SF: Det skal ikke handle om sengepladser

En forbedring af psykiatrien handler om nærpsykiatri og ikke sengepladser, mener SFs psykiatriordfører, Özlem Cekic.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis psykiatrien i Danmark skal forbedres, skal nærpsykiatrien styrkes.

Sådan lyder det fra SFs psykiatriordfører Özlem Cekic, der afviser, at flere sengepladser alene vil løse sektorens problemer.

- Selvfølgelig skal de aller mest syge have en sengeplads, hvis det er det, de har brug for. Men fremtidens psykiatri skal være nærpsykiatri, som fastholder mennesker i uddannelse og arbejde og inkluderer dem i fællesskabet, frem for at vi giver dem en sengeplads, siger Özlem Cekic.

I Region Midtjylland har man på grund af lægemangel i psykiatrien midlertidigt måtte lukke 10 sengepladser, og det understreger behovet for flere hænder, mener psykiatriordføreren, der tager afstand fra blandt andet Dansk Psykiatrisk Selskabs ønske om flere sengepladser.

- For prisen på 500 sengepladser kan du få 1.500 medarbejdere til opsøgende nærpsykiatri, og dermed forebygger vi både indlæggelser og isolation, siger Özlem Cekic, der erkender, at de penge, regeringen har afsat til psykiatrien ikke er nok til at løse problemerne.

- Der skal flere penge til psykiatrien, for det siger sig selv, at hvis man vil sidestille de fysiske og psykiske sygdomme, kommer man ikke uden om at skulle tilføre flere ressourcer. Det er det første skridt i den rigtige retning, men det tager mere end et halvt år at rette op på 10 års underprioritering af psykiatrien, siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra fungerende sundhedsminister Pia Olsen Dyhr (SF).