Aktier: Wall Street rystet men futures retter sig i Asien

De amerikanske aktieinvestorer blev rystede af fredagens svage data fra det amerikanske arbejdsmarked. Det gav solide kursfald op til den tre dage lange weekend.

Læs mere
Fold sammen

De amerikanske markeder er lukket mandag grundet Labor Day.

Mandag er tonerne dog mere positive for de amerikanske futures i Asien, efter en god start på ugen for de kinesiske aktier.

S&P 500-indekset lukkede fredag med et fald på 1,5 pct. til 1921,22. De tunge aktier i Dow Jones dropepde 1,7 pct. til 16.102,38, mens teknologiaktierne i Nasdaq-indekset endte dagen med et minus på 1,1 pct. i 4683,92.

Den altafgørende amerikanske jobrapport viste en jobskabelse uden for landbruget på 173.000 personer i august. Det var et godt stykke under økonomernes forventningerne på 217.000.

- Der er risiko-reduktions mentalitet frem for risikolyst op til den tre-dage lange weekend i USA og efter de kinesiske markeder har været lukket i fire dage. Svækkelsen i markedet skyldes primært fortsat de globale vækstbekymringer, siger portefølje manager Mark Spellman fra Alpine Funds i New York til Bloomberg News.

Med i vurderingen af fredagens arbejdsmarkedsrapport hører dog en oprevidering af julis jobskabelse på 30.000.

Og måske vigtigere var, at lønningerne steg 0,3 pct. på månedsbasis og 2,2 pct. på årsbasis. Det var 0,1 pct.point mere end ventet for begge perioders vedkommende.

At så selve arbejdsløsheden fald fra 5,3 pct. til 5,1 pct. er mindre vigtigt.

Jobrapporten er det sidste større sæt data ingen Federal Reserves pengepolitiske møde 16.-17. september, hvor timingen af den første rentestigning i næsten et årti står øverst på dagsordenen.

- Det er første gang, markedet set frem til et FOMC-møde uden af have skyggen af en idé om, hvad centralbanken vil gøre, siger aktiehandler Mark Kepner fra Themis Trading i New Jersey.

Federal Reserve har aldrig tidligere hævet renten, når "frygt-indekset" Chicago Board Options Exchange Volatilitet Index, eller bare VIX, har vist en så ekstrem volatilitet, som det var tilfældet for nylig op til et pengepolitisk møde.

VIX-indekset nåede 40 for bare to uger siden under den voldsomme turbulensen i kølvandet på de kraftige kursfald på de kinesiske aktiebørser. Fredag steg indekset 8,6 pct. til 27,80, og dermed er det steget 6,7 pct. over ugen. I august steg indekset med rekordhøje 135 pct.

Med fredagens kursfald kan investorerne se tilbage på en uge, hvor S&P 500 gav et tab på 3,4 pct., mens Dow Jones faldt 3,3 pct. og Nasdaq droppede 3,0 pct.

Mandag morgen handles de amerikanske aktiefutures igen, selv om aktiemarkedet i USA mandag er lukket for Labor Day. S&P futuren ligger ved 4-tiden med en stigning på 0,9 pct.