Designgeniet bag iPhone forlader Apple – og så alligevel ikke

En epoke slutter med det varslede farvel fra Apples chefdesigner, Jonathan »Jony« Ive, der gennem næsten tre årtier har designet nogle af Apples bedst sælgende produkter. Nu begynder han for sig selv i en glidende overgang, hvor Apple bliver første kunde. Det sker, efter at rygtemøllen i flere år har villet vide, at han var på vej væk.

topfoto
Apples chefdesigner Jony Ive (t.v.) inspicerer her en iPhone XR sammen med Apples topchef Tim Cook (t.h.) ved et Apple-arrangement i september 2018. Ive trækker sig nu gradvist og etablerer sit eget designfirma, der dog stadig vil samarbejde med Apple. Han har over 5000 patenter efter at have styret designet på mange af Apples største produkter. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP / Ritzau Scanpix

Det er sjældent, at en designchefs farvel til en virksomhed udløser så store overskrifter som meldingen om, at Sir Jonathan »Jony« Ive takker af fra Apple.

I op mod tre årtier har den stilfærdige og minimalistiske brite formet mange af de produkter, der har gjort Apple til en af verdens mest værdifulde virksomheder – og som har været med til at revolutionere, hvordan vi som forbrugere forholder os til elektronik som laptops, musikafspillere og ikke mindst smartphones.

Flere end 5.000 patenter er han indehaver af. Sig iMac, MacBook, iPod, iPad og iPhone, og du finder Jony Ives fingeraftryk overalt. Så tæt var samspillet med Apples nu afdøde medstifter, Steve Jobs, at de to havde en hemmelig korridor mellem deres kontorer.

For nogle er det et af de sidste bånd til Steve Jobs-æraen, der kappes. Og bruddet kommer ikke ganske overraskende, for Apple står på mange måder ved en skillevej, og der har i flere år verseret rygter om, at den nu 52-årige Ive var på vej væk.

Apples nu afdøde medstifter og topchef, Steve Jobs, demonstrerer her videoopkald på en iPhone 4 ved at ringe til chefdesigneren Jonathan »Jony« Ive i juni 2010. De to havde et meget tæt samarbejde om udviklingen af nogle af Apples mest markante produkter. Steve Jobs døde i oktober 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBERT GALBRAITH / Reuters / Ritzau Scanpix.

Ifølge medier som Wall Street Journal og Bloomberg har det været et »langt farvel«, hvor Jony Ive i de senere år er færdedes mindre i Apples hovedsæde i Cupertino i Californien, og hvor flere andre designere, der har arbejdet for Apple i årtier, har takket af.

Der har været rygter om uenighed i udviklingen af iWatch og frustrationer i forhold til Tim Cook, der betragtes som en mere operativ topchef set over for den visionære Steve Jobs.

Rygterne i Wall Street Journal fik forleden Tim Cook til at tage til genmæle i en e-mail til TV-stationen NBC. Her kalder han rygterne »absurde«.

Jony Ive har forholdt sig tavst til rygterne, men i 2015 pustede han dog til jungletrommerne ved at udtale til magasinet New Yorker, at han var »meget, meget træt«. Samme år slap han den daglige ledelse af designteamet og rykkede højere op i Apple.

Briten, der i 2012 blev adlet for sin designindsats, har været i Apple siden 1992, men fik for alvor en central rolle, da Steve Jobs i 1997 vendte tilbage til Apple og indledte et spektakulært comeback for det dengang skrantende teknologiselskab.

Med tiden fik Jony Ive ikke blot ansvar for design af al hardware i Apple, men også af brugerflader, software, butikker og det nye hovedsæde i Cupertino.

Designeren har desuden optrådt i utallige Apple-reklamer, der er blevet parodieret og kommenteret livligt for deres minimalistiske hvide baggrund og Ives personlige stil med glatraget isse, daggamle skægstubbe og en blød britisk accent, som han trods de mange år i USA aldrig har lagt af sig.

Og vitserne er ikke forsvundet af, at han sidst i juni meddelte – i et interview med Financial Times – at han stopper som Apples designchef.

»Jony Ive kan endelig komme ud af det hvide værelse, hvor han har været lukket inde i tre årtier,« lød det fra skribenten og redaktøren Alissa Walker på Twitter.

Selv siger Jony Ive til Financial Times, at det virker naturligt at stoppe nu – blandt andet efter at have færdiggjort Apples nye hovedsæde – men at han også håber, at han kan samarbejde med Apple »i mange, mange år fremover«. Hans nye designfirma, LoveFrom, får da også Apple som første kunde, men skal også give Jony Ive tid til »personlige passioner«.

»Et af mine definerende karaktertræk er en næsten fanatisk nysgerrighed. Det er helt grundlæggende for de fleste kreative udfoldelser. Har du ikke pladsen, og har du ikke redskaberne og infrastrukturen, får den nysgerrighed ofte ikke mulighed for at blive udforsket.«

Den plads får Jony Ive nu.