Sex og grisehoveder på rustur ved Københavns Universitet

Beretninger om gruppepres og seksuelt grænseoverskridende indvielsesritualer på Statskundskabs introforløb på Københavns Universitet, har sat gang i en heftig debat om kulturen omkring de omstridte introforløb og rusture.

ARKIVFOTO. Et grisehoved blev kærtegnet og dets kød blev lagt i underbukserne på mandlige studerende for at forhøje libidoen. Tutorgruppen på Samfundsvidenskabeligt Fakultet på Københavns Universitet får hård kritik for en 2012 rustur, som to kritiske studerende kalder sexistist og grænseoverskridende. Billedet er ikke fra rusturen. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLEXANDER ZOBIN

Drengene skal stille sig op på en ølkasse og fortælle, hvem af deres medstuderende de har lyst til at have sex med, og hvordan akten skal foregå. De skal desuden igennem en række grænseoverskridende loge-lignende indvielsesritualer hvor et grisehoved kærtegnes og svinekød lægges i underbukserne for at forhøje libidoen.

Det er oplevelser som disse, der har fået to studerende fra Statskundskab på Københavns Universitet til at stå frem og kritisere fakultetets ruskultur.

»Introforløbet gav mig et syn på, at de her mennesker og den her verden ikke er noget, jeg har lyst til at være en del af. Så i stedet for at ryste os sammen, eller ryste mig sammen med nogle andre, skubbede den mig væk fra de andre,« fortæller 22-årige Jonas Lykke Larsen til Uniavisen. Han begyndte på Statskundskab i 2012 og deltog i det omtalte introforløb.

 

Sammen med medstuderende Marie Hyllested Meyle, som også begyndte på Statskundskab i 2012, har Jonas Lykke Larsen delt sin beretning i et radioprogram produceret af det studenterdrevne MONO Lydproduktion.

Skulle fortælle om sexfantasier med medstuderende

I programmet fortæller de to studerende, om hvordan drenge og piger op til gallafesten på det fire dage lange introforløb inddeles i grupper. Drengeopvarmning og pigeopvarmning.

Til drengeopvarmningen ledes drengene ned i et kælderlokale. Tutorerne bærer maske over deres gallatøj, og en enkelt af tutorerne er helt nøgen.

Lederen af tutorerne indtager rollen som stormester, og fortæller om hvordan han har haft sex med en pige. Herefter er det de nye studerendes tur. Tutorerne hiver en række studerende op på en ølkasse og får de studerende til i detaljer at fortælle om hvem af pigerne fra studiet de gerne vil dyrke sex med.

Dette var for Jonas Lykke Larsen en meget grænseoverskridende oplevelse, selvom han ikke selv blev hevet op. Det er desuden normen ved ritualet, at de nye studerende skal råbe ’fisse’ så højt, de kan, når tutor beder om et ’J’.

Skulle kæle for grisehoved

I et andet ritual skal drengene kæle for et grisehoved og et fårehoved. Der skæres også kød fra grisehovedet, som placeres i de studerendes underbukser for at forhøje deres libido.

»Vi skal hen og røre ved fårehovedet, røre ved dets læber og mærke, hvordan læberne føles som en fisse,« fortæller Jonas Lykke Larsen.

I pigegruppen går det ikke helt så hektisk for sig. De skal dog også opfinde sexfantasier om drengene og kåre den lækreste studerende og tutor.

Heftig debat blandt studerende

Radioprogrammet hvor de to studerende fortalte deres historie, startede en heftig intern debat på universitetet. Stemmerne i debatten var blandede. Mange studerende nikkede genkendende til kritikken, men mange studerende følte også, at historierne fra rusturen var stærkt overdrevne.

»Vi har nu engang opbygget en række traditioner, hvor en smule diskretion om henholdsvis pige- og drengefællesskaberne er et centralt element. Disse undergraver I fuldstændig ved at kræve jeres ret til offentlig debat på denne vulgære måde. At I så tilmed offentliggør en komplet biased og forskruet fortælling om, hvad der foregår, gør det kun værre,« skriver studerende Mathias Pedersen Heinze eksempelvis på Facebook.

Tutorerne som står for at planlægge rusture og introforløb afviser ikke, at de nye studerende skal igennem et optagelsesritual i forbindelse med studiets introforløb. Men de mener også, at kritikken er stærkt overdrevet.

De lægger vægt på, at opvarmningen til gallafesten hvor omtalte ritualer foregår, er en forsvindende lille del af det samlede introforløb.

 

Tutorerne referer desuden til spørgeskemaundersøgelser, som er lavet i kølvandet på 2012-rusturen og efterfølgende rusture. Her var der kun tre procent af de adspurgte studerende, som udtrykte, at introdagene havde været grænseoverskridende i negativ forstand.

Institutleder på Samfundsvidenskabeligt Fakultet, Lars Bo Kaspersen, fortæller, at han ikke har kendskab til de omtalte ritualer og siger, at han vil drøfte sagen med tutorgruppen på fakultetet.

»Det er klart, at jeg i sidste ende er ansvarlig for, hvad der foregår, og jeg griber også ind, hvis jeg får rapporter om, at tingene ikke er, som de skal være. Det kan vi ikke leve med,« siger Lars Bo Kaspersen.

 

Du kan kommentere nederst på artiklen eller på Facebook i boksen her.