Politiet slår ned på efterskoleelever i isbjørnekostumer

Under Folkemødet på Bornholm blev en flok elever fra Faxehus Efterskole stoppet af politiet for at overtræde det såkaldte maskeforbud, fordi de var klædt ud som isbjørne.

Klimabevidste efterskoleelever i isbjørnekostumer bliver registreret af lovens lange arm under Folkemødet på Bornholm.
Læs mere
Fold sammen

En flok klimabevidste efterskoleelever i isbjørnekostumer blev stoppet og fik registreret deres cpr-numre af politiet til Folkemødet på Bornholm.

Årsagen var, at eleverne fra Faxehus Efterskoles ansigter gemte sig bag kostumernes isbjørnehoveder.

Det tolkede politiet som en overtrædelse af straffelovens såkaldte maskeforbud, som gælder i forbindelse med møder, forsamlinger optog eller lignende for at undgå, at demonstranter ikke kan blive identificeret, hvis en demonstration udvikler sig til hærværk.

Eleverne fik besked på, at de skulle tage isbjørnehovederne af, så de ikke længere var maskerede. Viceforstander på Faxehus Efterskole Lars Sørensen kalder det en overreaktion fra politiets side.

»De fik lov at gå med hovederne over dragterne, så de ikke længere var maskerede. Det virkede som en overreaktion, og politiet kunne måske have handlet anderledes i den situation. Det er efterskoleelever, vi taler om, så politiet kunne måske have givet en mere passende respons,« siger han.

Ifølge viceforstanderen fik eleverne den melding fra ordensmagten, at de gerne måtte beholde isbjørnehovederne på, så længe de dansede ned af gaden.

»Det forstod jeg ikke helt. Men vi fortalte politiet, at vi ikke forstod, hvorfor de gik så hårdt til os. Så har de vel sendt det tilbage til indsatslederen, som besluttede, at vi gerne måtte have hovederne på, hvis vi dansede. Så vores isbjørne tog hinanden i hænderne, tog hovederne på og dansede ind gennem folkemængden,« siger Lars Sørensen.

Lars Sørensen kalder oplevelsen for »mærkelig«, men han er samtidig glad for, at eleverne ifølge ham fik politiets accept af, at de i første omgang havde ageret overilet i situationen.

»Det gjorde måske, at eleverne følte, at de havde været med til at rykke nogle regler, som var lidt for stive på det her folkemøde,« siger viceforstanderen.

Efterskoleeleverne klædte sig ud i kølvandet på sidste års COP21-topmøde i Paris for at sætte fokus på verdens klimaudfordringer. Deres formål var, at de på Folkemødet ville overrække ni klimaerklæringer til en af Folketingets klimaordførere.

En af erklæringerne lød for eksempel: »Gud bevarer ikke Danmark. Grøn omstilling er nødvendig«.

Isbjørne-aktionen var orkestreret af kunstneren Jens Galschiøt, som tidligere har brugt netop isbjørne til at sætte fokus på klimaet.

Til COP21-topmødet lavede den fynske kunstner skulpturen »Unbearable«, en spiddet isbjørn der skulle minde verdens ledere om de konsekvenser, klimaforandringerne kan få.