Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
De mange børnehavebørn, der rundt omkring i de københavnske hjem med et stort smil har fortalt deres bedsteforældre, at de snart var store nok til at komme i »fritteren«, må nu vente lidt med at ringe og stolt fortælle om deres første dag.
Københavns Kommune har nemlig besluttet, at man udskyder den ellers planlagte opstart i fritidsordningen for børn, der står over for snart at skulle begynde i børnehaveklasse, fra 1. til 11. maj.
På trods af udskydelsen skal forældrene stadig betale for deres barns plads i fritidsinstitutionen, selv om børnene altså først begynder senere, og udskydelsen rammer de familier, hvor børnene skulle være startet henholdsvis 1. april og 1. maj.
Det fremgår af et brev, som Børne- og Ungdomsforvaltningen fredag udsendte til forældre i Københavns Kommune. Brevet er underskrevet af Tobias Børner Stax, administrerende direktør i kommunens Børne- og Ungdomsforvaltning.
Årsagen til udskydelsen af opstarten i fritidsordningen er, at man ønsker at »give bedre muligheder for at planlægge opstarten for de kommende 0. klasser og sikre, at der er personale, som kan give børnene en god og tryg start«.
Derudover fremgår det af brevet, at de børn, som nu altså alligevel ikke kan begynde i ny fritidsordning, skal forblive i deres nuværende dagtilbud.
Hvad der kunne lyde som en fin løsning på et problem, viser sig dog også at være forbundet med en del udfordringer, og børnene sidder nu klemt som en lus mellem to negle.
Dagtilbudene kan nemlig heller ikke have alle børnene, som Berlingske beskrev fredag.
Knap hvert andet barn kan komme tilbage
Onsdag 15. april begyndte genåbningen af dagtilbud og skoler landet over, og det samme gjorde sig gældende i Københavns Kommune. Der var ganske vist tale om en gradvis åbning, men ambitionen er, at stort set alle dagtilbud i Københavns Kommune åbner mandag.
Det er desværre ikke ensbetydende med, at der er gode nyheder til alle byens mindste borgere, der savner deres kammerater.
Det er nemlig kun knap halvdelen af dem, der kan vende tilbage til deres institution. Helt konkret ser det ud til, at 16.000 ud af de over 34.000 institutionspladser kan tages i brug.
Sundhedsstyrelsens krav til en genåbning af institutionerne betyder nemlig, at børnene skal færdes i mindre grupper, hygiejnen skal være i højsædet, og afstanden mellem børnene skal være stor.
Det sætter institutionerne under pres, for de har ganske enkelt ikke kvadratmeter nok at gøre godt med, og det har fået flere aktører som blandt andet Tivoli og Parken til at tilbyde, at de kan huse en række af børnene.
Flere institutioner har derfor valgt at prioritere den kapacitet, som de har, ved først og fremmest at gøre det til forældrenes opgave at vurdere, om de kan fortsætte med at passe deres børn hjemme, mens de varetager deres arbejde, som de har gjort den seneste måned.
Melder flere forældre tilbage med et pasningsbehov, end institutionen har kapacitet til, vil den pågældende leder prioritere, hvilke familiers pasningsbehov der er størst efter en prioriteringsliste, som Københavns Kommune står bag.
Nederst på den liste står de forældre, der er hjemsendt eller kan arbejde hjemmefra, og mange af byens forældre er nu ufrivilligt blevet kastet ind i et stort pasningslotteri, hvor de ikke kan gøre andet end at håbe på at blive valgt.
43-årige Jens Vesti fra Indre By er en af de forældre, som ser frem til flere ugers hjemmepasning af sine to drenge, mens han også skal udføre sit job som systemudvikler. Det stresser ham, og han er bange for, hvad det fører med sig af konsekvenser i fremtiden.
»Jeg synes ikke, det er fedt at blive sat i en situation, hvor det, at jeg har børn, kan ende med at blive et parameter for, hvor god en arbejdskraft jeg er. I sidste ende kommer det jo til at have konsekvenser. Jeg synes, det er meget ubehageligt,« siger Jens Vesti.
Fritagelse for forældrebetaling
Københavns Kommune har allerede meddelt, at de forældre, der vælger at holde deres børn hjemme fra daginstitutionerne, kan få lov til at blive fritaget for forældrebetalingen til pladsen i perioden frem til 10. maj ved at søge orlov fra pladsen.
Barnet vil stadig være garanteret pladsen, når der igen er plads til alle børn, hvis forældrene vælger den ordning.
Det fremgår af fredagens brev fra Københavns Børne- og Ungedomsforvaltning, at man ved tilmelding 21. april kan blive fritaget med tilbagevirkende kraft, mens man ved tilmelding efter 21. april kan blive fritaget fra og med den dag, man tilmelder sig og frem til enten 30. april eller 10. maj, alt efter hvor lang tid, man ønsker, at orloven skal vare.
Tilbuddet om fritagelse for forældrebetaling gælder kun ved daginstitutioner og således ikke fritidsordninger i kommunen.