Ølforbud gælder ikke politikere

Politikerne i København vil forbyde kommunens medarbejdere at drikke alkohol i arbejdstiden. Alkoholforbuddet skal dog ikke gælde politikerne selv, der fortsat vil have lov til at drikke øl og vin i forbindelse med møderne i Borgerrepræsentationen.

Foto: Brian Bergmann / Scanpix

Arbejde og alkohol hører ikke sammen. Det er politikerne i Københavns Kommunes magtfulde økonomiudvalg enige om, og derfor har de netop vedtaget en ny alkoholpolitik, der med ganske få undtagelser forbyder kommunens 45.000 medarbejdere at drikke i arbejdstiden.

Reglerne kommer dog ikke til at gælde for alle, der repræsenterer Københavns Kommune. Forbuddet skal nemlig ikke ramme politikerne selv – de vil fortsat have lov til at drikke både øl og vin i forbindelse med de politiske møder i Borgerrepræsentationen (BR).

Ikke plørefulde
»Jeg kan da godt se, at vi måske burde gå foran med et godt eksempel. Men omvendt så synes jeg faktisk, at man skal passe på med at sige, at alle skal være så forbandet lige. Jeg ser faktisk ikke noget problem i, at der serveres øl og vin til politikerne – tænk på, at vi sidder der frivilligt. Det er et borgerligt ombud, og nu er det jo heller ikke sådan, at folk sidder og drikker sig plørefulde,« siger Venstres gruppeformand på Københavns Rådhus, Martin Hirsch.

Ifølge Økonomiudvalgets oplæg til ny alkoholpolitik kan den lokale ledelse i tilfælde af bl.a. jubilæer og andre mærkedage give medarbejderne lov til at drikke en skål. Men så skal fejringen også helst afholdes op til fyraften.

Til gengæld er der løbende mulighed for servering af alkohol ved Borgerrepræsentationens møder. Serveringen finder sted i politikernes private restaurant, der ligger i umiddelbar forlængelse af BR-salen – her kan de 55 politikere få gratis mad og drikke. Dog skal politikerne selv betale, når tørsten overstiger det, der kan slukkes med en normal ration.

Den ene af Borgerrepræsentationens to næstformænd, socialdemokraten Mona Heiberg, har personligt ikke noget imod et alkoholforbud for politikerne. Men det skal i givet fald vedtages i bred enighed, mener hun.

»Et forbud vil være et godt signal at sende til vores ansatte, men det nytter ikke noget, hvis det stemmes hjem med 28 stemmer mod 27,« siger Mona Heiberg.