EU: Digitalt musiksalg ville falde uden pirattjenester

En ny rapport fra EU viser, at piratkopiering ikke har nogen negativ effekt på salget af digital musik - faktisk stiger det en smule pga. ulovlige downloads og særligt ulovlig streaming.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere på måneden konkluderede et amerikansk studie, at nedlæggelsen af fildelingstjenesten MegaUpload førte til flere penge i kassen hos filmindustrien. Berlingske Business kunne dog allerede i december fortælle om et forskningsprojekt foretaget ved Copenhagen Business School, der viste, at lukningen af MegaUpload ikke har haft nogen som helst effekt.

Læs også: Dansk forskning: Pirattjenester skader ikke filmindustrien

I en anden sag hævdede instruktøren bag den populære TV-serie Game of Thrones for nylig, at pirateri ikke skader hans serie - tværtimod. Nu er der kommet endnu en påstand på bordet om, hvorvidt piratkopiering skader salget af ophavsretsbeskyttet materiale - og denne gang fra selveste EU. Deres konklusion er i tråd med den københavnske handelshøjskoles konklusion om filmbranchen, nemlig at musikindustrien ikke bør bekymre sig så meget om fildeling.

Læs også: Succesinstruktør bifalder piratkopiering

Begrænset forskning på området

Instituttet for Teknologiske Fremtidsstudier ved Europa-Kommissionens forskningscenter har nemlig publiceret en rapport baseret på 16.000 europæiske internetbrugeres vaner på nettet.

»Der er temmelig stor enighed om de negative effekter, som piratkopiering på nettet har på salg af fysiske musikprodukter. Effekten af ulovlig musikforbrug på de lovlige, digitale alternativer har dog ikke fået særligt meget opmærksomhed,« skriver forskerne.

Ud fra dette gik de i gang med at analysere mere end 4,5 millioner klik fordelt på næsten 800 forskellige musikhjemmesider af både lovlig og ulovlig karakter. Selv om der ved nærsyn var forskelle mellem de enkelte lande, så pegede resultaterne i samme retning.

Øger det digitale salg

»Det kommer måske som en overraskelse, men vi har ikke fundet nogen beviser for, at det digitale musiksalg lider på grund af piratkopiering. Selv om der er væsentlige forskelle mellem enkelte lande, så viser vores fund tværtimod, at der kan opstå komplementariteter i mellem disse to forbrugskanaler,« hedder det i rapporten.

»Det ser ud til, at størstedelen af den musik, der bliver lyttet til ulovligt, ikke ville blive købt, hvis ulovlige fildelingssider ikke var tilgængelige. Denne effekt fremstår endnu tydeligere ved brugen af streamingtjenester, hvor vi ser, at denne aktivitet kan stimulere salget af digital musik.«

Forskerne skriver derudover, at en overfladisk tolkning af tallene viser, at det lovlige salg af digital musik ville være 2 procent lavere, hvis alle pirathjemmesider blev lukket ned. For hjemmesider, der lader brugerne streame musik, ville denne effekt være lidt over dobbelt så stor.

Skader det fysiske salg

Rapporten konkluderer, at musikindustrien ikke behøver at anse piratkopiering som en stigende trussel, når det kommer til effekten af digital musik. Forskernes fund er dermed i tråd med tidligere forskning på området, der også viser - ligesom denne rapport hævder - at digital piratkopiering fører til nedgang i det fysiske musiksalg.

Læs også: Digital musiksalg overhaler CD’en

Selv om forskerne også fastslår, at piratkopiering ikke skader det digitale musiksalg, så vil de dog ikke give nogen anbefalinger til lovgivere.

Dette skyldes, at de udelukkende har analyseret den digitale del af markedet for musik, og at et fald i det fysiske salg samlet set kan give en negativ effekt af piratkopiering for musikindustrien. Rapporten understreger dog, at netop det digitale salg er et område i utrolig stor vækst - med en stigning på over 1.000 procent fra 2004 til 2010 - som kun ser ud til stige yderligere.

Læs også: Den danske musikbranche ser lyst på fremtiden

Læs artiklen på hardware.no

Oversat og redigeret af Janus Bødker.