Målet var at »tage imod alle børn« i daginstitutionerne fra mandag. Men mange forældre står uden pasning

Stort set alle daginstitutioner i Københavns Kommune vil være genåbnet mandag. Men tusindvis af forældre kan ikke være sikre på, at de vil kunne få passet deres børn i kommunens dagtilbud, der vil åbne med langt mindre kapacitet, viser nye tal. Alle forældre kan først få passet deres børn, når regeringens pladskrav fjernes, lyder forventningen nu.

Anna Elena Petersen og Simon Enggards to børn, Morris og Loui, går i børnehave og vuggestue i København. KLs formand lovede, at alle børn kunne blive passet, men tusindvis af københavnske forældre kan ikke få deres børn passet. Alene på Østerbro og Indre By har man i denne uge haft over 3.000 færre daginstitutionspladser til rådighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Tusindvis af københavnske forældre har ikke garanti for, at de kan få passet deres børn i vuggestuer og børnehaver. Heller ikke i de daginstitutioner, der er genåbnet.

Institutionerne kører nemlig gennemsnitligt kun på halvt blus. Det skyldes de nye krav fra sundhedsmyndighederne om dobbelt så meget plads.

På mandag vil stort set alle Københavns daginstitutioner være åbne. Normalt er der 34.000 daginstitutionspladser i Københavns Kommune og tæt ved lige så mange indskrevne børn. Men som det ser ud fredag, vil kun cirka 16.000 daginstitutionspladser vil være åbne mandag. Det er under halvdelen.

Dermed er der mange forældre, der normalt har børn i daginstitution, som heller ikke fra på mandag har mulighed for at få passet deres børn.

Det viser et overblik, som Berlingske har fået indsigt i, over normeringen i Københavns Kommunes dagtilbud.

En mere detaljeret opgørelse fra 15. april viser, at nogle institutioner er åbnet med kun en tredjedel af den normale kapacitet. I den integrerede institution Kongehatten i Indre By, hvor man normalt har plads til 68 børn, havde man i denne uge således kun plads til 23 børn som følge af den »sundhedsfaglige normering«. Det svarer til 34 procent af pladserne.

Daginstitutionen 100 meter-skoven på Østerbro har ifølge oversigten kun haft plads til 35 ud af 97 børn, altså cirka 36 procent af den normale kapacitet.

Områdechef for Østerbro og Indre By Morten Østergaard Jensen bekræfter, at ikke alle forældre kan få passet deres børn.

»Vi har en stor kommunikationsopgave over for forældrene. Når man skærer 50 procent af kapaciteten, så kan vi jo ikke bare genåbne for alle dem, der gerne vil have passet deres børn,« siger Morten Østergaard Jensen.

Forældre, der passer deres børn hjemme, kan anmode om orlov og betalingsfrihed, har Københavns Kommune oplyst.

Antallet af pladser udvikler sig dag for dag i takt med, at Københavns Kommune finder flere kvadratmeter. Men selv om kapaciteten kan øges i de kommende uger, vil man ikke nå op på 100 procent, medmindre de nye pladskrav falder bort.

»Uanset hvor mange ekstra lokaler man kan finde, så er det imidlertid vigtigt at understrege, at så længe sundhedsmyndighederne stiller krav om både fordoblet plads og markant mindre børnegrupper vil det ikke være muligt at sikre plads til pasning af alle børn,« lød det fredag eftermiddag fra Københavns Kommune.

Det gælder også på Østerbro og i Indre By, at man ikke vil kunne nå op på fuld kapacitet.

»Det kommer vi ikke til. Det kommer kun til at ske, hvis regeringen ophæver de sundhedsmæssige krav,« siger Morten Østergaard Jensen.

Skaber frustration

Ifølge formand for Københavns Forældreorganisation Julie Kyndesgaard placerer den manglende mulighed for pasning forældrene i en dårlig position.

»Jeg har talt med forældre, der blev ringet op samme morgen og fik at vide, at de ikke havde en plads alligevel. Det skaber selvfølgelig frustration. Samtidig skal man også forklare den slags på arbejdspladsen til chefen, der måske også har en forventning om, at medarbejderen kan få passet sine børn, fordi det hele er genåbnet. Det kan man bare ikke,« siger Julie Kyndesgaard, der har opfordret forvaltningen til at melde tydeligt ud, at der ikke er plads til alle.

Forældre med børn i københavnske dagtilbud er blevet bedt om at melde deres pasningsbehov ind til de enkelte institutioner – nogle steder i første omgang helt frem til 10. maj. Institutionerne er blevet pålagt at prioritere, så forældre med samfundskritiske funktioner prioriteres først, dernæst forældre til børn i udsatte situationer, dernæst forældre, der fysisk skal møde på arbejde, og endelig forældre, der er hjemsendt eller kan arbejde hjemme.

Med til historien hører, at mange forældre ikke har tilkendegivet, at de har et behov for pasning, og at en del forældre ikke ønsker at sende deres børn i institution på grund af eksempelvis smitterisiko.

Københavns Kommunes opgørelse over forældrenes pasningsbehov indikerer, at behovet er mindre end den nuværende normering. Ud af de omtalte 16.000 pladser er der kun cirka 11.000 børn, hvor forældrene har tilkendegivet et pasningsbehov. Med andre ord kunne disse oplysninger tyde på, at der ikke er noget problem, men i Københavns Kommune erkender man, at »behovet sikkert er faldet i takt med, at forældrene har opdaget, at der ikke er plads til alle«.

Formanden for Københavns Forældreorganisation mener ikke, at forældrenes svar er udtryk for deres egentlige behov.

»Det er klart, når man spørger »Vi er virkelig i bekneb her, hvor mange har brug for pasning?«, så trækker forældrene sig. Så tallene er ikke udtryk for forældrenes reelle behov,« siger Julie Kyndesgaard.

Københavns situation er ikke unik. Heller ikke Frederiksberg Kommune kan tilbyde fuld kapacitet i alle daginstitutioner, selvom det såkaldte forældrebehov her heller ikke overstiger den midlertidige kapacitet. Omvendt har Aalborg Kommune ifølge Politiken meldt ud, at man kan tilbyde borgerne fuld kapacitet i børnepasningen. Det samme gælder Aarhus, hvor der dog ifølge Berlingskes oplysninger kan være enkelte lukkede institutioner.

KL lovede plads til alle børn

På et pressemøde tirsdag sagde KLs formand, Jacob Bundsgaard, ellers, at kommunerne fra mandag ville komme til at tage imod alle børn.

»I 57 kommuner åbner det første dagtilbud i morgen (...), og derefter vil alle daginstitutioner og skoler åbne frem mod den 20. april (...), så vi kan tage imod alle børn i vores daginstitutioner – med forbehold for at der er nogle praktiske udfordringer, der skal løses de kommende dage, men dem arbejder vi benhårdt på at få løst,« sagde formanden tirsdag.

»Det viser meget godt, at man blandt københavnske forældre har skabt en forventning om, at det her ville blive løst relativt hurtigt. Nu kan vi se, at forventningerne ikke kan indfries,« siger Julie Kyndesgaard.

Berlingske har spurgt områdechef for Østerbro og Indre By Morten Østergaard Jensen, hvad han mener om KL-formandens udmelding om, at »alle børn« vil kunne få en plads.

»Jeg er bare nødt til at sige det her. Man kan jo ikke uden videre halvere kvadratmetertallet, så der kun er plads til 4.000 ud af de cirka 8.000 børn, som vi normalt har plads til. Vi kan jo ikke bygge bygninger til 4.000 børn på en uge. Jeg tror måske, at det, som Jacob (Bundsgaard, red.) ville have sagt, er, at vi tager imod alle dem, der har et behov. Men vi kommer ud i en diskussion om, hvornår noget er et behov.«

Kate Obeid, områdechef for Valby, Vesterbro og Kongens Enghave, siger, at man gennem de sidste mange dage har arbejdet i »døgndrift« for at kunne tilbyde så mange pladser som overhovedet muligt.

Hun »satser bestemt på«, at alle dagtilbud vil være åbne fra mandag den 20. april, men »det er klart, at vi ikke kan åbne, før det er sundhedsmæssigt og pædagogisk forsvarligt«, siger hun.

Hun undrer sig derfor også over Jacob Bundsgaards  melding om, at man ville åbne for »alle børn«.

»Vi kan jo ikke modtage alle. Vi kan modtage dem, der er plads til inden for Sundhedsstyrelsens vejledning,« siger Kate Obeid.

Hun vurderer, at der i den kommende tid vil være plads til »mange flere« end 50 procent af børnene, fordi der er fundet en række brugbare lokaler. Men hun kan endnu ikke garantere, at dagtilbuddene i området kan komme op på 100 procent kapacitet.

Berlingske ville gerne have spurgt, hvorfor Jacob Bundsgaard sagde, at man ville kunne tage imod alle børn, når det ikke lader til at være tilfældet. Men KL ønsker ikke at stille op til interview og henviser til Københavns Kommune.

Københavns Kommune har oplyst, at man gør alt, hvad man kan for at åbne så meget op som muligt, men at det kun kan gøres i takt med, at institutioner lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om afstand og hygiejne. Kommunen har blandt andet inddraget ekstra kvadratmeter til pasning i nogle institutioners lokalområder.