Det flyder med cykler i København: »Det kan ligne noget, der er løgn«

Der er nye cykelparkeringspladser på vej til København, og samtidig er de før så udskældte bycykler steget gevaldigt i popularitet. Weekenden byder på gratis cocktails af overskudspuré, filmvisning i en af Københavns mindste biografer, og så er Newman kommet på papir.

Der er ny cykelparkering på vej til København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God formiddag København og interesserede,

Kalenderen siger 2017, og årets første uge er ved at være omme, og således er Københavnerposten igen at finde fredag efter fredag på berlingske.dk.

Posten er dit faste nyhedsoverblik over den forgangne uge i København og dit opslagsværk til den forestående weekend, så du er bedst muligt klædt på til livet – eller en weekendtur - i hovedstaden.

I dag skal det handle om overskudspuré og populære bycykler, men først skal vi runde Københavns cykelparkering eller mangel på samme.

Der er nemlig markant flere cykler i København, end der er steder at parkere den tohjulede, men i løbet af 2017 vil chancen for at finde et ledigt spot vokse.

1.000 nye cykelparkeringer er på vej, og når de er sat op i bybilledet, vil der være kommet over 6.000 nye cykelparkeringer til København i perioden 2013 til 2017.

Således er byen ét skridt nærmere at bevare sin position som verdens bedste cykelby, mener teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Morten Kabell (EL).

»Enhver, som kigger ud på Københavns gader og veje, kan se, at cyklismen er en kæmpesucces, men man kan også se, at vi har problemer. Cykelparkering er noget af det, der trænger allermest til en kærlig hånd, for der er for få pladser derude, og derfor etablerer vi nu nogle flere,« siger borgmesteren til Berlingske.

De manglende muligheder for at henstille cyklen har længe været et problem for København, som rummer 678.000 cykler, men kun 57.000 cykelparkeringspladser inklusiv de 1.000 nye af slagsen.

Morten Kabell mener da heller ikke, at problemet med cykelparkering er løst med de 1.000 nye pladser.

»Vi skal have etableret mange flere cykelparkeringspladser over de kommende år, og det fremgår også af de henvendelser vi får fra københavnerne om, at de ønsker sig flere, og at det roder med cykler derude. Især ved stationerne, som kan ligne noget, der er løgn, og derfor har vi brug for et godt samarbejde med DSB og Banedanmark. De kan i Holland, så vi bør også kunne i København,« siger Morten Kabell.

En national undersøgelse viser, at københavnerne er de danskere, som er mindst tilfredse med deres kommunes cykelparkeringsforhold. 40 pct. af københavnerne er meget tilfredse eller tilfredse, men landsgennemsnittet for tilfredshed med cykelparkering er 65 pct.

400 af de nye cykelparkeringspladser skal etableres inden for den 10-meterzone, der er ved vejkryds, og hvor biler ikke må parkere, og de første 20 placeringer i København er fundet.

Det bliver især Indre By i området omkring Nansensgade og Vendersagde samt det mytologiske kvarter på Nørrebro, som vil få bedre cykelparkering, men Østerbro og Vesterbro bliver heller ikke forbigået.

De første 400 nye cykelparkeringspladser er placeret og fordeler sig som på kortet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Københavns Kommune.

De resterende 600 cykelparkeringspladser beder Morten Kabell københavnerne om hjælp til at placere.

»Det er københavnernes by, og derfor er det selvfølgelig også københavnerne, der er bedst til at fortælle mig og byplanlæggerne, hvor der er brug for flere cykelparkeringspladser. Forvaltningen og Rådhuset er ikke klogere på københavnernes liv end københavnerne selv, og derfor er det vigtigt for mig, at vi får spurgt københavnerne, hvor de ser behovet,« siger Morten Kabell.

Han håber, at cykelparkeringspladser fremover bliver en endnu større prioritet i København og erkender, at indsatsen har haltet hidtil.

»Der bliver etableret ny cykelparkering ved den Cityringens stationer og ved Valby station, og så kommer der 1.000 ekstra pladser igennem et nyt projekt, men den store, samlede indsats er endnu ikke finansieret, og vi har brug for at blive mere fokuserede fremover,« siger borgmesteren.

Du skal også vide, at:

Ugens tal:

De hvide bycykler, som de fleste så en smule skævt til i begyndelsen, og som byen havde svært ved at få skabt en interesse for, er lige pludselig steget kraftigt i popularitet. For mens cyklerne kørte 35.602 ture i hele 2014, har de kørt 933.642 ture i 2016. Til gengæld er turene kortere i dag end tilbage i 2014, og således er gennemsnitslængden af en tur faldet fra 8,8 km. til 4,0 km.

Foto: Bycyklen.dk.

 

Brug weekenden på:

Ugens hyldest af det trivielle:

Berlingskes filmanmelder giver fem stjerner til Jim Jarmuschs nyeste film, Paterson, som handler om hverdagens trummerum. Filmen »kan ordineres som antistress-medicin, men er altså samtidig en dejlig sensitiv og zen-agtig film«.

 

Du kan også:

  • Tage med, når cocktailbaren FUGU i samarbejde med nonprofit-spisehuset Rub & Stub sætter fokus på madspild ved at servere gratis overskudscocktails, baseret på overskudsirup og –puré fra ugens løb. Der vil ligeledes være gratis (frisk) sushi i tidsrummet 18-19, og det er nu på søndag.
  • Se det franske drama »De Uskyldige« i en af Københavns allermindste biografer, nemlig Gloria ved Rådhuspladsen. Filmen havde premiere på Sundance Film Festival, og er historien om Røde Kors lægen, Mathilde, som møder en gruppe nonner, som er blevet gravide, efter sovjetiske soldater har forgrebet sig på dem. Det er lørdag og søndag kl. 12, 16.30 og 18.45.
  • Besøge den nye version af det gamle Post og Tele Museum, når Enigma Museum i dag, fredag, slår dørene op i den gamle postbygning over for Fælledparken. Her kan man lære om kommunikationens historie på sjov vis, og når sulten melder sig, står Meyers bag museets kantine. Gratis entré hele weekenden.
  • Nærstudere Barnett Newmans tegninger, når Louisiana fra i dag og frem til april præsenterer en ny udstilling i serien »On Paper«, som viser forskellige kunstneres arbejde på papir.

God weekend!