Dansk pensionskæmpe henter 39,8 mia. kr. i afkast – men bundlinjen er rød

Pensionsselskabet PFA har præsteret et rekordhøjt investeringsafkast, men fortsatte problemer med selskabets smertensbarn koster på resultatet.

PFA har i den grad haft medvind på finansmarkederne i årets første seks måneder, hvor pensionsselskabet har formået at hente et rekordhøjt afkast på hele 39,8 mia. kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix

De globale finansmarkeder har været særdeles gunstige for pensionsselskabet PFA i årets første seks måneder. Fredag morgen har PFA offentliggjort halvårsregnskabet, og det viser et rekordhøjt investeringsafkast på hele 39,8 mia. kroner.

»Det er tilfredsstillende med et investeringsafkastet på 39,8 mia. kr. og reducerede omkostninger, da vores primære opgave er at få kundernes pensionsdepoter til at vokse gennem stærke afkast og lave omkostninger, så de har mest muligt at leve af, når de går på pension« siger PFA-topchef Allan Polack i regnskabsmeddelelsen.

Investeringsafkastet har ifølge PFA været drevet af høje afkast på aktier og obligationer samt renteafdækninger. Det var nogenlunde samme besked, man hørte fra ATP tidligere på ugen, da de kunne præsentere et halvårsafkast på 29,6 mia. kroner.

»De højeste afkast er skabt på det amerikanske aktiemarked, mens emerging marked aktier og danske aktier har givet lidt lavere afkast,« skriver PFA i regnskabet.

Smertensbarn smerter fortsat

Samtidig steg indbetalingerne til PFA sammenlignet med samme periode i 2018. I løbet af årets første seks måneder indbetalte PFA-kunder således 19,7 mia. kroner mod 18,1 mia. kroner. Endelig kunne selskabet også meddele, at omkostninger per forsikret kunde faldt i perioden. Nu har PFA omkostninger per forsikret for 328 kroner per halvår mod 383 kroner i samme periode sidste år.

Men træerne vokser ikke ind i himlen for topchef Allan Polack. Driften i selskabet er ramt af det sædvanlige smertensbarn. Syge- og ulykkesforsikringen trækker fortsat ned. Denne gang i særlig grad, idet resultatet for denne del af forretningen giver et minus på 1,1 mia. kroner.

PFA har gennem lang tid kæmpet med at få en mere bæredygtig forretning ud af dette område, men det er blevet værre i år, idet underskuddet i samme periode sidste år lød på 331 mio. kroner. En del af det skyldes regnskabsteknik i form af »overgang til nyt VA-tillæg til rentekurven«, som trækker ned.

»Udviklingen i skades- og reaktiveringsniveau har dog også været ugunstig, hvilket bidrager til det negative resultat. Der arbejdes fortsat med igangsatte initiativer for varig bedring af syge- og ulykkesresultatet,« skriver PFA i regnskabet.

Det betyder, at det forsikringstekniske resultat for halvåret lander på -556 mio. kroner mod et plus på 170 mio. kroner i samme periode sidste år.

Kunderne i pensionsselskabet kan dog notere, at markedsrentepensionen har givet et afkast på 8,1 procent i første halvår, mens gennemsnitsrentepensionen har givet et afkast på 9,3 procent.