Barolo udløser ekstase i »Søren Franks vinkælder«

Temaet er barolo i denne uges udgave af podcasten »Søren Franks vinkælder« og en ung vin fra Conterno udløser en sjælden vinekstase hos de to værter.

»Søren Franks vinkælder« med Søren Frank og Søren Jacobsen Damm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Det sker meget sjældent, at jeg ligefrem kommer i ekstase over en vin. Der kan gå år imellem, og den særlige tilstand indfinder sig praktisk talt kun, når jeg smager de allerstørste vine. Ekstasen manifesterer sig som en bølge af energi, der skyller gennem kroppen og ender nede i fødderne. Faktisk sitrer det så meget i kroppen, at det kan være svært at smage vinen.

Sådan var det forleden, da vi under optagelserne til det nye afsnit af »Søren Franks Vinkælder« smagte 2016 Barolo Cerretta fra Giacomo Conterno, som er barolos bedste producent i disse år. Energien væltede på næsten chokerende vis op af glasset, så det knapt lod gøre at beskrive vinen med de sædvanlige smagsnoter. Overraskende nok for hvor jeg måske nok har oplevet denne tilstand et par gange, når jeg har smagt de allerstørste barolo’er med 10-20 år på bagen, er det aldrig før sket med så ung en barolo.

Faktisk er ung barolo, hvis jeg skal være ærlig, sjældent den store fornøjelse at drikke. For det første er næsen, som normalt er baroloens primære attraktion med sin enormt komplekse duft af blandt andet roser, tjære, kamfer, kirsebær, lakrids og tørret frugt, sjældent udfoldet.

For det andet kan barolo’ens tanniner (garvesyre) føles som straf snarere end fornøjelse. Det kræver hår på brystet at drikke at drikke ung barolo, medmindre man altså spiser brød eller endnu sauce eller en god simreret til, hvilket jeg vil anbefale.  

Vi smager følgende vine:

2016 Barolo »Monvigliero«, Burlotto (650 kr. 2100 Happiness)

2016 Barolo, B. Mascarello (990 kr. Adriat Vinimport)

2016 Barolo »Serralunga«, Giovanni Rosso (200 kr. Meny)

2016 Barolo »Cerretta«, Giacomo Conterno (1.990 kr. Adriat Vinimport)

2012 Barolo »Rionda«, Luigi Oddero (975 kr. Bichel)