Skæbnetime for dansk pension

Eksperter venter, at Danmark må ændre pensionssystemet, når EF-Domstolen tirsdag afsiger dom. Skatteministeriet er mere optimistiske.

EU's domstol i Luxembourg vil tirsdag smide en bombe under det danske pensionssystem. Danmark står nemlig til at blive dømt for at forskelsbehandle danske og udenlandske pensionskasser. Det vurderer professor Ole Bjørn, skatteekspert i revisionsfirmaet KPMG og tidligere formand for ligningsrådet.

Og en hård dom fra den såkaldte EF-Domstol kan vende op og ned på pensionsordningerne.

- Hvis Danmark bliver dømt i fuld udstrækning, så får det alvorlige konsekvenser. For systemet med beskatning af pensioner

inkluderer jo betydelige beløb, siger Ole Bjørn, der selv er overbevist om, at Danmark bliver dømt.

Der står i dag 2200 milliarder kroner på danske pensionsopsparinger og venter på at blive beskattet ved udbetaling. Skrækscenariet efter dommen er, at danskere kan spare op med det danske fradrag og samtidig minimere eller helt undgå beskatningen ved udbetaling, fordi udbetalinger fra udenlandske pensionskasser er stort set umulige at overvåge.

Skatteministeriet regner ikke med at tabe sagen. Men pressechef Peter Høyer erkender, at systemet skal laves om, hvis Danmark taber.

/ritzau/