28. august lovede minister at fjerne omstridt krav - 145 dage efter blokerer det stadig for hjælp til virksomheder: »Det er ganske enkelt ikke rimeligt«

Flere virksomheder er fortsat forhindret i at søge kompensation relateret til grænselukninger i juli og august, fordi et omstridt krav endnu ikke er blevet fjernet – stik imod den politiske vilje. På Hotel Nyborg Strand venter man stadig på at kunne udfylde hullet efter sommerens store tab.

Jan Grimstrup Larsen, som er direktør for Hotel Nyborg Strand, blev lovet økonomisk afklaring i sommer. Her flere måneder efter svæver spørgsmålet stadig i luften.. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

Normalt strømmer de udenlandske turister til Hotel Nyborg Strand på den fynske østkyst i sommermånederne og holder direktør Jan Grimstrup Larsens 100 medarbejdere beskæftigede.

Men i den forgangne sommer blev situationen vendt på hovedet. Størstedelen af turisterne var pist væk. Coronakrisen havde indfundet sig.

Dermed forsvandt en helt afgørende indtægt for Hotel Nyborg Strand, der er dybt afhængig af indtægterne i sommermånederne.

Men selvom Hotel Nyborg Strand ifølge Jan Grimstrup Larsen mistede 83 procent af sine udenlandske gæster i juli og august sammenlignet med 2019, kan hotellet ikke modtage en krone for faste omkostninger for lige præcis det tab.

For det var nemlig »kun« 22 procent af hotellets omsætning i 2019, der kom fra udenlandske turister. Dermed lever Hotel Nyborg Strand ikke op til statens krav om, at mindst halvdelen af omsætningen fra sommeren 2019 skulle komme fra udenlandske turister, for at virksomheder kan blive kompenseret for manglen på turister i juli og august 2020.

Et flertal på Christiansborg besluttede ellers at fjerne kravet for snart fem måneder siden. Men selvom kravet er blevet skrottet, er det ikke endnu ikke ført ud i praksis – stik imod den politiske vilje.

På Hotel Nyborg Strand undrer man sig over, at kravet ikke er blevet fjernet.

»Det betyder, at vi i sidste ende skal trække på kassekreditten, og at vi dermed kommer ud med et endnu større minus. Det minus skal vi så trække med ind i fremtiden, hvor vi forhåbentlig bliver fri for corona,« siger Jan Grimstrup Larsen.

Han understreger, at det ikke er nogen »klagesang«. For ham at se er det nemlig ikke nogen selvfølge, at virksomheder skal modtage støtte fra staten.

»Men jeg er overrasket over, at regeringen ikke følger sine egne løfter til dørs. På amerikansk siger man: Put your money where your mouth is. Det synes jeg også, at regeringen burde tage at gøre,« siger direktøren.

»Put your money where your mouth is,« lyder budskabet fra Jan Larsen, der mener, at regeringen bør blive bedre til at følge op på, at hjælpen rent faktisk bliver udbetalt til virksomhederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix.

Jan Grimstrup Larsen fortæller, at han har mulighed for at søge dele af ordningen for faste omkostninger for juli og august. Han ønsker imidlertid ikke at søge ordningen, før staten har fjernet kravet om udenlandske turister.

Ifølge Jan Grimstrup Larsen vil Hotel Nyborg Strand nemlig være berettiget til et større beløb, hvis staten fjerner kravet.

Ikke rimeligt

Sagen strækker sig tilbage til 28. august, da et bredt flertal i Folketinget med den nu sygemeldte erhvervsminister Simon Kollerup (S) i spidsen blev enige om at forlænge hjælpepakkerne til virksomheder, der enten var ramt af forbuddet mod at holde åbent, forsamlingsforbuddet på 500 personer, rejsevejledninger eller grænselukninger.

Det skete efter en sommer, hvor blandt andet hoteller og restauranter var hårdt ramt af corona, der havde begrænset turismen markant. Milliarder fossede ud af branchens pengekasse.

Indtil 28. august var det et krav, at mindst halvdelen af omsætningen fra sommeren 2019 skulle være kommet fra udenlandske turister, for at virksomheder kunne blive kompenseret for manglen på turister i august og juli 2020 på grund af grænselukninger.

Men det krav blev politikerne enige om at sløjfe med tilbagevirkende kraft.

Men i dag – næsten fem måneder senere – er kravet kun blevet fjernet for september og frem. Det betyder, at for eksempel hoteller og restauranter stadig skal leve op til kravet for juli og august. Derfor er flere virksomheder stadig ikke berettigede til kompensation for faste omkostninger for de pågældende måneder, selvom de har lidt store tab.

Erhvervsorganisationen Horesta er blevet kontaktet af flere virksomheder, der løber panden mod muren – netop på grund af kravet.

»Det svarer til, at almindelige mennesker skal vente på deres månedsløn for juli og august, mens kreditorerne kræver, at man betaler regninger for hus og bil her og nu. Det er ganske enkelt ikke rimeligt,« siger politisk chefkonsulent for Horesta, Kristian Nørgaard Nielsen, der også er regionsrådsmedlem i Region Syddanmark for Venstre.

Hver gang politikerne bliver enige om en hjælpepakke, skal den godkendes af EU-Kommissionen. Ifølge Berlingskes oplysninger skulle det også være et spørgsmål om godkendelse fra EU-Kommissionen, der denne gang forhindrer den danske stat i at fjerne det omstridte krav.

Hos Horesta har man forståelse for, at det er en kompliceret opgave at få godkendt hjælpepakkerne. Erhvervsorganisationen ønsker dog, at virksomhederne, der er berørt af kravet, hurtigst muligt får afklaring.

»Man bør spørge sig selv: Har virksomhederne virkelig fortjent at vente så lang tid,« siger Kristian Nørgaard Nielsen med henvisning til hjælpepakken.

Et spørgsmål om tillid

Netop hjælpepakkerne har været genstand for stor kritik den seneste tid. Erhvervsorganisationer har gentagne gange råbt op om huller i »sikkerhedsnettet«, som regeringen har betegnet det, der betyder, at flere har været afholdt fra at kunne få del i kompensationsordningerne.

På Hotel Nyborg Strand er Jan Grimstrup Larsen glad for de hjælpeordninger, som regeringen har stillet virksomhederne i udsigt. Han mener dog, det er helt afgørende for tilliden til politikerne, at støtten rent faktisk bliver udbetalt til virksomhederne.

Jan Grimstrup Larsen mener, at det er helt afgørende for tilliden mellem virksomhederne og politikerne på Christiansborg, at hjælpepakkerne og eventuelle justeringer bliver ført ud i livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix.

»For regeringen gav et indtryk af, at man ville fortsætte med at kompensere virksomhederne, og at man ville udvide ordningerne. Regeringen ville med andre ord spænde det store sikkerhedsnet ud, men vi har ikke kunnet finde ud af, hvor det sikkerhedsnet rent faktisk er henne,« siger hoteldirektøren, der generelt støtter op omkring regeringens tiltag:

»Men jeg er ude med en løftet pegefinger. For det er afgørende, at vi kan stole på regeringen, når de lover os noget, lige så vel som regeringen kan stole på os.«

Berlingske har spurgt Erhvervsministeriet, hvorfor kravet ikke er blevet fjernet endnu. Erhvervsministeriet er ikke vendt tilbage på henvendelsen inden denne artikels deadline. Ifølge Berlingskes oplysninger vil Erhvervsministeriet indgå en dialog med EU-Kommissionen for dermed at kunne fjerne kravet.