Dronningen rydder bordet. Se hvilke andre serier, der blev kåret som verdens bedste i nat

AOK
Skærm
Guide

»The Crown« og »Ted Lasso« dominerede under søndagens uddeling af den amerikanske Emmy-pris. Her kan du se en guide til de serier, der fik flest statuetter med hjem.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var de store, populære serier, der triumferede ved søndagens uddeling af Emmy-statuetter. Med 11 priser blev Netflixs »The Crown« aftenens største vinder, men også andre serier fik stor ros.

Gladest er nok streamingtjenesten Netflix, der fik hele 44 Emmy-priser. Det er mere, end hvad nogen anden tjeneste eller tv-station har opnået siden 1974. HBO vandt 19 priser, mens Disney+ modtog 14. De traditionelle tv-kanaler gik stort set tomhændede hjem

Her kan du se nogle af de serier, der fik Emmys kærlighed at føle.

1

Ted Lasso

En af søndagens mest gribende takketaler kom fra Hannah Waddingham, der var tydeligt overrasket over at vinde en Emmy for sin rolle i »Ted Lasso«, der løb med hele fire priser – heriblandt i kategorien »bedste komedieserie«.

Ted Lasso er ikke så kendt i Danmark, hvor den kan ses på streamingtjenesten Apple+, hvilket der er al mulig grund til at gøre.

Efter en grim skilsmisse overtager isdronningen Rebecca Welton ejerskabet af fodboldklubben AFC Richmond. Klubben er det eneste, hendes eksmand elsker, så hun er fast besluttet på at køre den totalt i sænk.

Trods de mange fodboldreferencer er serien ikke bare virkelig morsom, men også vigtig, fordi den handler om noget så overset som medfølelse, ydmyghed og almindelig anstændighed.

Læs anmeldelsen her.

2

The Crown

Ukendt kan man ikke kalde Netflix' »The Crown«, der har skabt en del hype siden sin begyndelse. Serien omhandler det britiske kongehus, der har beskyldt »The Crown« for at malke forholdet mellem prins Charles og prinsesse Diana. Britiske politikere har også argumenteret for, at man skal forsyne serien med en advarsel om, at den ikke er helt så sandfærdig, som den hævder at være.

Uanset hvad har serien trukket masser af seere og store roser fra anmelderne.

Også ved søndagens Emmy Awards skilte »The Crown« sig ud. »The Crown«s foreløbigt sidste sæson, der omhandler de beskidte 1970erne, da imperiets pragt og selvtillid for længst er blevet undermineret af Labour, punk og IRA, har modtaget 11 priser. Blandt andet i instruktørkategorien, hvor Jessica Hoobs vandt som bedste instruktør. Det er kun fjerde gang i 67 år, at den pris er gået til en kvinde.

Gillian Anderson fik en Emmy for sin rolle som Margaret Thatcher, men der var også priser til Olivia Colman, der gør dronning Elisabeth menneskelig, og til Josh O’Connor, der næsten har fået rebrandet prins Charles som en følsom og fornuftig mand, der fanges i et ægteskab, han ikke har lyst til.

Endelig kan Claire Foy prale af en Emmy i kategorien »bedste gæsteoptræden«. Det kan være svært at finde et andet ord for en indsats, der varede under to minutter.

Læs anmeldelsen her.

3

Queen Gambit

Hvis det lyder urealistisk at lave fire gode sæsoners tv om det britiske kongehus, så tænk på at lave en spændende serie om skak. Den ydmyge sportsgren har normalt ikke meget sex over sig, men det blev ændret med seersuccesen, der på dansk fik navnet »Dronningegambit«.

Søndag nat vandt serien priserne for årets bedste dramaminiserie og bedste instruktion.

»Dronningegambit«  følger pigen Beth, der beslutter sig for at blive verdens bedste skakspiller. Og bliver det. Serien er belæsset med en masse af de tropper, vi kender så godt, men løfter sig alligevel. Og sjældent er skak skildret mere erotisk, mere nært.

Skak er en tavs sport for introverte mennesker, og det smitter af på en serie, der tillader seerne at tænke selv og har sit fokus på Beths ensomhed i verden

Som seer rammes man af hele følelsespaletten – fra duel til duel ruller blodet, hvad enten det er af spænding, frustration, bevægelse, skønhed – eller erotisk opstemthed. Hvem sagde, skak ikke var en kontaktsport?

Læs anmeldelsen her.

 

4

Mare Of Easttown

Film og serier vælter sig i enlige mødre, ofte den lidt karikerede slags a la Bridget Jones, som venter på en kavaler, der kan tage opvasken og overtage styringen. Sådan er det ikke i »Mare Of Easttown«, der var forårets store krimiserie på HBO.

Kate Winslet spiller efterforsker, mor og farmor, der drikker flaskeøl og går i hængerøv, uden at det gør hende uinteressant for det modsatte køn. Der er faktisk hele to bejlere, Mare har bare ikke rigtig tid, der er noget, hun skal, og sådan er livet jo også.

Ved søndagens Emmy-overrækkelse modtog Kate Winslet en meget fortjent statuette for sin præstation i »Mare Of Easttown«, ligesom der også var priser til bedste mandlige og kvindelige birolle til Evan Peters og Julianne Nicholson.

Jean Smart, der spiller seriens Candy Crush-spillende bedstemor, fik en pris for sin rolle i en helt anden serie, nemlig »Hacks«, der endnu ikke kan ses i Danmark.

Læs anmeldelsen her.