Nyt pres mod frit TV-valg

Et af landets større antennelaug indfører friere valg af TV-kanaler, men enkeltvis kommer de til at koste mere, end hvis de var en del af en pakke. Op mod halvdelen af brugerne kan dog stadig spare penge.

Familierne kan fortsat ikke frit vælge, hvilke kanaler de vil se, men grebet løsnes langsomt. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Opgøret mod TV-pakketyranniet breder sig, så der bliver friere valg på hylderne af, hvilke kanaler man faktisk vil betale for. Men selv om mange kan spare penge, bliver TV-kanalerne i løs vægt langt dyrere end de kanaler, der er med i grundpakkerne, og der er fortsat ikke helt frit slag.

Det kan de 30.000 medlemmer af Glentevejens Antennelaug i Odense nu se. Lauget giver nu frit valg mellem syv forskellige TV-pakker, som så kan suppleres med enkeltkanaler eller mindre pakker.

»Vi forventer, at den nye pakkesammensætning betyder, at 25-50 procent af vore medlemmer kan spare penge ved at nøjes med de kanaler, de selv ønsker i stedet for at skulle betale for kanaler, som kun naboen vil se,« siger Søren Skaarup, formand for Glentevejens Antennelaug.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen påviste i november 2011 i en rapport, at danskerne betaler alt for meget for deres TV-abonnement, fordi de er tvunget til at købe kanaler i store pakker. Styrelsen lod forstå, at medmindre TV-distributørerne selv fandt en løsning, ville myndighederne sikre, at der kom en.

Det har fået flere og flere udbydere til at løsne grebet om de faste TV-pakker, selv om det alle steder fortsat er en forudsætning, at man har en grundpakke af kanaler i sit abonnement, før man kan begynde at vælge fra hylderne med de ekstrakanaler, som man ønsker at have på skærmen.

Boxer er nede på en grundpakke med seks kanaler, mens Danmarks største kabel-TV-selskab, det TDC-ejede YouSee, har en grundpakke med 27 kanaler. YouSee vil fra omkring 1. juli sælge ekstrakanaler stykvis og ikke som hidtil mindst fire styk.

Glentevejens Antennelaug har samtidig med den nye kanalsammensætning sænket foreningskontingentet med 200 kr. om året.

Carsten Jørgensen, som er formand for fællesorganisationen A2012, der har en række antenneforeninger som medlemmer, er dog ikke ubetinget tilfreds med à la carte-udvalget.

»Desværre bliver enkeltkanaler urimeligt dyre. Kanaler, der burde være næsten gratis, påføres en afgift på 65 kr. om året til Copydan. Det skal sammenlignes med, at afgiften til Copydan i en fuldpakke udgør under 10 kr. pr. kanal om året i gennemsnit, og at afgiften til de samme kanaler med egen antenne eller parabol er 0 kroner. Copydan-afgiften kan derfor blive en hindring for, at mindre pakker og enkeltkanaler bliver en succes på kabel-TV,« siger han.

A2012 vil derfor genoptage forhandlingerne med Copydan for at få sat afgifterne ned.