Politiet har ikke ressourcerne til at opretholde indsatsen mod narko

Antallet af anmeldelser, sigtelser og domme på narkotikaområdet er faldet drastisk siden 2014.

Københavns Politi fjernede fredag 17. juni 2016 hashboderne i Pusher Street i Christiania. De vendte dog hurtigt tilbage. Politiets indsats på området er blevet nedprioriteret de senere år. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Narkokriminaliteten er blevet nedprioriteret hos politiet og ved domstolene de senere år. Politiets indsats på området er blevet slækket til fordel for blandt andet grænsekontrol og sikkerhedsopgaver. Det viser tal fra både Danmarks Statistik og politiet.

Antallet af anmeldelser, sigtelser og domme på narkotikaområdet er samlet set faldet med omkring 14 procent fra 2014 til 2015. Første halvdel af 2016 viser et yderligere fald på 18 procent i forhold til første halvdel af 2014.

»Det er en kendt sag, at politiet i størstedelen af 2015 brugte en stor del af sin tid på forskellige sikkerhedsopgaver i København som følge af terrorangrebet i februar og i en periode derfor måtte nedprioritere andre områder,« forklarer Michael Kjeldgaard, der er politiinspektør i NEC, Rigspolitiets nationale efterforskningscenter.

Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet er enig i politiets udlægning af situationen.

»Tallene fortæller noget om politiets aktivitet på området,« siger lektor Esben Houborg og forklarer samtidig, at udviklingen ikke kan begrundes i et fald i efterspørgslen og forbruget af ulovlige stoffer.

»Når man kigger på tallene op gennem 00'erne, så ligger andelen af dem, der benytter sig af narkotika nogenlunde stabilt. Man kan ikke sige, at forbruget eller efterspørgslen af narkotika er faldet. Den er måske snarere steget lidt,« fortæller Houborg og peger blandt andet på nultolerancepolitikken fra 2004 som en forklaring på stigningen i antallet af sager før 2015.

Narkotikasager er såkaldte initiativsager, altså sager som politiet som regel selv anmelder og forsøger at opklare. Derfor kan politiet stort set selv regulere indsatsen på området.

»Netop narkotikaområdet er et af de områder, hvor politiets egen indsats i høj grad bestemmer antallet af sager. Det lykkedes dog i løbet af 2015 at beslaglægge væsentligt større mængder narko end året før,« forklarer Michael Kjeldgaard.

Ikke alene bliver færre anmeldt og sigtet, færre bliver også dømt skyldige. I sager om smugling af narkotika er antallet af skyldige for eksempel faldet fra 86,6 procent i 2007 til 66,7 procent i 2015.