Regeringens nye prognose: Boligmarkedet går en kold tid i møde

Anden halvleg af coronakrisen bliver værre for boligmarkedet end første halvleg, lyder regeringens prognose for 2020.

Regeringen spår i en ny prognose, at huspriserne vil stige i de kommende to år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Solen skinner fortsat på det danske boligmarked, men vi går en mørkere tid i møde.

Det fremgår af Økonomisk Redegørelse fra regeringen, der offentliggøres mandag, erfarer Berlingske.

Indtil videre er boligmarkedet i store træk kommet relativt uskadt ud af de første måneder af coronakrisen. Udbuddet af boliger er faldet betydeligt, mens samtlige landsdele og regioner har haft stigende huspriser i første kvartal 2020 sammenlignet med første kvartal 2019.

I regeringens nye prognose er det dog lagt til grund, at boligmarkedet i andet halvår 2020 vil blive påvirket af fald i beskæftigelsen og stigende ledighed.

I 2020 ventes priserne på enfamiliehuse at falde med 1,5 procent. Det kan måske lyde som en ubetydelig nedgang, men da huspriserne allerede er steget ganske pænt i 2020, skal huspriserne falde en del i andet halvår, hvis regeringen skal have ret i sin prognose.

»Det kedelige budskab i prognosen er, at regeringen ikke tror, at de nuværende positive tendenser på boligmarkedet holder året ud,« siger Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker i Nordea Kredit.

Bortset fra en kortere periode i marts og april har boligmarkedet ellers haft fart på med høj handelsaktivitet og stigende priser. Den fremgang vil blive vendt til et fald i den kommende tid, forventer regeringen.

»Så boligejerne må desværre nok indstille sig på, at anden halvleg af coronakrisen bliver værre for boligmarkedet end første halvleg,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Fremgang i 2021

Det positive ved regeringens nye prognose er, at den er væsentligt mere optimistisk end den prognose, som regeringen fremlagde i maj. På daværende tidspunkt forventede regeringen, at boligpriserne ville falde med 4,2 procent i 2020 - og altså noget mere, end forventningen lyder på i dag.

Samtidig forventer regeringen, at tilbagegangen på boligmarkedet bliver kortvarig. I 2021 ventes tilbagegangen at blive afløst af beskeden fremgang på 1,9 procent i takt med den generelle genopretning af økonomien. Dette er en væsentligt større stigning i huspriserne i 2021, end regeringen ventede tilbage i maj.

»Regeringen indikerer derved, at de anser coronakrisen som en midlertidig sundhedskrise og ikke som en krise, der er forårsaget af strukturelle ubalancer,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Ved udgangen af 2021 kan danskerne forvente, at huspriserne igen vil være oppe på nogenlunde samme niveau som i dag, hvis regeringens prognose vel at mærke holder stik.

Under bolignedturen i 00erne var vi igennem en periode på cirka seks år med kraftigt faldende priser. Det er der ifølge regeringen ikke noget, der tyder på, at vi skal igennem denne gang.