Professor: Vismænd har svigtet

Den økonomiske overophedning kunne være forhindret ved betimelige finanspolitiske stramninger. Det mener økonomiprofessor og tidligere vismand Christen Sørensen der i en kronik i Berlingske Tidende langer ud efter regeringen og Det Økonomiske Råd.

Berlingske Tidende bringer fredag en kronik af professor i økonomi Christen Sørensen, der i utvetydige vendinger angriber Det Økonomiske Råd for ikke at have udvist rettidig omhu og advaret om den økonomiske overophedning i tide.

Den tidligere økonomiske vismand skriver blandt andet:

»Efter min opfattelse bærer de nuværende økonomiske vismænd derfor et tungt ansvar for, at det har været muligt for regeringen i så lang tid at ignorere, at dansk økonomi var på vej ud i uføre, som OECD for nylig gjorde markant opmærksom på.«

Christen Sørensen henviser blandt andet til at vismændene i forbindelse med deres egne konjunkturfremskrivninger i juni 2006 påviste en overophedning, men undlod at anbefale en strammere finanspolitik, før det var for sent.

Ifølge Christen Sørensen er dansk økonomis forestående overophedning et ulykkeligt sammentræf, af en regering med en skjult dagsorden, og vismænd der ikke har været deres ansvar voksent:

»Men realiteten er – om man så kan lide det eller ej – at regeringer har andre meget højt prioriterede ønsker, herunder først og fremmest at blive genvalgt. Og så er det måske ikke det mest nærliggende selv at foreslå betydelige finanspolitiske stramninger, især ikke når der forestår valgkamp.«

Læs hele Christen Sørensens kronik i Berlingske Tidende fredag.