»Vi ved, at det regner i Danmark, og at der er sne om vinteren, men lige præcis dét kan også være en del af læringen«

Socialdemokratiet i Københavns Kommune er positivt stemt over for at løse pladsproblemer på byens skoler ved at etablere udeskoler. Det fortæller partiets medlem af Børne- og Ungdomsudvalget, Jonas Bjørn Jensen. Hans datter er selv elev på Blågård Skole.

En eventuel udeskole vil selvfølgelig tage højde for det danske vejr, forsikrer medlem af Børne- og Ungdomsudvalget i København, Jonas Bjørn Jensen (S).  Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Bjørn Jensen

Hvad synes du om, at københavnske elever måske skal til at undervises ude, fordi der ikke er plads inde?

»Det er klart, at vi står med valget mellem at bygge skolerne større eller prøve at gå nogle nye veje. Hvis vi kan gå nye veje, som både er bedre for børnenes læring og billigere for kommunen og dermed skatteborgerne, så synes jeg, at det vil være helt vanvittigt, hvis vi som kommunalpolitikere ikke valgte at se på de muligheder. Det er da et problem, at vi mangler kapacitet til børnene i København, men det er et luksusproblem, fordi det kommer sig af, at de forældre, som ikke tidligere valgte folkeskolen, er begyndt at vælge folkeskolen til deres børn«.

Hvad skal der ske med de klasser, som der ikke er plads til på skolen, hvis det for eksempel øsregner?

»Hvis det øsregner, er tanken, at der vil være faciliteter til, at man også kan have undervisning i regnvejr. Men det er en af de ting, vi skal se på, for vi laver jo ikke en løsning, som er baseret på, at solen skinner hver dag. Vi ved, at det regner i Danmark, og at der er sne om vinteren, men lige præcis dét kan også være en del af læringen i f.eks. natur og teknik. Men tanken er at etablere et egentligt klasselokale udenfor«.

Men bliver det eksempelvis lokaler med radiatorer?

»Jeg har svært ved at forestille mig, at det bliver lokaler med radiatorer. Jeg forestiller mig noget halvtagsløsning, måske noget bivuak, og hvad der ellers er af faciliteter, man har brug for. Vi har også skolehavetilbud i København i dag, og de er fuldt booket året rundt, og børnene kommer også, selv om det regner. Jeg tror, at man skal passe på med at tegne et billede af, at børn ikke kan tåle at blive våde, fordi det regner«.

Har du skrupler ved, at københavnske elever skal sidde i flyverdragt og have timer udendørs i december måned?

»Jeg tror, at man skal slippe den meget konservative skoletankegang om, at børn møder ind om morgenen, sætter sig på stolen, slår op i bogen og kigger mod tavlen i otte timer. Der er ikke tale om, at det der i dag foregår inde i klasselokalet skal rykkes udenfor. Der er tale om en moderne skole, hvor man ikke nødvendigvis sidder ned. Undervisningen skal netop basere sig på bevægelse, praktiske forsøg og alle de muligheder, der ligger i, at man ikke er begrænset af et klasselokale«.