Mørket sænker sig: I dag klokken 12 skal boligejerne spidse ører

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

I regeringens nye prognose er det lagt til grund, at boligmarkedet i andet halvår 2020 vil blive påvirket af fald i beskæftigelsen og stigende ledighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Godmorgen og velkommen til denne mandag morgens overblik. Vi skyder her ugen i gang med dagens store historier.

Søndag aften kom det frem, at regeringen vil afsætte 9,2 mia. kr. på finansloven i 2021 til en reserve til genstart af dansk økonomi og særlige udfordringer afledt af covid-19. Politiken kunne desuden fortælle, at regeringen fra 2022 åbner for at droppe de forestående besparelser på Danmarks Radio, der ellers længe har været planlagt.

Før vi kommer videre til en god håndfuld af dagens aktuelle nyheder, begynder vi med et blik på de seneste coronatal, der ser således ud:

Bekræftede smittede i Danmark: 16.891 (+112)
Indlagte: 21 (+0)
Indlagte på intensiv: 4 (+0)
Antal døde: 624 (+0)
Bekræftede smittede på verdensplan: 25.143.423
Døde på verdensplan: 845.414

Tal i parentes viser de seneste ændringer. Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Og så videre til dagens historier:

Danske Bank i ny gældssag

Vi starter på forsiden af dagens Berlingske.

TV 2 og Berlingske, der har arbejdet sammen, kan medier nemlig afsløre, at Danske Bank i årevis har opkrævet gæld fra tusindvis af kunder i strid med reglerne. En række grundlæggende fejl i bankens data og IT-systemer betyder, at de berørte kunder samlet har betalt millioner af kroner, som banken ikke har ret til.

Danske Banks hovedsæde på Kongens Nytorv. Søndag aften kunne TV 2 og Berlingske i samarbejde afsløre en ny gældssag i banken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Fejlene har blandt andet medført, at banken har inddrevet alt for høje beløb og forældede gældsposter, som banken ikke længere havde ret til. I flere tilfælde har banken på grund af fejlene desuden opkrævet gæld fra de forkerte personer.

Læs nyheden her – eller få et overblik over, hvad gældssagen handler om her.

Diplomat kommer med advarsel

I dagens Jyllands-Posten kan man læse om topdiplomaten Friis Arne Petersen. Han forlader mandag sin ambassadørpost i Berlin, og det sker ikke uden en opsang. Således kommer han en bemærkelsesværdig advarsel:

Når Danmark vælger at lukke sine ambassader i små EU-lande, sker det ikke uden konsekvenser, mener han. Ifølge Friis Arne Petersen koster det på Danmarks indflydelse og landets evne til at varetage nationale interesser.

Friis Arne Petersen (t.h.) er afgående ambassadør i Tyskland. Mandag forlader han posten, og det sker ikke uden en opsang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

»Vi har satset på de store og de større og lukker ambassader i Europa i en lang række små lande, som er vigtige for en småstat som Danmark. Det koster indflydelse,« lyder det fra Friis Arne Petersen til Jyllands-Posten.

Læs historien her.

Ikke plads til kloge børn i skolen

Der er alt for lidt fokus på børn med høj begavelse i folkeskolen, lyder det fra flere eksperter i Berlingske.

Børnene får ikke udfordringer nok, de mistrives, og de får aldrig udnyttet deres potentiale.

»Konsekvensen er, at mange forældre til højt begavede børn vælger folkeskolen fra. Derfor risikerer folkeskolen at tabe de børn, der har størst potentiale, men som ikke føler, at de passer ind eller er en del af fællesskabet,« siger Grith Tschorn, der er formand for Gifted Children, som er en forening og et netværk for familier med højt begavede børn.

Foreningen har i årevis råbt op om, at børn med høj begavelse også har behov for en ekstra indsats, hvis de skal trives i skolen og udnytte deres potentiale.

Formanden for lærerne erkender, at folkeskolen har et problem i forhold til de højest begavede.

Læs hele historien her.

Kommuner reagerer ikke

Vi fortsætter videre til forsiden på Kristeligt Dagblad.

Avisen kan mandag fortælle om et nyt studie, der viser, at danske kommuner sjældent reagerer, når et barn mistrives som følge af dets forældres psykiske sygdom.

Konkret viser studiet ifølge Kristeligt Dagblad, at mindre end hver tredje akutte underretning fra psykiatrien fører til hjælp som eksempelvis familieterapi. Og de familier, som har fået hjælp, har i gennemsnit ventet 73 dage på den.

»Vores resultater afspejler et stort problem. Både hvad angår det lave antal børnefamilier, der får iværksat en foranstaltning på grund af en underretning, men også i forhold til den ventetid, de, som får en hjælpeforanstaltning, oplever,« siger hovedforfatteren bag undersøgelsen, Anne Ranning, til avisen.

Du kan læse artiklen fra Kristeligt Dagblad her.

Mørket forventes at sænke sig over boligmarkedet

Vi slutter overblikket over dagens historier i Berlingske.

Avisen kunne sent søndag aften berette, at priserne på det danske boligmarked forventes at falde.

Det fremgår af regeringens økonomiske redegørelse, der offentliggøres i dag, mandag.

Boligmarkedet er ellers i store træk kommet relativt uskadt ud af de første måneder af coronakrisen. Men i regeringens nye prognose er det dog lagt til grund, at boligmarkedet i andet halvår 2020 vil blive påvirket af fald i beskæftigelsen og stigende ledighed.

I 2020 ventes priserne på enfamiliehuse at falde med 1,5 procent. Det kan måske lyde som en ubetydelig nedgang, men da huspriserne allerede er steget ganske pænt i 2020, skal huspriserne falde en del i andet halvår, hvis regeringen skal have ret i sin prognose.

Læs hele historien her.

Det sker i dag

Kl. 12 præsenterer finansminister Nicolai Wammen (S) regeringens forslag til finansloven for 2021. Som nævnt i indledningen til dette overblik begyndte forslagene at sive ud i pressen søndag aften. Læs mere om den såkaldte krigskasse her.

Desuden fortsætter Tour de France i dag med tredje etape i det klassiske cykelløb. Etapen begynder i Nice og slutter i Sisteron og er på 198 kilometer.

Og så vil kronprinsesse Mary som præsident for WWF Verdensnaturfonden være til stede klokken 16.00 ved offentliggørelse af nyt partnerskab mellem organisationen og en dansk virksomhed.

Dagens kommentar ...

... blev publiceret søndag aften, men holder jævnfør denne skribent også til i dag. Den er skrevet af sognepræst Karsten Møller Hansen.

Karsten Møller Hansen er sognepræst i Tårnby Kirke og skrev søndag en kommentar i Berlingske, hvor han langer ud efter mobiltelefonen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Udover at han kalder mobiltelefonen for verdens værste opfindelse, skriver han:

»I toget på vej til Jylland havde jeg en konkurrence med min datter; hvem ser først en person med en bog? Vi fandt ingen vinder. På biblioteket kan man købe kaffe og spille computer, og børnene kan lege, men hvor er bøgerne? Det nærmeste man kommer en bog er, hvis man drister sig ind i ungdomstemplet Joe & The Juice. Glæden er dog kun et synsbedrag, det er ikke rigtige bøger men et åndssvagt bogtapet.«

Læs kommentaren her.