Vaccine mod malaria ventes klar inden for to år

Det Europæiske Lægemiddelagentur har fredag godkendt den første menneskelige vaccine mod sygdommen malaria. WHO regner med, at vaccinen er klar til brug om cirka to år.

ARKVIFOTO. En kvinde sidder ved siden af sin søn, der lider af malaria. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRED DUFOUR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens første vaccine mod malaria har fredag grønt lys fra Det Europæiske Lægemiddelagentur.

Vaccinen bliver af agenturet betegnet som sikker og effektivt at bruge på spædbørn i Afrika, der er i risiko for at blive smittet med sygdomme fra malariamyggen, skriver Reuters.

Vaccinen kaldet Mosquirix vil være den første menneskelige vaccine mod sygdommen, og det britiske medicinfirma GlaxoSmithKline, der står bag vaccinen regner med, at den vil kunne forhindre millioner af tilfælde af sygdommen.

Malariavaccinen vil nu blive vurderet af World Health Organization (WHO), som fredag udtalte, at de til november vil have en oversigt over, hvornår og hvor vaccinen kan anvendes.

Dog skal vaccinen derefter stadig vurderes af de nationale tilsynsmyndigheder i alle de lande, som ønsker at bruge den. Derfor er det ifølge WHO ikke sandsynligt, at vaccinen bliver taget i brug før 2017.

Forsøg har vist, at vaccinen kun er lykkedes med at mindske malariasmitte med 27 procent hos spædbørn mellem 6-12 uger, og det har fået flere malariaspecialister til at se skeptisk på vaccinen.

Bekymringerne går på, at de potentielle omkostninger ved implementeringen af vaccinen ikke kan betale sig, når vaccinen kun beskytter delvist mod malaria.

En af forskerne bag vaccinen, Joe Cohen fra GlaxoSmithKline, er dog ikke i tvivl om, at vaccinens virkning vil opveje for de eventuelle økonomiske omkostninger og risici, der kan opstå.

»Jeg har absolut ingen forbehold med hensyn til at rulle denne vaccine ud. Hvorfor? Fordi effekten bare er fantastisk, når man ser på, hvad det vil betyde for antallet af smittede og dødsfald. Det vil have en enormt betydelig indvirkning på folkesundheden,« siger han til Reuters.

På trods af de mindre succesfulde resultater anbefaler Det Europæiske Lægemiddelagentur da også, at vaccinen anvendes hos alle børn i risiko for malaria i alderen seks uger til 17 måneder.

Malaria er skyld i, at der hvert år er omkring 200 millioner mennesker, der bliver syge, og det er en af de sygdomme, der hvert år dræber flest børn.

Det er anslået, at der i 2013 var 584.000 mennesker, der mistede livet til malaria, langt de fleste af dem spædbørn.