Prisfald stavnsbinder boligejere

Prisen på lejligheder i København falder med ekspresfart. Derfor er mange nu insolvente og vil lide store tab, hvis de skal sælge deres bolig.

Historisk store prisfald på lejligheder i København har stavnsbundet tusindvis af især unge familier til deres bolig.

Op mod 6.000 familier vil lide store tab, hvis de sælger deres bolig nu. Sælger man en 90 kvadratmeter lejlighed, der er købt for et år siden, vil tabet blive på omkring en halv million kroner, viser en analyse som BRFkredit har udarbejdet for Berlingske Tidende.

Det er alle, som har købt lejlighed i København inden for det sidste år eller to, der har problemer.

»I flere områder er priserne faldet med over 20 procent på ét år. Det er en meget voldsom nedtur på så kort tid. Efter kartoffelkuren i midtfirserne, som var et meget kraftigt økonomisk indgreb, faldt priserne også med stor styrke. Men det skete over mange flere år,« siger seniorøkonom i BRFkredit Mikkel Høegh.

Han tilføjer, at en stor bid af alle lejligheder i København købes af unge førstegangskøbere, der slet ikke har haft én øre til udbetalingen. De har i de senere år lånt alle pengene, ofte med lån uden afdrag, og kan havne med en meget stor gæld, hvis de tvinges til at sælge deres bolig som følge af skilsmisse, arbejdsløshed eller den store stigning i ydelser, som kommer fra nytår på mange flex- og rentetilpasningslån.

Mange er også hindret i at flytte, hvis de får børn og derfor skal have større bolig. Situationen kan let blive endnu værre. De fleste økonomer venter nemlig, at de aktuelle prisfald i København ruller videre, også selv om det er de største prisfald i mere end 20 år.

Boligeksperten og afdelingsdirektør i Danske Bank Karsten Beltoft mener, priserne vil være under hårdt pres nogen tid fremover, fordi en kæmpe pukkel af usolgte lejligheder har hobet sig op og meget nybyggeri også er på vej:

»Det vil lægge en dæmper på markedet.«