på den her type investeringer, men vi vil meget gerne øge vores andel. Det bliver måske ikke i samme tempo som i det seneste år.«