Stjerneskuddene sværmer over Danmark i nat

Natten mellem onsdag og torsdag vil man kunne se stjerneskudssværmen Leoniderne over Danmark.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Natten mellem onsdag og torsdag vil man kunne opleve en såkaldt stjerneskudssværm over Danmark.

Små sten eller støvkorn fra stjernesystemet Løven vil komme ind i Jordens atmosfære med høj fart og lyse himlen op til 100 gange i timen og danne en sværm af stjerneskud.

- Der er cirka fem stjerneskud i timen hver nat, men når det er en stjerneskudssværm, kommer der op til 100 i timen, siger Kristian Pedersen, astrofysiker og lektor ved Niels Bohr Instituttet.

Stjerneskudssværmen kommer, fordi jorden passerer en sky af småsten fra en komet, som kommer ind i Jordens atmosfære og bliver til et hav af stjerneskud.

Vil man observere stjerneskudssværmen, skal man finde et sted med frit udsyn til himlen, pakke sig ind i varmt tøj og holde øje med himlen fra omkring midnat, hvor der vil være det bedste udsyn til fænomenet.

Inden da vil lyset fra månen være for stærkt til, at man kan opleve stjerneskuddene optimalt.

- Kometer drysser småsten af sig, og når Jorden passerer tæt på en bane, hvor der har været en komet, så ryger Jorden ind i en sky af småsten, og så får vi særligt mange stjerneskud, siger Kristian Pedersen.

Hvert år kan man mellem den 17. og 18. november opleve Leoniderne oplyse himlen, men årets stjerneskudssværm lader dog ikke til at blive spektakulær i forhold til tidligere.

- Det ser ikke ud til, at det bliver så fantastisk et år, som det sommetider er. Men det er svært at sige. For det kræver, at vi ved, hvor mange partikler der kommer, siger Kristian Pedersen.

/ritzau/