NGO: Asylbørns fremtid bør ikke afgøres ved grænsen

Regeringen vil afvise asylbørn ved grænsen. Her kan barnets tarv ikke afgøres, mener Dansk Flygtningehjælp.

Regeringen vil gøre det muligt at afvise uledsagede flygtningebørn ved grænsen til Danmark. Men hvis barnets fremtid skal afgøres ved grænsen, risikerer de at blive fejlvurderet, mener Dansk Flygtningehjælp. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen

Et nyt lovforslag fra regeringen vil gøre det muligt at afvise uledsagede flygtningebørn ved grænsen til Danmark, uden at børnene får konkret asylbehandling.

Børnene kan komme i klemme mellem de europæiske lande, og de risikerer at blive fejlvurderet, siger Andreas Kamm, der er generalsekretær ved Dansk Flygtningehjælp.

»Ved grænsen kan man ikke bare tage en hurtig vurdering af barnets tarv og afgøre, hvad der er bedst for barnets fremtid.«

»Det tager længere tid og kan ikke gøres ordentligt på et kvarter af grænsepolitiet«, siger han.

Når flygtningebørn banker på Danmarks døre, skal der en større, faglig vurdering til at afgøre, hvad der er bedst for dem, mener generalsekretæren.

»Børn skal ikke fastholdes i en rodløs og isoleret tilværelse, når de i forvejen er i en vanskelig situation. De skal bringes ind i et trygt miljø, hvor vi kan lave en kvalificeret vurdering.«

At skubbe flygtningene frem og tilbage mellem de europæiske lande vil ikke nytte noget, lyder det.

Andreas Kamm ser lovforslaget som et forkert svar på en situation, der skal løses i fællesskab mellem landene i Europa.

»Situationen kalder på europæisk samarbejde og koordinering af en fælles indsats, snarere end at de enkelte lande skubber ansvaret fra sig og over på de andre lande. Det vil kun føre til kaos«, siger han.

Lovforslaget handler om en såkaldt nødbremse, der vil gøre det muligt at lukke den danske grænse for flygtninge i særlige »krisesituationer«.

Ved en høring blandt myndigheder og organisationer svarer Advokatrådet og Røde Kors, at det bør præciseres, hvad der menes med en krisesituation.

Regeringens lovforslag førstebehandles torsdag i Folketinget.