Apple-topchef får skulderklap til halv milliard

Tim Cook har fået en stor aktiepakke af sin bestyrelse for godt arbejde og står til at udvide sin formue betydeligt, hvis han kan fastholde Apple på fremgangskursen.

For et par uger siden præsenterede Apple-topchef Tim Cook fra det nye milliarddyre hovedkontor i Cupertino Apples nyeste produkter. Nu får han en bonus for sit ni år lange arbejde for IT-giganten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apples topchef får et skulderklap i hundredmillionersklassen for sin indsats for iPhone- og iPad-producenten.

Apples bestyrelse har besluttet at tildele Tim Cook den første store aktiepakke, siden han i 2011 overtog ledelsen af Apple efter medstifter Steve Jobs, der døde af kræft.

Pakken vil kunne sikre Tim Cook helt op mod en million Apple-aktier i 2025, hvis ellers han formår at fortsætte sit arbejde på samme måde som hidtil. Her har han gjort Apple til et af verdens mest værdifulde selskaber og har været oppe at runde to billioner dollar (2.000 milliarder dollar).

Da Steve Jobs døde, var Apple omkring 350 mia. dollar værd.

Op til 725 mio. kr. værd, hvis ...

Aktieposten vil ifølge det amerikanske nyhedsbureau Bloomberg være et sted mellem 76 og 114 millioner dollar værd. Det svarer til mellem 483 og 725 millioner kroner.

Tim Cook er ifølge Bloombergs milliardærindeks tidligere i august netop blevet personligt god for mere end en milliard dollar.

Aktiepakken består af to dele, hver med en option på 333.987 aktier. Den ene pakke veksles til egentlige aktier over tre år fra april 2023 til april 2025, mens den anden del bliver til Apple-aktier i oktober 2023, ud fra hvordan Apple klarer sig over tre år. Dermed kan Tim Cook ende med slet ikke at få noget som helst eller måske få 200 procent, afhængigt af hvordan det går med Apples aktiekurs.

Går det godt, kan han sidde med omkring en million aktier i alt. Tim Cook har tidligere fortalt, at han – ligesom en række andre topchefer i teknologiverdenen – påtænker at give sin rigdom til velgørenhed.

Ingen planer om at trække sig

Også Apples daglige driftsansvarlige, Jeff Williams, koncernfinansdirektør Luca Mestri og juridisk direktør Kate Adams har fået – mindre – aktieoptioner.

»Tim har bibragt innovation uden sammenligning og fokus på sin rolle som koncernchef og vist, hvad det betyder at lede med værdier og integritet. For første gang i et årti tildeler vi Tim en ny aktieoption, som bliver overdraget over tid som anerkendelse for hans enestående lederskab og med stor optimisme for Apples fremtid, mens han fortsætter disse bestræbelser,« siger Apples bestyrelse i sin begrundelse.

Tim Cook er 59 år. Han har ikke ladet vide, at han skulle have planer om at trække sig tilbage i en snarlig fremtid, men Apples bestyrelse har ifølge Bloomberg haft de første drøftelser om, hvem der til sin tid kan tage over.