Uffe Ellemann: Tolkene er eftertragtet arbejdskraft

De irakiske tolke, der nu skal begynde et nyt liv i Danmark, vil ikke få problemer med at få job. Sådan lyder vurderingen fra tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen. På Christiansborg mødes evakueringen med tilfredshed.

De irakiske tolke behøver absolut ikke blive en byrde for det danske samfund, mener tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, der som formand for Interforce organisationen der er specialiseret i samarbejdet mellem Forsvaret og den civile sektor vurderer, at alene hans medlemmer vil kunne beskæftige de 100 specialister, når deres asylansøgning er blevet behandlet.

»Jeg mener virkelig, at det her rummer en enestående chance for virksomheder, der har brug for de specielle kundskaber, de her tolke kommer med, og i vores medlemskreds er jeg sikker på, at der vil være mange, som har øjnene åbne for de muligheder, det her giver,« siger Uffe Ellemann-Jensen, der mener, at der er tale om en særligt kvalificeret arbejdskraft.

»Man får her nogle medarbejdere, der har bevist deres loyalitet over for Danmark, og som samtidig har nogle sproglige kundskaber og viden om andre kulturer, som må være helt uvurderlig for danske virksomheder, der arbejder i området,« siger han.

Faktisk er tolkene så stor en ressource, at man skal gøre en ekstraordinær indsats for at holde på dem, mener han. Den tidligere Venstre-formand har tidligere været ude med kritik af regeringens håndtering af de irakiske tolke, men de seneste ugers forløb er han yderst tilfreds med.

»Det er overordentlig glædeligt det her, og det er gennemført på en flot måde af Forsvaret.«

Tilfredse politikere
Også på Christiansborg blev evakueringen af de omkring 200 irakere mødt med tilfredshed. Oppositionen er dog utilfreds med forløbet op til afgørelsen. Socialdemokraternes udenrigspolitiske ordfører Mogens Lykketoft kalder det: »En tilfredsstillende udgang på et meget rodet og kaotisk forløb«, mens SFs Villy Søvndal ser evakueringen af tolkene som et udtryk for pres fra oppositionen og befolkningen.

Dansk Folkeparti var oprindeligt imod at evakuere irakiske tolke til Danmark, men endte alligevel med at indgå aftale om det med regeringen. DF er dermed også positive over for at give tolkene asyl, hvis asylmyndighederne vurderer, de kan få det.

»Vi er tilfredse med aftalen, og den står vi ved. Der er givetvis mange af dem, der er kvalificeret til asyl måske de allerfleste, ellers ville de jo ikke være kommet herop,« siger Søren Espersen, der dog understreger, at en lignende evakuering ikke kan komme på tale for tolkene i Afghanistan.