Game of Thrones-sæsonpremiere knuser piratrekord

Selskabet bag den populære TV-serie, HBO, ser det dog som et stort kompliment, men selv om de også vinder på piratkopiering, så er de med i kampen for at minimere det.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I går blev første afsnit af successerien Game of Thrones' tredje sæson tilgængelig på HBOs streamingtjenester uden for USA - et par timer efter den var blevet vist i hjemlandet. Det var tilsyneladende et par timer for længe for mange, for afsnittet knuste den forrige rekord for historiens største BitTorrent-sværm.

Torrentfreak skriver, at på sit højeste deltog mere end 163.000 brugere, som delte afsnittet i mellem sig, i sværmen. På mindre end et døgn blev det downloadet over en million gange, men det bekymrer dog ikke i synderlig grad selskabet bag serien, HBO.

Et slags kompliment

For lidt over en måned siden udtalte Game of Thrones-instruktøren, at piratkopiering sandsynligvis er en stor del af årsagen til, at serien har overlevet. Hans opfattelse er, at flere seere, selv om de ikke betaler, skaber større omtale - og det får flere til at oprette abonnement hos HBO for at se den. Det er en opfattelse, han ikke er alene om.

»Jeg burde sikkert ikke sige det, men det er jo en form for kompliment,« siger HBOs programdirektør Michael Lombardo til Entertainment Weekly (EW).

»Efterspørgslen er der, og det har slet ikke haft nogen negativ effekt af DVD-salget. Piratkopiering sker naturligt, når der en vildt populær serie på en betalingstjeneste,« mener Lombardo.

Læs også: Succesinstruktør bifalder piratkopiering

Flere af skuespillerne i serien har også udtalt sig til BBC om piratkopieringen - her i blandt danske Nikolaj Coster-Waldau - og enkelte deler denne opfattelse. Selv om de indrømmer, at de ser det som et kompliment, så er de alligevel bekymrede for, at den store mængde af pirater med tiden kan føre til budgetnedskæringer.

Håber kvaliteten er god

Game of Thrones er faktisk så populær, at på trods af piratkopieringen, så er det ifølge EW den serie, som HBO tjener mest på - målt på international distribution og DVD-salg. Et af programdirektørens store problemer med piratkopiering handler da også i stedet om kvaliteten på serien.

»En af mine bekymringer handler om de kopier, som folk ser. Seriens produktionsværdi er helt utrolig, så jeg håber, at kvaliteten holder på de ulovlige udgaver,« fortæller Lombardo til hjemmesiden.

Selv om dette er en lidt anden holdning, end mange andre aktører i branchen har, så er også HBO imod piratkopiering. Lombardo fortæller også, at selskabet særligt forsøger at sætte en stopper for systematisk kopiering og dem, der forsøger at tjene penge på at sælge piratkopier af serien.

Mange pirater i Norden

Efter tilbagemeldinger om, at mange kopierer serien, fordi den kommer alt for sent til deres land, prioriterede HBO at få sendt gårsdagens afsnit ud på det internationale marked så hurtigt som muligt efter premieren i USA. Dette indgår i en plan for i år for at modvirke piratkopiering.

»Vi tror, at nøglen til at modvirke piratkopiering er at gøre indhold som Game of Thrones tilgængeligt i hele verden inden for det kortest mulige tidsrum, til 176 territorier inden for en uge efter premieren i USA,« fortæller koncerndirektør Jeff Cusson ifølge Forbes.

Piratkopieringstallene for sæsonpremieren viser, at det ikke nødvendigvis har været nogen ubetinget succes. De fleste pirater af første afsnit er godt nok amerikanske (12,9%), men dette skyldes sandsynligvis, at HBO ikke er tilgængelig som streamingtjeneste i USA. Der fås den kun i en forholdsvis dyr kabel-TV-version, som betyder, at selv betalende kunder enten måtte optage afsnitter eller se det, da det blev sendt.

Storbritannien (11,5%) og Australien (9,9%) tegner sig dog for en næsten lige så stor andel af piraterne af det første Game of Thrones-afsnit, og tallene fra TorrentFreak viser, at både Sverige (3,0%) og Norge (2,5%) - med henholdsvis en 8.- og en 10.-plads - også er godt med på listen over lokationerne for fildelerne af afsnittet. Lagt sammen ville de to skandinaviske lande ligge på 5.-pladsen foran Frankrig, Holland og Spanien. Danmarks placering er ukendt, da de ikke ligger i den top-10-liste, som TorrentFreak har offentliggjort.

Læs også: HBO Nordic efterlader godt førstehåndsindtryk

Læs artiklen på hardware.no

Oversat af Janus Bødker.