Udenlandske erfaringer øger pres for totalt rygeforbud

Et omfattende rygeforbud i Skotland har medført et fald på 17 pct. i antallet af indlæggelser for hjertetilfælde. De erfaringer kan vi ikke sidde overhørig herhjemme, mener Hjerteforeningen.

Foto: Colourbox

Positive erfaringer med et omfattende rygeforbud i Skotland, som på kort tid har medført et dramatisk fald i antallet af hjertetilfælde, får nu sundhedseksperter i Danmark til at presse på for at skærpe den danske rygelov med bl.a. brug af flere forbud og restriktioner.

Kravet kommer desuden, efter at regeringens Forebyggelseskommission i sidste uge i Berlingske Tidende bl.a. slog til lyd for et totalforbud mod rygning i idrætsforeninger samt højere afgifter på tobak, som også kun skal kunne købes ganske få steder, f.eks. på apoteket,

»Det er voldsomt overbevisende tal fra Skotland, som vi ikke kan sidde overhørig herhjemme. Derfor må der hurtigt tages skridt til at gennemføre Forebyggelseskommissionens forslag. Der er så meget at spare, både når det gælder menneskeliv og økonomi,« siger direktør Susanne Volqvartz, Hjerteforeningen.

Hvis vi herhjemme kan kopiere de gode skotske erfaringer, vil det ifølge foreningens beregninger svare til, at der kan undgås 25.000 indlæggelser for hjertetilfælde om året.

For mange undtagelser
Et nyt studie, der netop er offentliggjort i New England Journal of Medicine, viser et fald på 17 pct. i antallet af indlæggelser for hjertetilfælde på sygehuse i Skotland det første år, efter at skotterne fik forbud mod at ryge på pubber, restauranter og på arbejdspladser. Resultaterne har oversteget de skotske sundhedsmyndigheders »største forventninger« og vurderes således at have haft en effekt på folkesundheden.

Danmark har ligeledes for nylig indført forbud mod passiv rygning på en række offentlige steder, men den danske lovgivning er også blevet kritiseret for at rumme for mange undtagelser, så der f.eks. stadig må ryges på mindre værtshuse, på enkeltmandskontorer og i særlige rygerum. På Christiansborg vil Venstre umiddelbart afvente det samlede udspil fra Forebyggelseskommissionen samt den planlagte evaluering af rygeloven i 2009, før man vil tage stilling til en evt. skærpelse af loven.

»Men hvis de øvrige partier vil kigge på det allerede nu, er Venstre også parat til det,« siger sundhedsordfører Birgitte Josefsen.