ATP: Vi har vundet 20 mia. kr., men vi kan hurtigt tabe dem

Landets største pengetank, ATP, tjente på både aktierne og obligationerne i starten af året, og det gav rekordafkast. Men i de kommende år må vi forvente lavere afkast, påpeger ATP.

Både aktier og obligationer har givet plus hos ATP her i starten af året, og det har gjort, at ATP kommer ud med rekordresultat i 1. kvartal i år. Det kommer, efter at 4. kvartal sidste år var det dårligste i mange år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Fra den mørke kælder til rent solskin og ny rekord. Sådan har det været for landets største pengetank, ATP, der har alle danske lønmodtagere som medlemmer. ATP fik et afkast på investeringerne på 20 mia. kr. i årets første kvartal. Det kommer efter et minus på 10,6 mia. kr. i slutningen af sidste år. Det var det dårligste afkast i mange år.

Derved kan ATP for alvor mærke de lune tider på de finansielle markeder.

Det høje afkast i første kvartal er før omkostninger og skat. Det er i høj grad rentefald i både USA og Europa, der har skæppet godt i kassen hos ATP. Når renterne falder, stiger kurserne på obligationerne, og det giver afkast til ATP.

Samtidig har der været stigende kurser på de globale aktiemarkeder.

Men selv om starten på året nærmest har været særdeles god, maner ATP til besindighed.

»Det var et ualmindeligt godt resultat, vi fik i starten af året. Selv om vi er en langsigtet investor, glæder vi os over hvert kvartal, hvor det går godt. Vi har tjent på alle aktivklasser, men den store bidragyder har været obligationerne på grund af rentefald. Når det er sagt, har vi generelt udsigt til lavere investeringsafkast i de kommende år, og vi ser samtidig stigende udsving fra kvartal til kvartal,« siger Bo Foged, der er konstitueret direktør i ATP.

Han understreger, at et kvartal, hvor der er positive afkast på både aktier og obligationer, er meget usædvanligt.

»Hvis man kan tjene 20 mia. kr. så hurtigt, kan man også tabe dem meget hurtigt. Man skal være meget bevidst om, at de diversifikationseffekter, der normalt er, kan være sat ud af spillet. Vi har vundet på gyngerne og karrusellerne i starten af året. Men det handler fortsat om at have en meget robust portefølje, der kan klare sig i forskellige vind- og vejrforhold,« siger Bo Foged.

Voksende formue

I regnskabet fra ATP kan man se, at den samlede formue for pengetanken kom op på næsten 830 mia. kr. i første kvartal. Langt størstedelen af formuen er sat i de garanterede pensioner. Det dejer sig om lige over 728 mia. kr. De penge kan ATP ikke investere frit, fordi ATP skal leve op til de garantier, som pengetanken har lovet danskerne.

Konstitueret direktør i ATP Bo Foged

»Selv om vi er en langsigtet investor, glæder vi os over hvert kvartal, hvor det går godt.«


Den resterende formue på lige over 109 mia. kr. kan ATP derimod investere mere frit, og det er den del af investeringerne, som har givet et afkast på de 20 mia. kr. Det svarer til et afkast før skat og omkostninger på 21,7 pct. Det er afkastet på den del, som ATP kalder for investeringsporteføljen.

I regnskabet fra ATP kan man se, at der er pæne udsving i de kvartalsvise resulater for investeringsporteføljen. Siden 2014 har der været fire kvartaler med negative afkast. Dårligste afkast i den periode var 4. kvartal sidste år, og kun ét kvartal har givet et tocifret afkast. Det var 1. kvartal i år.

Bo Foged vil ikke spå om, hvordan det kommer til at gå på de finansielle markeder i de kommende kvartaler, og hvilke resultater det vil give for ATP.

»Vi ved ikke, om vi kan holde stilen resten af året. Det er ekstremt svært at forudse. Udviklingen fra 4. kvartal 2018 og til 1. kvartal i år viser, at man skal være meget forsigtige med at forudse noget som helst,« siger Bo Foged.