Socialdemokraterne i København afviser kommunalt korps i gaderne

Socialdemokraterne er stærkt kritiske over for et forslag fra Venstre om at oprette et vægterkorps til at holde ro og orden i hovedstadens gader.

ARKIVFOTO fra gadefestilvalen Distorition i København 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er muligt, at der er en udfordring i København med støj og uro, men det er ikke et kommunalt vægterkorps bevæbnet med stave og peberspray, der skal løse problemet. Sådan lyder det fra Socialdemokraterne i København, der er det største parti i borgerrepræsentationen.

»Der er jo en grund til, at vi ikke har haft et kommunalt politikorps i Danmark siden 1938. Håndhævelse af ro og orden på gaden er en politiopgave, og det er en opgave, hvor det personale der skal være, skal have nogle magtmidler, og det har staten igennem politiet. Det har kommunerne ikke, og det skal kommunerne heller ikke have,« siger Lars Weiss, der er gruppeformand hos Socialdemokraterne i København.

Det er Venstres gruppeformand i København, Flemming Steen-Munch, der er kommet med forslaget om at oprette et korps på omkring 100 uniformerede mand, der som fuldtidsbeskæftigelse skal hjælpe politiet med at holde ro og orden i gaderne.

»Vi har i Venstre diskuteret den problematik med, at der ligger uløste opgaver, som ikke bliver løst af politiet. Den almindelige opgave med opretholdelse af orden er tilsyneladende ikke særlig prioriteret, og der mener vi, at vi kan række hånden frem til politiet og være behjælpelige,« siger han, og forklarer at korpset for eksempel skal kunne sætte ind over for uromagere og folk, der urinerer, tigger eller smider affald i gaden.

Da der kan opstå konflikter, skal korpset være bevæbnet med stave og peberspray, udelukkende så de kan forsvare sig selv, mener Flemming Steen-Munch.

Men den idé er Socialdemokraterne altså »stærkt kritiske« over for, lyder det fra Lars Weiss.

»Men det betyder ikke, at der ikke er noget at gøre. Vi har i dag det, vi kalder tysse-vagter, som torsdag, fredag og lørdag er rundt i byen for at tage sig af diverse problemer med meget larm, eller uro ved lange køer, der kan opstå uden for barer og natklubber. Den indsats kan der bestemt være behov for at forstærke,« siger han.

Til forskel fra Venstres forslag om et vægterkorps, er tysse-vagterne ikke bevæbnede, og de hiver ikke selv direkte fat i uromagerne. De henvender sig i stedet til den beværtning, der larmer for meget, har vinduerne åbne eller har en kø ude på gade, hvor de kan bede dørvagterne om at holde bedre opsyn.

Hvad angår den generelle udfordring med ro og orden i gaderne, er det en opgradering af politiet og ikke en oprettelse af et kommunalt korps, der er brug for, understreger Lars Weiss.

»Der er en løbende kontakt mellem kommunen og Københavns Politi, hvor forskellige problemstillinger vendes. Vi har stor forståelse for, at politiet er under pres med de bevogtningsopgaver, politiet har fået. Men jeg tror ikke på en løsning med et kommunalt politi. Det er grundlæggende et spørgsmål om, at Folketinget prioriterer tilstrækkelige midler til politiet,« siger Lars Weiss.

I Politiforbundet er formand Claus Oxfeldt heller ikke begejstret for forslaget fra Venstre i København. Til DR siger han, at det er vigtigt at holde fast i, at der er ét politi. Han frygter at et »parallelt politi« med hjemmel til at udstikke bøder og bære våben kan svække tilliden til politiet.