Friere TV-valg på vej til danskerne

»Pakketyranniet« kan blive mærkbart mindre i år. YouSee regner med, at man kan nøjes med de TV-kanaler, som man reelt ønsker - oven i grundpakken, altså.

Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LAS VEGAS, USA. Danmarks største kabel-TV-selskab lover nu, at danskerne i løbet af 2013 får - næsten - helt frit valg blandt TV-kanalerne.

»Vi tror på, at danskerne i år kan nøjes med at købe én TV-kanal ad gangen mod nu mindst fire. Hvad så priserne ender med, kommer lidt senere,« siger Freddie Fjeldsted, salgs- og vicedirektør for det TDC-ejede YouSee, som har 1,2 millioner danske husstande som kunder.

Helt frit valg bliver der dog ikke, for man skal stadig have abonnement på en grundpakke af TV-kanaler, før man frit kan vælge.

»Der er sendt så stærke politiske signaler, at det er bedre, at TV-distributørerne selv finder en løsning,« siger Freddie Fjeldsted, som i år skal forhandle med TV-producenterne.

Manglende konkurrence

Udmeldingen kommer på verdens største forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show (CES), i spillebyen Las Vegas i det sydvestlige USA.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen analyserede i november 2011 det danske TV-marked og konkluderede, at der manglede konkurrence. Danskerne skal kunne vælge mere frit, hvad de ønsker at få af TV-kanaler, så de ikke er presset til at betale for en masse kanaler, som de aldrig ser.

YouSee indførte omkring samtidig muligheden for et vist frit valg. Men det kræver, at man vælger mindst fire af de TV-kanaler, som man selv kan vælge, og stadig oven på en TV-pakke, som man allerede er abonnent på. Oveni kommer så leje af den TV-boks, som skal gøre det muligt for YouSee at  holde styr på, hvad hver husstand skal have leveret. For mange vil et skifte til en mindre TV-pakke og tilvalget af enkelte kanaler plus boksen koste stort set det samme som at vælge den store TV-pakke.

Det har givet en del politisk kritik.

Pres

Oveni presses TV-leverandørerne af de mange nye internettjenester, hvor man via et abonnement over den almindelige internetforbindelse kan se film og TV-serier. Amerikanske Netflix er den kendteste i udvalget, men både Viasat og YouSee selv har taget kampen op med deres egne film- og TV-serieudlejningstjenester, som skal medvirke til at holde på de kunder, der kunne finde på at droppe hele eller noget af det normale TV-abonnement.

Og danskerne er faktisk begyndt at se på, om de skal betale for noget andet.

»Jo, der er en tendens til, at folk vælger nedad og køber lidt mindre. Streaming af film og serier (visning via nettet, red.) har hos YouSee sat ny rekord i år, så man er begyndt at bruge mulighederne,« siger Freddie Fjeldsted fra YouSee.

Han anslår, at der i 2012 blev vist 12 millioner udsendelser og film til danskerne via netforbindelsen. Heraf lå de ni millioner i YouSees net. De syv millioner var gennem faste abonnementer, mens omkring to millioner var stykleje.

Faldende forbrug

»Vi tror dog fortsat, at fiber- og kabel-TV vil dominere TV-distributionen i Danmark over de næste fem år. Det er meget svært at tro på, at der bliver den samme udbredelse af de nye ekstratjenester i Danmark som i USA. Der er fundamentale forskelle i de to lande - både på udbuddet og reklamereglerne. I USA hakkes en film eller en serie jo konstant i stykker af reklamer. Derfor får vi næppe det samme billede at se på det danske marked som på det amerikanske,« siger Freddie Fjeldsted.

Danskernes TV-forbrug er faldet en anelse. I fjerde kvartal 2012 så hver eneste dansker - fra baby til olding - hver dag TV i tre timer og 39 minutter. Og hvor vi tidligere koncentrerede TV-forbruget på få kanaler, bruges tiden nu på langt flere kanaler.

Berlingske dækker Consumer Electronics Show (CES) på www.business.dk/digital, www.b.dk/techogviden og i den trykte Business-sektion. Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).