Folkemøde: Atter gang i demokratiets gademarked

Der var mest af alt blevet talt om regnvejr op til starten af dette års Folkemøde, men da åbningstalen på førstedagen blev holdt lettede skyerne og solen skinnede endelig som den bør ned på solskinsøen.

Foto: Heine Pedersen. Folkemødet blev åbne af statsminister Lars Løkke Rasmussen.
Læs mere
Fold sammen

Det kan godt være, at den bornholmske borgmester Winni Grosbøll officielt åbnede dette års folkemøde med sin tale fra den store scene torsdag eftermiddag, men uofficielt var det gået i gang for flere dage siden.

I hvert fald på de sociale medier, hvor handymen i kommunikationsbranchen i en lind strøm havde postet billeder af dem selv med skruemaskiner og andet udstyr fra det nærmeste byggemarked brugt til at gøre netop deres Folkemøde-stand til noget helt specielt.

Samtidig har politikere, meningsdannere og andet godtfolk skruet op for intensiteten de seneste dage og har smidt om sig med invitationer til at komme og høre netop dem i en af de hundredevis af debatter, der fylder dette års program.

 

Allerede på Bornholmer-færgen kunne man mærke spændingen. Nu var det tæt på. Debattører, radioværter, journalister og rå mængder af højskoleelever på vej mod et ordentligt skud demokrati, stod i kø til de billige cigaretter, tre stk. Toblerone til 99,90 eller et stjerneskud i færgebistroen.

Samtidig steg humøret i takt med at de mørke skyer forsvandt fra himlen. Rygtet om de umådelige mængder regn, der skulle ramme Bornholm i løbet af de kommende dage, var forduftet og gummistøvler og paraplyer blev for et øjeblik gemt bort.

Og i Allinge skinnede solen, og Folkemødet var endelig i gang. På den helt rigtige måde forstås. Der hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter sin tale på Hovedscenen på Cirkuspladsen slentrede ned ad Strandvejen mod havnegade i snak med DRs Ask Rostrup, mens flokken af sikkerhedsvagter, spindoktorer og græsrødder fulgte trop.

Der hvor Bertel Haarder talte intenst om både Udkantsdanmark og kristendom i folkekirkens telt, mens en flok mormoner iklædt orange folkedragter sad i en lejr ved siden af og stirrede blindt ud over den bornholmske klippekyst.

Der hvor den første fadølsbrandert var ved at indfinde sig på Indermolen nede ved havnen, mens Gæstgiveren, Grønbechs og røgerierne gjorde klar til aftenens første store ryk ind af lobbyister.

Der hvor buschaufføren i shuttlebussen mellem Allinge og Sandvig allerede var godt træt af at køre de samme to kilometer frem og tilbage med 40 km/t, men alligevel hilste på sin kollega hver gang de kørte forbi hinanden på det samme sted ud for Hotel Nordlandet. »Man skal jo røre sig,« som han sagde.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Og der hvor den lokale Statoil nu atter var blevet indespærret bag hegn og af mangel på benzinsalg faldbød lokale produkter og havde lejet deres plads mellem standerne ud til TV 2 Bornholm og Turistministeriet.

Alt sammen essensen af Folkemødets første dag i Allinge. Et virvar af meninger, snak, sang, mad og drikke, der faldbydes fra rækkerne af store og små telte og stande til de tilfældigt forbipasserende. Et demokratiets gademarked placeret i en by, der eller ligger smukt henslængt i doven dvale det meste af året, men her bliver vækket op for et øjeblik.

Forhåbentlig i tørvejr, men først på søndag ved vi, om det hele holder vand.