Amerikansk fodbold udkæmper to kampe på banen

Professionelle sportsstjerner i USA er under pres for at opgive deres knælende protest. For San Francisco 49ers, hvor det hele begyndte, overskygges aktionen af en forfærdelig sæsonstart.

Dallas Cowboys ydmygede de californiske værter under søndagens opgør, hvor spillere fra San Francisco 49ers i modsætning til gæsterne fastholdt deres knælende protest. Foto: Ezra Shaw Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs borgerrettighedsbevægelse havde marcherne mellem Selma og Montgomery som sindbillede, mens de homoseksuelles kamp for deres rettigheder fik Stonewall Inn ophævet til symbol.

I den professionelle liga for amerikansk fodbold, NFL, var det i weekenden »Levi’s Stadium« i Santa Clara, Californien, der stod som epicentret for spilleres kamp for social retfærdighed. Det var her, Colin Kaepernick sidste år knælede under afspilningen af nationalmelodien i protest mod racebetinget undertrykkelse i USA. Det skete efter en række skyderier i USA fra politiets side, som havde kostet sorte amerikanere livet.

Men det kunne lige så godt have været »Little Big Horn« for hjemmeholdet som symbol for et knusende nederlag. De gæstende Dallas Cowboys tævede i søndagens kamp San Francisco 49ers med 40-10 i det mest ydmygende nederlag siden 1980. Men hvem vandt så kampen om nationalmelodien? Det afhænger af ens synsvinkel.

Eric Reid fra californiske 49ers, der havde knælet sammen med Kaepernick i sidste sæson, gjorde det igen søndag, og det samme gjorde seks af hans holdkammerater. Men hver eneste spiller hos Dallas Cowboys blev stående strunk, hvad der givetvis har behaget holdets ejer, Jerry Jones.

Han havde på forhånd udtalt, at spillere, der viser manglende respekt for flaget ved at knæle, ikke kan spille på hans hold. Forud for kampen mod et andet hold i NFL Green Bay havde de to »defensive linemen« Damontre Moore og David Irving løftet deres knyttede næver efter nationalmelodien. Søndag gjorde Irving det igen kortvarigt, og Moore endnu mere flygtigt, men først da nationalmelodien var klinget ud.

»Jeg ved, at han var meget tilstedeværende under nationalmelodien, og det er det vigtigste for mig,« sagde Jones efter kampen om Irvings handling.

Og faktisk valgte det store flertal af NFL-spillere i weekenden Cowboys’ optræden, og det kunne tyde på, at tilslutningen blandt de amerikanske sportsudøvere for at blande amerikansk fodbold og politik er for aftagende.

11 holdejere havde forinden holdt møde med spillere, repræsentanter for deres fagforening og for ligaen i den forgangne uge med henblik på at finde en mindelig løsning på situationen. Jones valgte at blive væk. Han holder nøje øje med to statistikker: Hvor mange spillere der protesterer, og hvad demonstrationerne gør for omsætningen. Den seneste uge har været præget af en moderat nedgang i seertallene på TV, selv om det kan tilskrives mange forskellige faktorer.

Trump fastholder presset

Da præsident Donald Trump i september opfordrede til at fyre enhver »skiderik«, der knælede under nationalmelodien, stillede flere af holdejerne sig op sammen med deres spillere under afspilningen af nationalmelodien.

Ingen gjorde sig mere bemærket end Jerry Jones, der først holdt sine spillere under armen og knælede med dem. Men så rejste alle sig igen inden afspilningen af nationalmelodien. Men lige lidt hjalp det i forhold til tilhængerne.

Jones udtalte sidenhen, at holdets kontorer blev oversvømmet med opringninger, e-mails og breve med protester over holdets optræden. Jones var måske nok overstadig i sine reaktioner efter sejren søndag, og han gjorde i sine kommentarer meget ud af de tre »touchdowns« fra »running back« Ezekiel Elliott, der var vendt tilbage efter en seks kampe lang karantæne, som skyldtes en sag om vold i hjemmet.

Alligevel havde Jones fortsat tanke for kontroversen omkring nationalsangen:

»Der er ingen tvivl om, at ligaen lider under følgerne af denne protest,« sagde han.

Trump forsøgte at holde presset, da han mandag udsendte en tweet: »En snes NFL-spillere fortsætter med at knæle under nationalmelodien og viser dermed en total mangel på respekt for Flag og Land. Der er intet lederskab i NFL!«

Han overser imidlertid, at NFL-spillerne i løbet af det seneste år har kunnet opretholde en dialog om social retfærdighed, som ofte blusser op efter episoder med optøjer eller skyderi fra politet i USA. For hvad enten man synes om det eller ej, så er NFL en af de mest sete former for underholdning i USA, og mange spillere har benyttet sig af opmærksomheden til at understrege en pointe.

Intet af det har dog gavnet Kaepernick eller det hold, som han engang førte til USAs store fodboldfinale, Super Bowl. I sidste uge indgav han en klage mod NFL, i hvilken han anklagede alle 32 hold for at samarbejde om at holde ham ude af ligaen. Han er nu en aktivist og kan formentlig se i vejviseren efter enhver spinkel mulighed for at spille i NFL igen.

Social protest skubbet i baggrunden

Søndag var der mange tomme sæder på stadion, og halvdelen af de besatte var optaget af udeholdets fans i Cowboys’ hvide og blå trøjer. Levi’s Stadium har ikke været et populært hjemsted for 49ers, siden det åbnede i 2014, og holdets tilhængere klager vedholdende over, at billetterne er for dyre, og at stadion ligger for langt fra San Francisco.

Alligevel var det et slående syn, da legende Joe Montana og flere end 30 andre af 49ers’ vindere fra Super Bowl-kampe mødte frem i pausen for at hylde et andet ikon, nemlig Dwight Clark, der kæmper med amyotrofisk lateral sklerose (ALS). Det var Montana og Clark, der sammen stod bag »The Catch« – en af de mest berømte episoder i NFLs historie – som i 1981 sikrede 49ers en sejr over netop Cowboys og dermed en adgangsbillet til Super Bowl. Den gyldne tid føles som gamle dage. I omklædningsrummet efter kampen betød Kaepernick og social bevidsthed ikke det store for det tabende hold. Den unge quarterback C.J. Beathard sammenfattede 49ers’ hidtidige sæson:

Jo da, det havde været en massakre, men det var ikke forbi endnu. »Jeps, vi er 0-7 nede. Men der er kun én vej at gå nu, og det er op,« sagde han til journalisterne. »Og vi har en stor del af sæsonen tilbage til at blive bedre og få noget ud af det.«

Oversættelse: Lars Rosenkvist