Regeringen vil udskyde valgløfter

En lille måned efter valget erkender VK, at økonomien er for tæt på det røde felt. Flere udspil bliver formentlig sat på standby.

Regeringen vil ikke indfri valgløfterne på nuværende tidspunkt. Den frygter en overophedning af økonomien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft/Scanpix

Finansloven skal på slankekur. Flere markante valgløfter må udskydes, og regeringens store kvalitetsreform bliver måske udskudt i et helt år. Det erfarer Berlingske Tidende fra en række kilder i og omkring regeringstoppen.

Her blot en måned efter valget har frygten for en økonomisk overophedning og et efterfølgende kollaps ramt regeringen, og med henvisning til de gentagne advarsler fra bl.a. nationalbankdirektøren og de økonomiske vismænd varsler både V og K, at der skal bruges færre penge i 2008, end man lagde op til i finansloven og under valgkampen.

Ifølge flere centrale kilder skal regeringens økonomiudvalg her til morgen drøfte sagen, og selv den prestigefyldte kvalitetsreform er i spil. De Konservative taler for helt at udskyde kvalitetsreformen, mens Venstres top i stedet overvejer en senere indfasning af dele af reformen. Tirsdag trak regeringen sit lovforslag om at hæve børnechecken med 400 milioner kroner fra 1. januar, og det er altså kun begyndelsen.

»Det er ikke tilstrækkeligt, at man udskyder en forhøjelse af børnefamilieydelsen,« siger den konservative finansordfører, Lars Barfoed.

Venstres Peter Christensen er enig.

»Vi har entydigt fået det signal fra økonomerne, at vi bør sænke hastigheden lidt, og det er det, vi overvejer,« siger han.

Overvismand Peter Birch Sørensen glæder sig over de nye signaler, selvom han gerne havde set opbremsningen tidligere. Finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) ønskede i går ikke at bekræfte oplysningerne, men sagde:

»Jamen, vi holder det, vi lover. Men til det hører også, at vi er økonomisk ansvarlige.«

Socialdemokraternes finansordfører, Morten Bødskov, anklager regeringen for løftebrud.

Næste udfordring for regeringen bliver at håndtere oppositionens krav om fem milliarder i lønkroner til de offentligt ansatte.