Apple-chef er verdens bedst betalte

Det er en guldrandet forretning at være chef for Apple - Tim Cook tjente 2,1 milliarder kroner sidste år.

Tim Cook tjener 240.000 kroner i timen - hver time, 365 dage om året. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBERT GALBRAITH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

// Rettelse: Vi skrev tidligere, at Tim Cook har fået aktierne i 2011. Det er ikke tilfældet, som det også fremgår af teksten nu //

Der er råd til lidt af hvert, hvis man hedder Tim Cook og er direktør for Apple. En opgørelse i New York Times viser nemlig, at direktøren sidste år tjente ikke mindre end 2,1 milliarder kroner. Omregnet til timeløn svarer det til en løn på omkring 240.000 kroner i time. Vel at mærke hver eneste time i døgnet og hver eneste dag i året.

Størstedelen af Apple-bossens enorme løn kommer dog fra et aktieprogram. Det sikrer ham aktier for omkring 2,1 milliarder kroner, mens hans løn på fem millioner kroner og en bonus på yderligere fem millioner krymper i sammenligningen.

Aktierne er dog ikke nogle, han får i hånden nu og her. For at få aktierne skal han nemlig blive hos Apple i 10 år. Men af tekniske årsager skal de altså registreres som en bonus på det år, hvor aftalen om aktierne bliver indgået og til den værdi, kursen har på det tidspunkt.

Normalt er det tegn på, at det er tid til at sælge, når ledelsen i et selskab selv sælger ud. Men siden størstedelen af Apple-ledelsen for nyligt solgte aktier, er kursen steget. Hvis Tim Cook havde fået tildelt aktierne i dag havde han således tjent 1,4 milliarder kroner ekstra.

Den svimlende indtægt betyder, at Tim Cook må formodes at være verdens bedst betalte. New York Times har kun opgjort de amerikanske chefers lønninger, men selv her der er langt ned til nummer to på listen. Her finder man Oracles chef Larry Ellison, der sidste år tjente omkring 450 millioner kroner. Også han fik størstedelen gennem aktiesalg.

Nummer tre er Ronald Johnson fra J.C. Penney, som måtte "nøjes" med 300 millioner kroner.