Den voldtægtsanklagede skuespiller er det mest bemærkelsesværdige i Kenneth Branaghs nye film

Agatha Christie-filmatisering er som et jævnt afsnit af »Barnaby« bare med pænere kulisser. Til gengæld medvirker en skuespiller, der ellers er dømt ude på grund af anklager om voldtægt, stofmisbrug og fysisk vold mod kvinder. Det er en sær beslutning.

 
Trailer til »Døden På Nilen«. Video: 20th Century Studios Danmark. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis der er noget, der er bemærkelsesværdigt ved »Døden på Nilen« – og der er ikke meget – er det måske først og fremmest, at det meget vel kunne blive den sidste film, vi ser Armie Hammer i.

Den amerikanske skuespiller blev først bemærket som Winklevoss-tvillingerne i »The Social Network« og fik det helt store gennembrud i »Call Me by Your Name«. Men nu er Armie Hammer blevet godt og grundigt cancelled.

Stjernen er blevet anklaget for blandt andet voldtægt, stofmisbrug, psykisk og fysisk vold mod kvinder og endog en kannibalisme-fetich. I kølvandet på anklagerne er Hammer blevet droppet af sin agent og sin presseansvarlige og er blevet fjernet fra adskillige filmprojekter, blandt andet en romantisk komedie med Jennifer Lopez, en tv-serie om tilblivelsen af »The Godfather« og et spiondrama, hvor han skulle have spillet over for Mads Mikkelsen.

Inden anklagerne om grænseoverskridende adfærd begyndte at vælte ind, havde Hammer dog indspillet to film. I den ene – en komedie af Taika Waititi – er alle scener med Hammer blevet fjernet og genindspillet med en anden skuespiller. Den anden er »Døden på Nilen«.

Og her har Armie Hammer fået lov til at være med. Det har givetvist krævet mere end ét meget langt møde hos Disney at nå frem til den beslutning. Ikke mindst på grund af Hammers første scene, som er af en vis … erotisk karakter.

Åh, et mord

Nå, hvis man ser bort fra hele forhistorien, er »Døden på Nilen« en ganske ubemærkelsesværdig film. Den belgiske mesterdetektiv Hercule Poirot (Kenneth Branagh, som også instruerer) er egentlig på ferie i Egypten, men inviteres med på luksustur ned ad Nilen ombord på S.S. Karnak for at fejre brylluppet mellem den stenrige Linnet Ridgeway-Doyle (Gal Gadot) og den jævne Simon Doyle (Armie Hammer).

Og allerede her begynder det hele at virke en smule altmodisch og formularisk. Vi præsenteres (nogle gange lidt klodset) for alle de ombordværende, så først efter en lang times indledende øvelser sker det uundgåelige mord – og minsandten om ikke Hercule Poirots afhøringer viser, at alle har en eller anden form for motiv til at begå benævnte mord.

Den belgiske mesterdetektiv Hercule Poirot bliver spillet af Kenneth Branagh, som også instruerer. Men det er en anden skuespiller, man bemærker i »Døden på Nilen«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Disney Photo Credit Courtesy of .

Hvis man har læst Agatha Christies romanforlæg, bliver man ikke overrasket undervejs, men selv hvis man ikke har det, er det svært for alvor at blive revet med. Karakterne virker mest som brikker i mordpuslespillet og ikke så meget som rigtige mennesker, og selve mordgåden er da … spændende nok, men så heller ikke mere end det.

Filmen er til gengæld utroligt smuk, og der er fine skuespillerpræstationer. Kenneth Branagh formår at spille Poirot lige på den rigtige side af en karikatur, og Emma Mackey (kendt fra Netflix-serien »Sex Education«) stråler virkelig som Simon Doyles skinsyge ekskæreste Jacqueline de Bellefort. Nå ja, Armie Hammer er i øvrigt også overbevisende som kvindebedårer med ikke helt rent mel i posen.

Men stadig: Hvis »Barnaby« er en tør bøf, er »Døden på Nilen« en tør bøf med Knorr-bearnaise. Lidt bedre, men ikke fantastisk.

»Døden på Nilen«. Thriller, 127 minutter. Instruktion: Kenneth Branagh. Med: Kenneth Branagh, Gal Gadot, Armie Hammer, Emma Mackey m.fl. Premiere 10. februar i biografer landet over.