Den replik havde man ikke lige set komme i en Disney-film

AOK
Skærm
Anmeldelse

»Encanto« er hverken den sjoveste eller mest spændende Disney-film til dato, men budskabet er sandelig fint.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste mennesker i den vestlige verden er flasket op med Disney-tegnefilm, og rigtig mange af dem holder da også fint i dag, selvom de er mange år gamle. Medmindre man tænker lidt for længe over moralen. I »Skønheden og udyret« kidnapper udyret eksempelvis den unge pige Belle og holder hende fanget på sit slot, indtil hun forelsker sig i ham. Og i »Askepot« vælger prinsen bare en pige, der skal giftes med ham, uden at han behøver at spørge, om hun egentlig er interesseret i den slags, fordi han er jo prins. Og så videre.

»Encanto« – som er Disneys animerede spillefilm nr. 60 – har til gengæld et budskab, som garanteret også vil stå stærkt om mange år.

Mirabel er ikke en klassisk Disney-prinsesse. Og det er herligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Disney.

Verden rundt med Disney

I flere af de nyeste Disney-film finder handlingen ikke nødvendigvis sted i USA, og hovedpersonerne er ikke nødvendigvis hvide. »Coco« foregår eksempelvis i Mexico, hovedpersonerne i »Vaiana« er polynesiske, mens historien i »Raya og den sidste drage« er henlagt til Asien. I »Encanto« er vi i Colombia. Nærmere bestemt i en landsby, omgivet af bjerge og isoleret fra resten af verden.

Føler sig ikke god nok

Her bor familien Madrigal ledet af den skrappe bedstemor Abuela Alma. Alle i familien bliver fra barnsben udstyret med magiske kræfter. Lige bortset fra Mirabel, der ikke har nogen superkræfter. Selvom hun forsøger at skjule det bag en kæk facade, har hun ikke så lidt mindreværdskomplekser over sine manglende magiske evner.

Vi har altså at gøre med en ung pige, der konstant sammenligner sig selv med andre og ikke føler sig god nok. Allerede her er vi ude i et tema, som ret mange kan spejle sig i. Hvis ikke den primære målgruppe til filmen kan, så sker det nok beklageligvis inden længe.

Ingen skurk

Nå, men idyllen i landsbyen bliver truet, for magien, der omgiver familien Madrigals hus, begynder pludselig at svigte. Så kommer Mirabel på banen, og det er her filmens styrke OG svaghed bliver introduceret.

Der er nemlig ikke nogen skurk i fortællingen, og Mirabel kan ikke klare ærterne ved at finde en eller anden magisk dims eller noget i den stil. Hendes mission er ikke klart defineret, og vi bliver kun klogere i takt med hende. Det er et interessant valg, men gør nok også, at plottet går hen over hovedet på de mindste seere.

Presset af forventninger

Under sine bestræbelser på at redde magien, opdager Mirabel, at hendes søstre, som har magiske kræfter, ikke nødvendigvis er lykkelige af den grund.

Luisa er superstærk, men er også fuldstændigt udmattet af konstant at indfri andres forventninger. Og smukke Isabela, som kan få blomster til at gro og bliver betragtet som perfekt af alle, er dødtræt af at leve op til andre menneskers idé om, hvem hun er. Det er i øvrigt i et skænderi mellem Mirabel og Luisa, at Mirabel vrisser: »Du er en forkælet, selvoptaget prinsesse!«

Den replik havde man ikke lige set komme i en Disney-film.

»Encanto« fortæller en overraskende kompleks historie om familie og forventninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Disney.

Rigeligt mange nuttede dyr

De tre søstre er på alle mulige parametre mere interessante karakterer end flertallet af Disneys giftelystne piger, der bare drømmer om en prins og ikke rigtig andet.

Når det er sagt, så er »Encanto« hverken den sjoveste eller mest spændende Disney-film til dato. Og at komme igennem den kræver en endog meget høj tolerance for sange og nuttede dyr. Sangene – komponeret af Lin-Manuel Miranda – er faktisk vældig gode (omend det er hundesvært at høre teksterne), de nuttede dyr har til gengæld ikke rigtig nogen funktion ud over at være nuttede.

Hverken dem, det lidt svævende plot og lange pauser mellem komiske scener kan dog ændre på, at »Encanto« er en børnefilm, der ikke bare vil underholde, men faktisk er relevant og til at spejle sig i.

»Encanto«. Animation, 99 minutter. Instruktion: Jared Bush, Charise Castro Smith, Byron Howard. Med: Mira Andrea Balloli, Pauline Regné, Nicolaj Kopernikus, Erann DD m.fl. Premiere 25. november landet over.