S-bagland i oprør: Efter mink-skandale vil lokalformand have Mogens Jensen fyret

I Socialdemokratiets bagland ser man med stor alvor på miljø- og fødevareminister Mogens Jensens (S) ulovlige krav om at slå hele den danske minkbesætning ned. En lokalformand siger til DR, at han mener, at Jensen direkte bør fyres.

»Mogens Jensen skal fyres. Og det er her og nu. Det kan ikke gå stærkt nok. Han er ikke sin opgave voksen,« siger S-lokalformand til DR. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter det er kommet frem, at regeringens krav til danske minkavlere om, at alle mink skal aflives – også raske mink – var ulovlig, er der opstået uro i Socialdemokratiets bagland. Det skriver DR Nyheder.

Pilen peger i retning af fødevareminister Mogens Jensen (S), der beordrede aflivningen, som Berlingske kunne afsløre var i strid med loven.

For Socialdemokratiets formand i Læsø Kommune, Erling Mortensen, står det klart, at der kun er én mulighed:

»Mogens Jensen skal fyres. Og det er her og nu. Det kan ikke gå stærkt nok. Han er ikke sin opgave voksen,« siger Erling Mortensen til DR.

Formanden på Læsø er skuffet over, at fødevareministeren ikke havde styr på lovgivningen, da han krævede alle mink aflivet, og taler om en »katastrofe«.

Mogens Jensen sagde i et interview tirsdag til TV 2 News, at han ikke vidste, at regeringen ikke havde lovhjemmel til at stille et sådant krav til minkavlerne.

»Jeg er ikke på det pressemøde (4. november 2020, red.) orienteret om, at vi ikke har lovhjemmel. Det bliver jeg først senere på ugen,« sagde ministeren.

På pressemødet 4. november offentliggjorde statsminister Mette Frederiksen (S) kravet om, at den danske minkbesætning skulle slås ned. Det skulle ske, da der var fundet stor smitte på danske minkfarme og derudover en ny muteret variant af coronavirussen – cluster-5. Den nye variant kunne efter alt at dømme forårsage, at en eventuel vaccine kunne miste sin virkning.

Mogens Jensen vidste altså ikke, at den fornødne lovhjemmel manglede, fortalte han.

Dette sår flere dokumenter imidlertid tvivl om. Berlingske skriver onsdag, at Fødevarestyrelsen under Fødevareministeriet – modsat minister Mogens Jensen – var klar over, at et krav om aflivning af samtlige mink i Danmark ville kræve en ændring af loven. Og altså dermed på nuværende tidspunkt er ulovlig.

Formanden for Socialdemokratiet i Lemvig, Ivan M. Sørensen, siger til DR, at han mener, at Mogens Jensen bør fritages fra fødevareområdet. Selv om Ivan M. Sørensen stadig har tillid til ministeren, er denne tillid ikke høj, fortæller han til DR.