»Søren Franks Vinkælder«: Orangevin er det nye sort

I Berlingskes nye podcastserie, »Søren Franks Vinkælder«, smager Søren Frank og Søren Damm den nye orangevin, som har indtaget vinkortene på de københavnske barer og restauranter.

Søren Frank og Søren Jacobsen Damm smager orangevine i »Søren Franks Vinkælder«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Orangevin er hipsternes svar på rosé. For få år siden var der ingen, der vidste, hvad det var, men i dag har de fleste moderne restauranter og vinbarer en selektion af orangevine på linje med rød- og hvidvin og champagne.

Ikke desto mindre er orangevin formentlig den oprindelige måde at lave hvidvin på, metoden kan spores 6.000 år tilbage i tiden. I Vesteuropa var denne metode imidlertid gået i glemmebogen, indtil et par italienske pionerer genopdagede den midt i 1990erne.

Søren Frank og Søren Jacobsen Damm udforsker i den anden episode af Berlingskes nye podcastserie, »Søren Franks Vinkælder«, orangevinen, som er lavet på hvide druer, hvor man har udblødt skallerne i mosten, som man gør det med rødvin. Resultatet er en helt ny og anderledes vinoplevelse, som ikke kan sammenlignes direkte med hverken rød- eller hvidvin. Søren og Søren finder både grankogler, neglelakfjerner og altheabolsjer i glasset, når de smager sig igennem fire forskellige orangevine, hvoraf den ene er lavet af nonner.

Også rent gastronomisk skal orangevin tænkes anderledes end hvidvin. Med sin markante garvesyre kan orangevin sagtens trække kødretter, fiskeretter i den tungere ende, fedt charcuteri og pateer. Vintypen er således perfekt til sammensatte måltider som antipasti eller tapas.

Vi smager følgende vine:

2019 Vej 180, Podere Pradarolo (Emilia-Romagna) (150 kroner, Lieu-dit)

2019 Coenobium Ruscum, Monastero Trappiste Vitorchiano (Lazio) (195 kroner, Terroiristen)

2013 Oslavje, Radikon (Friuli) (250 kroner for 50 cl, Lieu-dit)

2003 Malvazija, Cotar (Slovenien) (650 kroner, Niche Vine)