142 sagkyndige dommere står klar

En stribe erhvervsorganisationer og enkelte fagforbund indstiller sagkyndige ikke-juridiske dommere til Sø- og Handelsretten.

Tidligere Coloplast-topchef Sten Scheibye er med i panelet af sagkyndige ikke-juridske dommere Fold sammen
Læs mere

Sø- og Handelsretten har haft sagkyndige dommere siden oprettelsen midt i 1800-tallet og har i dag et fast panel af sagkyndige ikke-juridiske dommere, som vælges for fire år ad gangen. Lige nu er der 142 personer at vælge imellem.

De sagkyndige udnævnes af erhvervsorganisationer som DI, Finansrådet, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer, Danmarks Rederiforening, Håndværksrådet, Forsikring & Pension og fagforbund som Teknisk Landsforbund og HK.

Blandt kendte erhvervsfolk i panelet sidder tidligere Carlsberg-chef Flemming Lindeløv, bestyrelsesformand i Skandinavisk Holding, Jørgen Tandrup og tidligere Colo-plast-topchef Sten Scheibye.

Videnpartner i Bech-Bruun, Lars Lindencrone Petersen, er godt tilfreds med ordingen:

»Vi oplever det som en udmærket ordning med sagkyndige dommere på områder, hvor den generelle juridiske indsigt og sagkundskab måske ikke fuldstændig slår til. Det opleves som en behagelighed og en betryggelse, at der er nogle, som ved, hvordan det foregår ude i det virkelige liv,« siger han.

Juraprofessor Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen var i går i Berlingske inde på, at årsagen til Sø- og Handelsrettens relativt mange skæverter i Højesteret kan skyldes Sø- og Handelsrettens brug af ikke-juridiske dommere. Hertil siger Lars Lindencrone Petersen:

»Det forhold, at der altid er en juridisk retsformand gør, at den benhårde jura er dækket ind.«