Narkohandlere reklamerer i bussen og på lygtepæle : »Vi er kun lige begyndt«

Ukendte personer, som angiveligt sælger narkotika online, reklamerer åbent på lygtepæle og i busser i København. Handlerne foregår over krypteret kommunikation, som gør det særdeles svært for politiet at følge med. Fremgangsmåden kan »disrupte den måde, organiseret kriminalitet fungerer på,« mener forsker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På lygtepæle i København reklamerer ukendte personer for præparater af den slags, man går forgæves efter på landets apoteker.

»Vi sælger byens bedste drugs,« står der på et rødt, printet klistermærke med tre linjers tekst fundet ved Nørreport station.

Bliver man fristet af salgsteksten, kan man følge klistermærkets anvisning og med sin smartphone skrive til et særligt brugernavn på appen Wickr, en krypteret chattjeneste i stil med Messenger, WhatsApp og Signal. Det særlige ved Wickr er dog, at beskederne som udgangspunkt bliver slettet efter 24 timer.

Herefter kvitterer personerne bag prompte med et menukort:

»Er du intra (interesseret, red) i MDMA 200 kr. pr. g. amf/speed 100 kr. pr. g. ecstasy 50 kr. pr. pille og pot 50 kr. pr. g.«

»Har også svampe«

»Og viagra 100 kr. for 10 piller«.

Personerne bag klistermærkerne beskriver i et interview med Berlingske over Wickr, hvordan handlerne foregår i praksis: Bestilling sker over Wickr, og betaling foregår med Bitcoins, som er en svært sporbar online-valuta. Varerne dukker efter et par dage op i køberens postkasse.

Fremgangsmåden er sådan set velkendt fra narkotikahandel på den mørke side af internettet. Som Berlingske tidligere har beskrevet har brugere de seneste år anonymt kunnet købe narkotiske stoffer på eBay-lignende hjemmesider med navne som Silk Road, Sheep Marketplace og Agora. Forskellen er, at narkotikahandlen med en app som Wickr bliver lettere tilgængelig for den enkelte køber.

Hos Københavns Politi fortæller vicepolitiinspektør Torben Svarrer, leder af afdelingen for organiseret kriminalitet, at man ikke tidligere er stødt på klistermærke-gruppen. Men narkohandleres brug af krypteret kommunikation over mobiltelefonen er ikke ukendt.

»Det har været undervejs i nogle år det her. Vi har hørt om det fra andre lande, og vi har også set nogle sager af den slags her i Danmark. Det er selvfølgelig atypisk med klistermærkerne i gadebilledet, det har jeg ikke set før,« siger Torben Svarrer.

Han lægger ikke skjul på, at de kriminelles nye metoder ikke gør livet lettere for politiet.

»Det er klart, at det giver os visse udfordringer. Der er ikke noget, der er umuligt, men nogle ting bliver mere vanskellige. De kriminelle følger med tiden, og det må vi jo også gøre så,« siger Torben Svarrer og bemærker, at »tingene stadig skal smugles ind«.

»Det kan godt være, de kan køre pengedelen og kontakten med kunderne krypteret på nettet. Men den fysiske import og overdragelse er stadig nødt til at ske et eller andet sted, og den del er ikke anderledes end den mere traditionelle måde at handle med narkotika på,« siger vicepolitiinspektøren.

Ifølge Jakob Demant, der er lektor i sociologi på Københavns Universitet og har forsket i danskernes brug af rusmidler, tyder meget på, at narkohandlen nu rykker fra gadehjørner og mørkenettet over på det åbne internet.

Sælgerne annoncerer varerne i Facebook-grupper, på Instagramprofiler og Snapchatkontoer. Handlerne afsluttes i private beskeder på Facebook eller på SMS, og dem, der tager yderligere sikkerhedshensyn, foretrækker, at kommunikation om konkrete handler foregår ved hjælp af kryptering. Og netop apps som Wickr og Signal har gjort kryptering mere brugervenligt og udbredt, forklarer han.

»Man efterlader spor, som kan efterforskes, når man kommunikerer over nettet, men med Wickr og Signal bliver det åbne pludselig det mest lukkede. Det skaber selvfølgelig store udfordringer for politiet,« siger han.

Ifølge Jakob Demant tyder meget på, at en stor del af sælgerne, der handler med narkotika på denne måde, får deres varelager fra mørkenettet. Her bliver ca. halvdelen af varerne solgt med henblik på videresalg, viser Jakob Demants forskning.

»Min forventning er, at narkohandlen i højere og højere grad vil rykke over på sociale netværk og basere sig på andre distributionsformer, end man har set tidligere. Det her kan potentielt disrupte den måde, organiseret kriminalitet traditionelt fungerer,« siger Jakob Demant.

I mellemtiden fortsætter folkene bag de røde klistermærker med at pakke narkotika i flere lag af vakuum, før de ulovlige breve ryger i postkassen på vej til køberne. Indtil videre har de efter eget udsagn sat omkring 100 klistermærker op i København.

»Vi er kun lige begyndt,« skriver de til Berlingske.