Her er »Tim Cooks Tim Cook«. Er han Apples næste topchef?

Apples næstkommanderende, Jeff Williams, ligner i stigende grad en afløser til topchefen Tim Cook. Han overtager med chefdesigneren Jony Ives varslede farvel endnu mere ansvar – men minder mere om Tim Cook end Steve Jobs.

Topfoto
Apples næstkommanderende, Jeff Williams, spiller en stadig mere omfattende rolle i teknologigiganten, hvor han oven i al produktion og produktudvikling nu også overtager ansvaret for det designarbejde, der er et særkende ved Apple. Fold sammen
Læs mere
Foto: Justin Sullivan/AFP/Ritzau Scanpix

Nogle kalder ham »Tim Cooks Tim Cook«. For Apples næstkommanderende ligner på flere måder teknologigigantens topchef, der selv kom fra præcis det job, som Jeff Williams nu har i Apple.

Han er den drevne operative blæksprutte, der styrer alt fra produktudvikling over hele forsyningskæden og produktionen til kundesupporten. Og efter at Apples mangeårige chefdesigner Jony Ive for nylig varslede sin afgang, har den 56-årige Jeff Williams fået større indflydelse end nogensinde ved også at overtage det øverste ansvar for det designarbejde, der længe har været Apples særkende.

Altså er søgelyset for alvor rettet mod Apples nr. 2. For dermed kommer Jeff Williams til at spille en central rolle i at finde det næste store hit, som mange mener Apple har hårdt brug for. Og gør det ham også til et godt bud på Apples næste topchef?

Dette spørgsmål har igen puffet til debatten om Tim Cook som en langt mere operativ topchef end den visionære, men også meget temperamentsfulde stifter Steve Jobs. Vil Apple, når Tim Cooks afløser skal findes, være bedre tjent med den ene eller den anden ledertype: En pragmatiker eller en profet?

På overfladen er Tim Cook og Jeff Williams forbløffende ens, både af type og CV. Begge er fra de amerikanske sydstater og beskrives som afdæmpede og ekstremt private. Begge er også uddannet ingeniører og har en MBA-uddannelse fra det samme universitet, og begge har en fortid i IBM.

Her havde Jeff Williams efter eget udsagn haft »13 forskellige job på 13 år« og brændte efter at prøve noget nyt, da han i 1998 blev ringet op af netop Tim Cook, der samme år var kommet til Apple for at hjælpe en nyligt tilbagevendt Steve Jobs med at redde selskabet fra randen af konkurs.

Og hvad der derefter skete, har Jeff Williams kaldt en af de få beslutninger i sit liv, han har truffet med højre hjernehalvdel – helt intuitivt – som da han valgte at gifte sig med sin kone.

For egentlig havde Jeff Williams sagt ja til et job hos computerproducenten Dell, der på det tidspunkt var i rivende vækst. Men han slog til alligevel, selv om han tænkte, at Apple ville gå ned inden for to år.

»Der var en smittende entusiasme, som var så mærkbar, at jeg bare ville være med,« har han fortalt.

Alle omkring ham mente, at han begik en kæmpefejl.

Jeff Williams har siden 2013 blandt andet styret udviklingen af Apple Watch, der i begyndelsen var præget af store udfordringer. Og siden 2015 har det været ham, der hvert år går på scenen og præsenterer de nyeste modeller. Her i september 2018, da Apple Watch Series 4 blev lanceret. Apple overhalede i 2017 Rolex som verdens største producent af armbåndsure, målt i omsætning. Fold sammen
Læs mere
Foto: NOAH BERGER / AFP / Ritzau Scanpix.

Over 20 år senere har Jeff Williams vist, at han kan løse snart sagt enhver type udfordring – fra at gøre det muligt at producere glasskærmen på den oprindelige iPhone til med Apple Watch at gøre Apple til verdens største producent af armbåndsure, målt i omsætning, blot fire år efter lanceringen af det digitale ur.

Det er også Jeff Williams, der har trukket Apple kraftigt i retning af digitale helse- og fitnessredskaber, specielt med Apple Watch.

Men med overtagelsen af designansvaret, som han i forvejen har været langt mere involveret i end Tim Cook, får han sin største udfordring med at vise, om han – som Wall Street Journal for nylig skrev – måske er pragmatikeren, der kan blive profet.

Skeptikerne tvivler – som de også tvivlede, da pragmatikeren Tim Cook i 2011 overtog lederstafetten kort før Steve Jobs’ død. Siden er omsætningen tredoblet og markedsværdien fordoblet.

Jeff Williams har selv udtalt, at Apples fremtid er det, han bekymrer sig mest om.

»Det er altid godt at reflektere et øjeblik og være stolt af det, du laver, men så må du gå ud fra, at konkurrenterne spiser din frokost og stikker af i en fart.«