Stort fald i BitTorrent-fildeling i USA

Lovlige filmtjenester som Netflix og YouTube får trafikken på en af piratkopisternes favoritruter til at falde i USA, men i Europa er der fortsat myldretid.

Den navnkundige, svenske fildelingstjeneste The Pirate Bay brugte BitTorrent-teknikken til at formidle piratkopier af spillefilm og musik. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang nogen sinde er trafikken på en af de nettjenester, der anses for at blive brugt hyppigt til piratkopier af film og musik, faldet i USA, og faldet er markant. Til gengæld vokser brugen i Europa.

En ny måling, som internetanalysefirmaet Sandvine står bag, viser, at den såkaldte BitTorrent-trafik er faldet med 20 procent på et halvt år og nu kun udgør 7,39 procent af den samlede nettrafik i USA. For 11 år siden, da målingerne begyndte, var den på 60 procent og lå på 31 procent for fem år siden. Samtidig er filmtjenesterne Netflix og YouTube vokset kraftigt og udgør samlet over halvdelen af al nettrafik - Netflix 31,62 procent, YouTube 18,69 procent.

En femtedel af trafikken i Europa

BitTorrent er en særlig teknik, som gør det muligt at hente filer fra nettet stykke for stykke og dermed fordele belastningen ved selv meget store filer som film. BitTorrent bruges derfor af mange netsteder, som leverer piratkopier, men der er samtidig en stor, helt lovlig trafik, og BitTorrent er derfor også indbygget i flere internetprogrammer.

I Europa er tendensen modsat. Her kan halvdelen af al trafik, der går ud af huset, altså upload, fortsat tilskrives BitTorrent, som sammenlagt udgør 17,99 procent af den europæiske internettrafik, kun overgået af YouTube med 24,21 procent. Til gengæld er selve fildelingen gennem BitTorrent på retur, fordi folk finder andre måder at dele filer og materiale på - både lovlige og ulovlige.

Flere analytikere påpeger, at den markante nedgang i USA kan tilskrives, at det er blevet langt lettere at kunne se nylige film og TV-serier helt lovligt. I mange europæiske lande slåes der også hårdere ned på piratkopiering, samtidig med at der kommer flere og flere filmtjenester med lovligt indhold, og hvor man køber et fast månedsabonnement og dermed får mere eller mindre ubegrænset adgang til alle hylder.