I skyggen af den virkelige verden

Alt imens London og det virkelige liv i hovedstaden sunder sig oven på den forgangne uges terrorhændelser, beroliger borgmester Ken Livingstone Tour de France, der starter lørdag massivt overvåget. Team CSC har fravalgt skærpede sikkerhedsforanstaltninger.

Londons borgmester Ken Livingstone (tv.) besøgte i går det store Tour de France-pressecenter sammen med Tour-direktør Christian Prudhomme (th.) forud for lørdagens start på etapeløbet i den engelske hovedstad. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

LONDON. ExCel London hedder bygningen, og den er stor. Så stor, at en rød affaldscontainer på størrelse med en cola-maskine i horisonten af, hvad øjet kan skue, er lillebitte. Så stor, at toiletterne i kælderen føles flere dagsrejser væk. Det er her i ExCel London at Tour de France-hjertet pumper, i det tidsrum en af verdens største sportsbegivenheder holder cykeldækkene på engelsk jord.

Det er her, at vi fra pressen skal skrive; det er her, alle informationer går igennem; det er her flere af cykelholdene i dag samt i morgen holder pressemøder før eller efter de lægetjek, som hver eneste rytter skal gennemgå.

Alt i alt er vi vel op mod en del tusinde mennesker, der følger Tour de France på absolut nærmeste hold, alt imens alt andet, herunder virkeligheden, fint og fremdeles passer sig selv og så alligevel ikke.

Uagtet, på trods af og selvom sport er sport, og sport mange gange afvikler sit eget show, ramler Londons tour-debut fluks ned i planlagte læge-terroranslag og toårs dagen, 7. juli, for bombescenerne i hovedstadens undergrundsbane.

Hvilket emne selv i nørdede cykelkredse på førstedagen af den store tour-komsammen får plads på dagsorden på nogenlunde niveau med doping, doping og weekendens prolog.

Om end de britiske myndigheder, andre instanser og især London-borgmester Ken Livingstone beroliger.

»Jeg ville være mere bekymret over vejret end de subjekter. Vi har blot at gøre med en gruppe hovedsagelig unge, desillusionerede mennesker. Vi skal ikke slå det op til hysterisk panik. Dét vil være vanvittigt at gøre noget til mere, end det er og dermed skræmme folk,« siger Ken Livingstone.

På overfladen virker London ej heller som en storby præget af sarte nerver. Onsdagslivet gik i hvert fald ved første øjekast sin daglige gang, ligesom torsdagslivet garanteret gør det i læsende stund.

En engelsk journalist, der tidligere pååret researchede og skrev artikler om myndighedernes sikkerhedsforberedelser til Tour de France, er nu ganske sikker på, at den seneste uges hændelser har resulteret i øget politi-fokus i det gedulgte, hvad angår ryttere, ruten og de forhåbentlig mange tilskuere.

Også selvom det i forvejen ifølge baggrundsudtalelser fra politiet til førnævnte journalist med baggrund i almen procedure skulle være noget nær umuligt at terrorisere et specifikt arrangement a la Tour de France.

Sikkert er det om ikke andet at politiet herovre holder øje med os alle sammen fra en position under jorden et eller andet sted.

»Vi har at gøre med denne grandiose franske sportsbegivenhed, der skal finde sted på engelsk jord, så sikkerheden er i højsædet,« siger politichef Bob Broadhurst.

»Da vi sidste år overværede, hvordan franskmændene håndterede løbet, blev vi overraskede, idet rytterne mikses meget med tilskuerne. Så vi har altså at gøre med to forskellige politistile. Vi er dog klar over, at vi ikke må overreagere ellers mister løbet sin charme,« supplerer Bob Broadhurst, som er en del af af »Metropolitan Police«, der styrer paragrafferne med adgang til cirka 70.000 kameraer i London og omegn.

Alene lørdagens 7,9 kilometer-lange prolog overvåges af 60-70 vidtrækkende teknologifostre, som hver især i undergrunden mandsopdækkes af en »styrer«, der taler med politifolkene på gaden, en »skriver«, der noterer alt på billedet, og en »kontrollør«, som giver ordrer.

»Det er det største »Special Operations Room« i verden. Større end det, der blev brugt efter 11. september i Washington,« siger inspektør Sam Simpson.

Også Team CSC har tænkt tanker angående situationen i London.

B.S. Christiansen, praktisk gris, tidligere elitesoldat med videre, forklarer over for Berlingske Tidende, at danskerholdet har fravalgt et skærpet beredskab.

Fordi cykelsport og folkelighed går hånd i hånd; fordi Team CSC aldrig har gjort sig i den slags end ikke i de tider hvor et potentielt mål i skikkelse af amerikanske Lance Armstrong var i nærheden.

»Vi har heller ikke hørt noget fra arrangørerne. Vi plejer blot at blive behandlet som »almindelige« mennesker, hvilket vi selvfølgelig har drøftet for der er ingen sikkerhedsforanstaltninger overhovedet. Men jeg opfordrer alligevel drengene og andre til at bevare roen. Hvis der foregår noget mystisk, skal man selvfølgelig reagere ikke snige sig udenom. Ved at holde øje med det normale, ser man let det unormale,« siger B.S. Christiansen, der selv med skærpede sanser gør, hvad han kan i målområdet og på hotellerne.

»Som udgangspunkt har vi valgt at gentage for os selv, at det eneste terroranslag, der nogensinde har fundet sted mod idrætsfolk, var det i München i 1972. Jeg har en tyrkertro på, at ingen længere ønsker at ramme sportsfolk og sportsbegivenheder. Men vil man virkelig slå folk ihjel, er det intet problem ved eksempelvis Tour de France,« siger B.S. Christiansen, der ankom til London i går og fredag er at finde i ExCel London i lighed med de øvrige Team CSCere.

ExCel London, hvor det i øvrigt er forbudt at skrive artikler om Tour de France med hætten fra hættetrøjen over hovedet.

Hvilken politi-reprimande dog faldt lidt hult, eftersom enhver blot kan benytte østindgangen i ønsket om at slippe for røntgen-maskinen og komplet taskeeftersyn.