Han var spået en stor Hollywood-karriere. Nu er han anklaget for vold, våbenbesiddelse og for at groome små børn

KOMMENTAR: Vi bliver nødt til at tale om Ezra Miller. Den 29-årige skuespiller skulle have været Hollywoods nye helt, men er endt som en hovedpine. Indtil videre holder Warner Bros fast i ham. Men hvordan kan en superhelt samtidig stå anklaget for at overtræde alle andres grænser?

Ezra Miller, der hverken identificerer sig som mand eller kvinde, vil være den første queerskuespiller, der har hovedrollen i en superheltefilm. Men i stedet for at fylde nyhedssiderne med hype og filmsnak er Miller gang på gang bliver taget i adfærd, der må stramme en del mere end superheltens latexdragt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Evan Agostini
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ezra Miller skulle have været en superstjerne. Et navn, der brød med den normale skabelon og kunne blive det første queerhovednavn i filmbyen, hvor tandregulering og korrekt karriereplanlægning stadig er et vigtigt adgangskort. Miller var en person, der trak sit eget mørke ind i rollerne og var så god til det, at filmbyen så det og ville have deres del af det.

Nu ryster jorden under Miller, der står overfor den ene anklage efter den anden. I modsætning til sagerne mod Weinstein og Cosby har Miller aldrig hævdet at være et godt menneske. Måske er det derfor, at ingen rigtig ved, hvad man skal gøre. Hvis man har opildnet hans opførsel, har man så selv ansvaret? Hvis stjernens succes er bundet op på at vise os et mørke, hvem tør så komme og tænde lyset?

Overfald og grooming

Ezra Miller fik sit gennembrud i den roste, men dystre, »We Need to Talk about Kevin«, hvori han spillede en ung mand, der slog sine klassekammerater ihjel. På få år fik han kæmpet sig op fra de mindre produktioner til de helt store superheltefilm, og han har lige færdiggjort optagelserne til »The Flash«, en DC-produktion til 200 millioner dollar.

Miller, der hverken identificerer sig som mand eller kvinde men »blot som menneske«, vil være den første queerskuespiller, der har hovedrollen i en superheltefilm, men i stedet for at fylde nyhedssiderne med hype og filmsnak er Miller gang på gang bliver taget i adfærd, der må stramme en del mere end superheltens latexdragt.

Først viste optagelser fra en karaokebar, hvordan Miller angiveligt overfaldt nogle syngende gæster. Samme aften trængte han ind til et sovende par på sit hotel, stjal mandens pas og truede med at slå ham og »hans luderkone« ihjel. Ved en anden episode overfaldt Miller en kvinde på en bar i Island. Mens hun troede, at de lavede sjov, blev han balstyrisk, tog kvælertag og smed hende på gulvet, indtil en dørmand greb ind.

Og så gik det fra slemt til værre: Forældrene til en 18-årig (og nonbinær) aktivist anklagede Miller for at have fyldt deres barn, Gibson, med stoffer og alkohol og have forstyrret så meget i skoletiden, at Gibson til sidst droppede ud og flyttede hjem til Miller.

Den seneste anklage kommer fra en far, der hævder, at Ezra Miller huser hans ekskone og parrets tre fælles børn på sin ranch i Vermont. At det tilsyneladende flyder med både stoffer og våben og et af hans børn har haft et projektil i munden. Vidner har fortalt til magasinet Rolling Stones om de sære forhold, men børnenes mor siger, at Miller skærmer dem fra den voldelige ægtemand, og at børnene har det trygt og godt.

En cowboy, der undskylder

Ingen ved tilsyneladende, hvordan man skal tackle situationen. Kulørte medier har beskrevet de enkelte sager, men endnu har ingen sagt, at Miler bliver droppet fra sine kommende roller. Mens de store spillere holder vejret, summer internettet af rygter, der danner et billede af en person, der længe har været på kant. Hvis ikke med loven, så med sig selv.

Da Miller fik rollen i »Another Happy Day« var det, fordi instruktøren Sam Levinson syntes, at Miller var så arrogant og irriterende, at han passede til rollen. Han roste faktisk hans grænseoverskridende personlighed. Og da Ezra Miller mødte bladet Hollywood Reporter i slutningen af 2018, fortalte skuespilleren, hvordan han allerede tidligt i sin karriere blev tilbudt roller mod seksuelle ydelser. Efter interviewet tilbød Miller journalisten at se det våben, som hans karakter, Kevin, slog sine klassekammerater ihjel med i »Lets talk about Kevin«. Det havde han gemt derhjemme.

Spørgsmålet er, hvor meget en skuespiller på Millers niveau kan tåle at træde ved siden af. Her et billede fra en Grammyfest i Los Angeles i 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jordan Strauss.

I februar måned dukkede Ezra Miller op til en fest, hvor han først antastede en 12-årig og bagefter lavede en scene, fordi barnets mor kaldte sine venner for »sin stamme«, hvilket Miller syntes var udtryk for kulturel appropriation. Det var ved samme lejlighed, at Miller sagde til moderen, at barnet ville have bedre af at være i hans varetægt. To dage senere dukkede Miller og undskyldte. Han var iført cowboytøj.

Spørgsmålet er, hvor meget en skuespiller på Millers niveau kan tåle at træde ved siden af. Johnny Depp-sagen viste tydeligt, at store studier som Disney har en grænse. Da Amber Heard anklagede sin eksmand for overgreb og vold, mistede Depp roller i både »Fantastiske skabninger« og »Pirates of the Carribean«.

Miller var også med i »Fantastiske skabninger« og har spillet The Flash i »Batman v Superman: The Dawn of Justice« og »Justice League«. Den kommende film om »The Flash« skal have premiere næste sommer, og indtil videre er det stadig Warner Bros' planer.

Projektet har kostet 200 millioner dollar, og filmselskabet har formentlig lige så mange grunde til at sende den på gaden. Men eksperter spekulerer allerede nu i, om Ezra Miller bliver del af markedsføringen, og om Millers mørke betyder, at kommende projekter med The Flash lægges i graven.

Miller selv er tilsyneladende gået under jorden. Britiske The Telegraph har talt med en nær ven, der lover, at skuespilleren vil udtale sig, når han er færdig med »at hele«. Fans af DC-universet er så småt begyndt at røre på sig med krav om at udskifte Miller med Grant Gustin, der har spillet The Flash i tv-format. Indtil videre kan filmselskabet holde vejret og håbe det bedste.