Dette er en debatblog med løbende kommentarer om folketingsvalget 2019.

Valgstrømmen: Måske skulle du bruge 5 minutter på at lytte til de danske topchefer

Valgstrømmen er Berlingskes valg-blog, som løbende opdateres med personlige, subjektive og skarpe synspunkter skrevet af faste kommentatorer, redaktører og debatjournalister hos Berlingske.

Foto: Henrik Kiær Sara Gangsted

21.26

Måske skulle du bruge 5 minutter på at lytte til de danske topchefer

Hvad kan få denne valgkamp, der ellers har været én stor offentlig velfærdsgavebod, til at fokusere på andet end at fordele penge?

Måske denne historie i Berlingske her til aften

Danske topchefer, der repræsenterer virksomheder, som tilsammen beskæftiger 642.600 medarbejdere på verdensplan, går nu på forskellig vis ud med en alvorlig advarsel til politikerne om den retning, valgkampen har taget.

Eksempelvis Cowi-direktør Lars-Peter Søbye, der er bekymret på næste generations vegne:

»Alle taler velfærd her og nu. Ingen taler om, hvad der skal til for at skabe en langsigtet, bæredygtig udvikling. Det er livsfarligt for den samfundsmodel, vi har.«

Det kan godt være valgkampen 2019 er undeholdende. Men den er altså ikke for sjov.


21.23

Dansk Folkepartis meningsmålinger kunne let se endnu værre ud

De Radikale skal betale EU-penge tilbage, fordi partiet har produceret en video, som – i strid med reglerne – mere var en reklame for partiet end oplysning om EU. Sagen handler om et relativt lille beløb, og den kommer derfor ikke i nærheden af Dansk Folkepartis verserende sag om misbrug af EU-midler via partiet MELD og den tilhørende fond FELD. EU’s anti-svindel-enhed OLAF er stadig i gang med at undersøge sagen, og det ser derfor ud til, at Dansk Folkeparti undgår at få både EP-valg og folketingsvalg formørket af en – muligvis ubehagelig – afgørelse i sagen. Det har partiet ellers frygtet.

Dansk Folkepartis meningsmålinger er i forvejen elendige, men de kunne altså let se endnu værre ud.


21.16

Ultimative ikke-ultimative krav

Søndag erklærede Mette Frederiksen, at hun ikke vil være statsminister for enhver pris: Hun nægter at lempe udlændingepolitikken.

Det var en satset udmelding, da samtlige støttepartier har været ret tydelige med deres krav til væsentlige lempelser på udlændingepolitikken. Mandag kunne de dog alle artigt meddele, at deres ultimative krav slet ikke er ultimative. Altså indtil tirsdag, hvor Sofie Carsten Nielsen gentog de Radikales ultimative krav, men blot brugte nogle andre ord.

Mette Frederiksen kan altså godt begynde at se til højre eller samle en god appetit. For nogen kommer til at sluge kameler, og det plejer ikke at være Radikale Venstre.


20.41

Komiske Messerschmidt tørrer bussemanden af på de kulturradikale

Uanset hvor man ellers befinder sig på det politiske spektrum - om man tilhører strammerne, der ikke viger tilbage for koranafbrændinger eller tørklædeforbud, eller om man er typen, der som den radikale overpædagog Morten Østergaard iklæder sig våddragt for at brystsvømme sig nærmere et opgør med symbolpolitisk værdikamp mod islam og udlændinge - så er det decideret komisk at bevidne, hvordan Dansk Folkeparti forsøger at tørre højrespøgelserne Paludan og Vermund af på venstrefløjen. I et grådkvalt og klynkende desperat interview med Politiken kaster MELD-skandalens hovedperson, Morten Messerschmidt, sig ud i et klassisk politikerforsøg på bortforklaring og ansvarsfralæggelse. Det er nemlig de ubekymrede halalhippier i venligboerne og de etablerede partiers skyld, at Stram Kurs og Nye Borgerlige er dukket op på horisonten. Ikke et ord om Dansk Folkepartis næsten halverede vælgertilslutning. For den slags kan man jo heller ikke rigtig tørre af på de andre partier.


19.58

Hvad rager Østrig os?


Sebastian Kurtz, Østrigs Kansler, er blevet træt af sin regerings partner, på samme måde som Lars Løkke er blevet træt af den yderste højrefløj, der som fugl føniks er dukket ud af disen, endda  i to figurer. Men måske var der allerede én.

Det har vi altsammen hørt om, men der er ikke blevet kommunikeret særligt højt ejheller tydeligt, om den nyligt skabte danske forbindelse til den Østrigske skandale. Lokkedue eller ej formanden for FPÖ, som var regering partner, blev afsløret i tætte russiske forbindelser og korruption. Eller forsøg på samme. I disse spørgsmål må forsøg dømmes ligeså hårdt som fuldbyrdet, da det er intentionen, der tæller.
Forbindelsen til Danmark hedder Dansk Folkeparti, der  har haft travlt med at skabe sammenhold i en ny gruppering i Europa Parlementet. Gruppen består af Lega Nord, Italiens ekstreme højreparti, med Salvini i spidsen, DF og FPÔ, Tysklands Afd, Finlands Finnerne og Le Pens parti.

Når folk skal stemme til Parlementsvalget på søndag den 26. maj, er det naturligvis vigtigt at se hvad denne gruppe består af og hvad den vil. Umiddelbart mere af det samme, nu blot på tværs af grænser: Indvandrer fjensk politik og blokere i Parlementet for fælles europæiske løsninger, på må man forstå, nært sagt hvadsomhelst. Som Salvini sagde det: Vi vil bryde EU ned indefra.
Så ikke et Brexit - men et total Exit. Og hvad vil man så stille istedet? Se, det står ikke lysende klart. Men dykker man i FPÔ udgangspunkt, kan gysene godt begynde at tage form. De er nemlig rundet af tidligere SS officerer efter anden verdenskrig.
Mange flere spørgsmål til DF i denne sag, fra journalister. Det  haster. Tak.


 

18.59

Thulesen: Det er de andres skyld!

Ifølge Kristian Thulesen Dahl, så døde blå blok ved valgudskrivelsen:

»Det er helt tydeligt, at straks valget var udskrevet, fór de tre regeringspartier i hver deres retning. Det giver jo ikke danskerne et blik for, at der er en mulighed for en sammentømret blå blok.«

Det er unægtelig ret frisk eller et udslag af usædvanlig galgenhumor, at Thulesen Dahl, der ikke har lavet andet end at flirte med - og bløde vælgere til - Socialdemokratiet, når han altså ikke var i gang med at ydmyge de konservative eller dernæst LA, nu tilsyneladende mener, at det er alle andre end ham selv, der bærer ansvaret for det indeværende kaos i blå blok.


15.57

Enig eller uenige? Stem på SF!

Er De helt enig i følgende spørgsmål »EU-borgere skal kunne modtage dagpenge efter kun én måned med tilknytning til det danske arbejdsmarked.«. Ja, så bør De stemme på SF ved det kommende EP-valg (der er EP-valg på søndag hvis nogen skulle havde glemt det). Det er nemlig spidskandidaten Margrethe Aukens holdning, at det skal være muligt for rejsende lønmodtagere at modtage de samme sociale ydelser i Danmark som herboende arbejdere - og som hun siger: »I EP-valget er det mig, der tegner SF«.

Men hvad så med de vælgere der er helt uenige i samme spørgsmål? Ja de bør stemme på SF, for tømrersvend og nr. 2 på SF's listen Karsten Hønge mener at: »Vi skal værne om vores medlemsbaserede dagpengesystem, som trods fejl og mangler skaber en vis tryghed«.

SF står her midt i valgkampen til en imponerende fremgang og det er efterhånden heller ikke urealistisk at partiet kan opnå 2 mandater til EP valget. Sker der, kan vi se frem til nogle muntre diskussioner i SF-gruppen. Det er muligvis smart at appellere bredt her i valgkampen, men det bliver ikke nemt at få enderne til at mødes bagefter.


15.56

Hvad foregår der egentlig, S?

Jo mere man tænker over det, des mere rystende er det egentlig: Danmarks største parti, efter al sandsynlighed regeringsbærende efter næste valg, fremlægger en økonomisk plan, hvor man bruger hele det økonomiske råderum. Plus 10 milliarder.

Til gengæld har man ikke indregnet den (givetvis hundedyre) klimaplan, man selv fremlagde så sent som dagen før. Selv Politikens massivtgrønne chefredaktør råber op!

Man indregner milliarder fra konsulentforbrug, som eksperter siger er fugle på taget.  Og man har brugt alle penge og flere til, allerede inden de røde støttepartier er kommet til med deres milliarddyre ultimative ekstrakrav.

Sig mig, hvad foregår der egentlig, S?


15.33

Socialdemokratiets røde regnemaskine

Hvis det står til Socialdemokratiet, skal Finansministeriet ikke længere medregne dynamiske effekter ved skattelettelser. Det fremgår af partiets 2025-plan, som dermed vil ignorere den økonomiske kendsgerning, at lavere skatter øger beskæftigelsen.

Gennemføres dette regneprincip, vil det betyde, at skattelettelser vil se meget dyrere ud på papiret og derfor også være langt mindre attraktive at gennemføre.

Sådan en ny rød regnemaskine er selvfølgelig super smart, hvis man er socialdemokrat. Men knap så smart, hvis man er af den opfattelse, at Finansministeriets beregninger skal basere sig på veletableret økonomisk teori.


15.08

Hvad med at lade Mellemfolkeligt Samvirke selv finansiere deres røde agitprop?

På Københavns Hovedbanegård og mange andre steder har man kunnet se store kampagner, der proklamerer “Ingen børn på Sjælsmark”. De kommer fra Mellemfolkeligt Samvirke, der er en kombination af nødhjælp- og udviklingsbistandorganisation og så rødt politisk kamporgan (som også har agiteret mod Israel, for øget beskatning og mange andre røde mærkesager), der synes solidt placeret et sted mellem Enhedslisten og Alternativet.

Det må man selvfølgelig hjertens gerne være, men det gode spørgsmål er, hvorfor andre skal betale for deres politiske propaganda.

Ifølge MF’s egen hjemmeside kommer 60% af organisationens midler fra det offentlige. Her kunne det nok være en god ide at lade Mellemfolkeligt Samvirke selv betale for deres aktiviteter og så give pengene, som de nu får, til nødhjælpsorganisationer, der ikke giver sig at med politisk propaganda, der er tvangsfinansieret af folk, som ikke støtter deres agenda


14.45

Spoiler alert

Selvom valgkampen har udviklet sig ekstremt kompliceret, intrigepræget og brutalt mellem de mange bejlere til magten, så ser det ud til, at Mette Frederiksen kommer til at vinde det hele, selvom hun ikke rigtig nogen plotmæssig funktion og kun foretager sig meget lidt proaktivt. Let's face it: Det er jo fuldstændig som Game of Thrones.


13.54

Vi vil ikke lytte til eksperterne!

Mens de danske politikere skændes om, hvem der har mest ansvar for, at de har mange penge at dele ud som gaver til skatteborgerne, blandede OECD sig tirsdag indirekte i valgkampen.

Ifølge de velstående landes samarbejdsorganisation er den opskrift, der skal til for at sikre fremtidens danske velstand præcis dét, som begge statsministerkandidater har afvist: Lavere skat på arbejde, og specifikt lavere topskat. Det vil Venstre (og Dansk Folkeparti) ikke, og rød blok vil decideret øge beskatningen af »de rige«.


Politikere fra begge lejre fører valgkamp mod bedre vidende

Mens Socialdemokratiet i går fremlagde en horribel 2025-plan, som mest af alt handler om at bruge penge – og ifølge en økonom blandt andet er finansieret med såkaldt »funny money«  – står det ikke meget bedre til hos Venstre. For noget tid siden aflyste partiet enhver snak om store reformer, og i valgkampen har Lars Løkke kun rykket sig endnu længere mod venstre: større offentligt forbrug, ingen skattelettelser, ingen reformer.

Politikerne er ikke dumme. De ved godt, at pengene skal komme et sted fra, men deres ensporede stemmejagt forhindrer dem i at tale om det. Ja, de fører simpelthen valgkamp mod bedre vidende. I dag har OECD netop fremført, at Danmark har brug for reformer for at holde gang i den økonomiske vækst – lavere marginalskat, lavere skat på investeringer og flere konkurrencefremmende initiativer – men rapporten bliver naturligvis mødt med larmende tavshed fra de to store partier.


13.18

Venstrefløjen vil blæse udlændingepolitikken en hatfuld for en i bedste fald diffus klimaplan


Et demokrati med mange partier som vores hviler på et fundament af pragmatisme, det er klart. Og er der noget, der er blevet klart gennem denne valgkamp, så er det, at Enhedslisten og SF har et meget pragmatisk forhold til Danmarks sadistiske udlændingepolitik, i hvilken blå blok, DF og S hele tiden strammer skruen lige et nøk mere.

Det gælder om at få lavet en ambitiøs klimapolitk, og så vil de blæse de af staten instrumentaliserede børn i Sjælsmark og alle de andre sadistiske tiltag en hatfuld. Sådan kan man løst oversætte signalerne fra SF og Enhedslisten.

Men hvor er planen? Mette Frederiksen taler om 60 pct. reduktion af CO2, men det virker ikke som om, at S har gjort sig særligt mange tanker om vejen dertil. Klimaet har, som Politikens lederskribenter rigtigt påpeger, ikke engang fået en selvstændig post i Socialdemokratiets økonomiske 2025-plan. Klimaet er blevet smidt i diverse-bunken sammen med blandt andet forsvarsforlig.

Er det virkelig den »ambitiøse« klimaplan, som venstrefløjen har solgt sin sjæl og kastet sit moralske kompas i nærmeste havn for?


13.12

»Hej skat, enten henter du børn på onsdag, eller også går jeg fra dig«

Prøv at forestille Dem, at man i et parforhold udelukkende kommunikerede i trusler. »Hej skat, enten henter du børn på onsdag, eller også går jeg fra dig«. Det er nogenlunde sådan, omgangstonen er mellem de partier, der skulle forestille at være rød blok, men som ikke kan enes om meget andet, end at de ikke vil pege på Lars Løkke.

Især Enhedslisten, men også SF, er rædselsslagen for en gentagelse af Thorning-Corydon-tiden, hvor venstrefløjen følte sine mandater taget for givet. De Radikale er vrede over sossernes solo-ridt, og Uffe Elbæk har meldt sig helt ud af legen. Læg dertil en medievirkelighed, hvor almindelige politiske udmeldninger ignoreres, med mindre de sendes afsted indpakket i en mordtrussel.

Trusler kan forekomme – også i parforhold – men hvis de bliver dagligdag, så fungerer det ikke. Hvis rød blok har en ambition om at kunne lede Danmark, så er de nødt til at finde en anden måde at kommunikere på. Det gælder ikke kun Mette Frederiksen, der ikke kommer til at kunne regere, hvis hun skal tage hensyn til 117 røde linjer, men også for resten af venstrefløjen er de mange ultimative krav et problem: Hvis socialdemokraterne bøjer sig én gang, vil det fremstå som om, de bøjer sig for trusler. Det bliver sværere for støttepartierne at få deres politik igennem, for enhver indrømmelse bliver pludselig til et svaghedstegn og enhver diskussion et principspørgsmål.


12.58

Der er sket en masse i valgkampen – bare ikke i målingerne

Valgkampens indtræden i uge tre giver anledning til den samme konklusion, som ved indgangen til uge to: Der er sket en masse, bare ikke i målingerne. Rent statistisk er det umuligt at registrere en meningsfuld ændring mellem blokkene.

Det betyder ikke, at valgkampe er meningsløse. Vælgerne lærer noget om politik i en valgkamp, og det gælder særlig de grupper, som i udgangspunktet ved mindst om politik.

Status quo bevares også af, at valgkampen netop er en kamp. Alle udøver modstand og modtryk mod alle. Argumenter mødes med modargument. Pressemøder mødes med modpressemøder. Valgkampen bliver sin egen ligevægt, der gør, at vi bør dæmpe forventningerne til, hvor meget den flytter på stemmerne.

11.01

Donald Trumps berygtede chefideolog langer hårdt ud efter koranafbrændinger i Stram Kurs

Det kunne have været en køn forbrødring på højrefløjen, men det endte med en kold spand vand i hovedet på Uwe Max Jensen, da den amerikanske højre-ideolog Steve Bannon for nylig besøgte Oslo for at tale om nationalismens velsignelser på en norsk mediekonference.

Bannon, der var med til at bringe Donald Trump til magten og siden blev fyret på gråt papir, mødtes efter middagen med sympatisører og åndsfæller under en privat middag i Oslo.

En af middagsgæsterne var netop den voldsdømte Stram Kurs-kandidat Uwe Max Jensen, der indtil for nylig har været mest kendt for sine bizarre nøgen-happenings og bovlamme »provokunst«.

Under middagen stillede Bannon ifølge det norske medie Nettavisen Uwe Max Jensen til regnskab for partileder Rasmus Paludans gentagne skænderier af Koranen.

»Hvad opnår du med det?«, spurgte Bannon i Oslo. »Der hvor jeg kommer fra, ville vi aldrig acceptere afbrænding af Bibelen.«

En regulær Bannon'sk begmand til Uwe Max Jensen.


10.52

Kampen om de unge vælgere er i fuld gang

For ikke så længe siden var Liberal Alliance det foretrukne parti blandt de unge vælgere mellem 18 og 24 år. Sådan er det ikke længere, og det er måske en af grundene til, at partiet netop har fremlagt et stort unge-udspil: 11.000 nye studieboliger og væk med både uddannelsesloft, fremdriftsreform og loftet over, hvor meget man må tjene ved siden af SU’en. Det meste har altid været Liberal Alliances politik, men det er selvfølgelig ikke helt dumt at samle det i et decideret udspil – så får man lidt ekstra opmærksomhed.

Spørgsmålet er bare, om det er nok til at vinde de unge tilbage. En ny EU-undersøgelse tyder i hvert fald på, at klimaet – og ikke uddannelse – er det vigtigste for de unge vælgere i Danmark.10.26

Kvindekvoter i politik kan øge kompetenceniveauet

Det har skabt lidt larm, at Margrethe Vestager på et debatmøde har sagt, at kvindekvote skal sikre, at vi kommer af med de inkompetente mænd.

Jeg blander mig som udgangspunkt kun i kønsdebatten, hvis der er noget forskning om det. Det er der faktisk i dette tilfælde, som min kollega, adjunkt Jens Olav Dahlgaard, gør opmærksom på via Twitter.

Vi skal selvfølgelig et smut til Sverige. Beklager. Men den gode nyhed er, at det er forskning publiceret i American Economic Review, som er det absolut fineste inden for økonomisk videnskab. Artiklen udnytter et kvotesystem i det svenske socialdemokrati til at vise, at en kvindekvote faktisk øger kompetenceniveauet for de indvalgte politikere.

Det forklarer forfatterne blandt andet med, at kvoterne skræmmer mindre dygtige mænd fra at stille op. De må nu forvente at tabe til dygtige mænd i kampen om langt færre pladser. Inden denne ydmygelse vælger en del at trække sig, hvorfor effekten af kvoter faktisk indfinder sig ret hurtigt.


09.44

Den store talkrig er brudt ud

Valgkampens uge tre er åbnet med den helt store talkrig. Socialdemokratiet og Venstre slås om velfærdsdagordenen, der i 2001 var med til at sikre Venstre sejren, men som siden er gledet tilbage i hænderne på Socialdemokratiet.

Vi har talsystemet til at skabe klarhed og objektivitet, når vi opgør mængder. Men mange forskellige fremstillinger af samme tal er mulig, og det har store konsekvenser for modtagerens opfattelse.

Koppen kan være halv fuld eller halv tom, der er stadig den samme mængde væske i koppen. Talkrigen om velfærd er ikke anderledes.

En grundregel er, at tal virker subjektivt større, når de er mere håndgribelige og opgøres på en måde, som er billedeskabende for modtageren.


09.26

Det er bizart at følge Venstres kurs på grænsekontrol

Først var der det offentlige forbrug, der skulle stige, så kom SV-regeringen, og nu er det – som om det ikke rakte – permanent grænsekontrol.

Jeg har sympati for dele af det, det modsatte for noget andet. Jeg taler naturligvis om indholdet af Venstres bemærkelsesværdige bevægelser.

Hvis man har prøvet at sidde i regering, mens yderpartier bevægede sig på speed op og ned i træer, så må man forstå, hvorfor tanken om et stærkt midterorienteret styre kan synes attraktivt. Men det kan være svært at forstå, at disse samtaler ikke er taget før. Relationer er ikke noget, man har - det er noget, man opbygger. Hvis altså det er seriøst ment.

Og nu dette med grænsekontrol. Det siger meget om moderne politik: Det er mindre end en måned siden, at Venstre havde EP-landsmøde, hvor man behandlede et politisk program – her blev permanent grænsekontrol afvist af de delegerede. Nu står spidskandidaten ved siden af statsministeren og advokerer for det. Virkelig bizart. At overlade den kompetence rent til landene selv, uden at kommissionen kan vurdere, om det er legalt, vil reelt set gøre grænsebommene til populismens følgesvend. Det må ikke få lov at stå.


08:43

Klimaet er en gratis omgang

Finansminister Kristian Jensen (V) kritiserer – med rette – Socialdemokratiet for at pynte sig med flotte ambitioner på klimaområdet uden at angive, hvor pengene skal komme fra. Det er åbenbart stort set gratis at omstille dansk økonomi til at grøn energi og produktion, og sådan kan man på papiret få råd til det hele: Tidligere pension, 1.000 sygeplejersker, flere penge til børn, til gamle, til uddannelse ... Mere velfærd til alle!

Desværre svækkes finansministerens argumentation af, at Venstre heller ikke selv har afsat et bestemt beløb til grøn omstilling i sine planer.
Det står skidt til, når Venstre også kopierer Socialdemokratiets dårligste undskyldninger for ikke at fremlægge en klar økonomisk plan.


08:40

En sag for Detektor

Mandag sagde fremtrædende Socialdemokrater igen og igen, at deres økonomiske udspil kun ville betyde skattestigninger for banker og rige aktiehandlere, mens ”95 pct.” af danskerne ikke ville blive ramt.

Det er med sikkerhed forkert. Der vil være direkte skattestigninger for alle danskere, der spiser slik, drikker kaffe, køber flaskevand, har arbejdsgiverbetalt telefon eller PC, køber glødepærer til bil eller hjem, eller køber regnfrakker o.l. lavet af PVC. Fremfor alt vil alle, hvis forældre eller ægtefælle har en bolig til over 3 mio. kr. (og det er snart en del), blive ramt af højere arveafgifter.

Dertil kommer så de indirekte effekter som følge af, at højere skatter og afgifter bliver overvæltet på andre: Højere skatter på banker, generationsskifter, arbejdsskader, aktieindkomster og kapitalindkomster.

Det er ganske sikkert, at 100 pct. af danskerne vil få højere skatter og afgifter at mærke.


22:38

Frank Hvam slår alle andre - tilsammen

Mere end en halv million fb-visninger på 9-10 timer, 18 tusind likes og tusinder af kommentarer. Frank Hvam er sjov. Herunder i hvert sekund af denne video.

Hans gennemslagskraft er uendeligt meget større end nogen af de politikere, der stiller op til både folketingsvalget og det EP-valg, han opfordrer til at stemme ved.

Det er tankevækkende, men jeg ved ikke helt, om jeg synes det samtidig er lidt trist.


21:52

EU-skeptisk pladder om grænsen

Der er godt 19 millioner krydsninger af den dansk tyske landegrænse (2016 tal).
Og det siger sig selv, at der ikke kan stå en politibetjent og kigge ned i bagagerummet på dem alle sammen. Politiet kontrollerer 15 grænseovergange. Kun de tre største - Padborg, Kruså og Frøslev - bliver kontrolleret permanent. De andre grænseovergange bliver kontrolleret stikprøvevist.
Danmark har i øvrigt en meget lang søgrænse, pga vores mange øer -  8.750 km for at være præcis. Det betyder, at det er relativt nemt at komme i land fra Tyskland eller Sverige eller Polen for den sags skyld, uden at der står en tolder og modtager en i strandkanten. Et kontinuerligt højt niveau af ulovlig narko kan bevidne at det ikke er svært at komme ind uden om politiet.
Og alle ved i øvrigt, at det uforeneligt med et moderne og dynamisk samfund, der er afhængig af samhandel med udlandet, at stoppe og grundligt tjekke alle biler og personer, der skal ind og ud.
Hører man imidlertid Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen, så er der ikke ende på floskler og løs snak og ufunderede antagelser om, hvilken kontrol vi kan tiltage os ved at opretholde grænsekontrollen. Det bringer mindelser om årtiers EU-modstand og selvtilstrækkelighed herhjemme, og er uklædeligt for begge kandidater.


21:44

​De røde partier har god grund til at være vrede på Mette F

De såkaldte fattigdomsydelser - kontanthjælpsloft, integrationsydelse og 225-timers-regel - har længe været et stridspunkt i rød blok. Både De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet vil af med dem, mens Socialdemokratiet lurepasser og vil sylte spørgsmålet i en “ydelseskommission”. Det er nemlig sådan et dejligt uforpligtende redskab: Så kan man på én og samme tid kritisere regeringen for at skabe fattigdom og fastholde egen stramme position i udlændingepolitikken. Sandheden er nemlig, at det i høj grad er flygtninge og indvandrere, som modtager de lave ydelser.

Men igennem hele debatten har Mette Frederiksen dog pareret den værste kritik fra rød side ved at love, at hun straks - inden kommissionen kommer med sine anbefalinger - vil gøre noget for de fattige børn.

Alligevel var der ikke sat en eneste krone af til disse børn i den 2025-plan, som Socialdemokratiet præsenterede i dag. At Mette Frederiksen ikke kan indregne anbefalinger fra en kommission, som ikke engang er nedsat endnu, er måske forståeligt nok, men hvorfor er der ikke afsat penge til det, hun har lovet at ville gøre med det samme?

De røde partier har god grund til at være vrede.


21:42

Skippers principrytteri kan blive en dyr omgang

Pernille Skipper og Morten Østergaard ser ud til at være fast forhippet på at lægge benspænd i vejen for et valgresultat, der kunne være en af de største triumfer for rød blok siden årtusindskiftet. Nu forlyder det fra Enhedslistens politiske ordfører og den radikale partiformand, at de står fast på, at sociale ydelser til indvandrere skal forhøjes. Det er ikke bare et problem for Mette Frederiksen, som stillet overfor ultimative krav fra snart sagt hvilken som helst partileder efterhånden må længes efter den selvsamme regeringskoalition med V, som hun og hendes løjtnanter gentagne gange har afvist som Lars Løkkes desperate ønskedrømme. Det er også et problem for ikke mindst Enhedslisten, der til forskel fra tidligere stiller sig an som konsekvent og kompromisløs. Er Skipper virkelig villig til at drive Mette Frederiksen i armene på Venstre? Det nyfundne principrytteri kan blive en dyr omgang for Skipper og hendes partifæller.